Делото "Галеви" е пример защо трябва съд "Антимафия"

https://www.24chasa.bg/Article/1044271 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

С ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов разговаря НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ:

- Г-н Сарафов, по какви дела сте работили досега?

- Основният приоритет в моята работа винаги са били тежките наказателни дела. Като следовател и прокурор съм разследвал дела за убийства, наркотрафик и всички нарколаборатории, които бяха разкрити на територията на Софийски окръг, включително популярното дело "Опицвет".

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ
НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

После 5 г. бях в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховната касационна прокуратура, където съм ръководил разследването по делата на Братя Галеви, Златко Баретата, Килърите, Атанас Мъндев, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, прокурорите Димитър Викентиев и Тома Томов и др.

- За кое от делата си спомняте най-често?

- Спомням си подробности по всички свои дела, но нито едно не приемам лично, като дело на живота ми. Стремя се да подхождам към работата си професионално и без ненужни емоции.

- Какъв е процентът на оправдателни присъди по вашите дела?

- Държа да припомня, че оправдателните присъди са белег на демократичното общество и не са нещо срамно и укоримо. Понякога доказателствата се променят в хода на съдебното следствие и макар обвинителният акт да е бил обоснован към момента на изготвянето му, впоследствие е напълно възможно фактите да претърпят обрат.

Не приемам тезата, че не трябва да се внасят обвинителни актове, когато има и най-малък риск за оправдателна присъда, защото този плах и прекомерно предпазлив начин на работа пречи да се развива съдебната практика.

Конкретно на въпроса ви ще отговоря, че по моите дела има само една оправдателна присъда - на Евгени и Емил Милеви - т.нар. Крокодили, за въоръжен грабеж над чужденци на магистрала "Хемус" на 11 юни 2004 г.

- Как си обяснявате, че вашите "клиенти" Галеви имат доста симпатизанти в Дупница и влязоха дори в политиката?

- Някои хора от затвора влязоха в политиката, други от политиката влязоха в затвора. Смисълът на демокрацията е всеки да може да предлага своите идейни платформи, с които да събира последователи.

- С какво ще помогне създаването на прокуратура "Антимафия" в борбата с престъпността, има ли подобна структура в други европейски страни?

- На първо място ще се постигне една сериозна специализация - организираната престъпност не е статична система, напротив, тя е изключително динамична, гъвкава и приспособима.

За успешното й противодействие и ограничаване е необходима сериозна специализация на прокурорите, които работят срещу нея - както по основната престъпна дейност, така и по отношение на финансово-разузнавателния анализ на паричните потоци, генерирани от тази престъпна дейност.

Не без значение е и централизираното гледане на делата за организирана престъпност, за да не остават съмнения в обществото за обвързаности и местно влияние.

Именно тук е мястото да припомня развоя на събитията по делото на Братя Галеви - на базата на едни и същи доказателства окръжният съд в Кюстендил постанови оправдателна присъда, а апелативният съд в София - осъдителна.

Отделно от това централизираното разглеждане на делата срещу организираната престъпност ще позволи проследяване на взаимовръзките между членовете на една организирана престъпна група и връзките им с други.

Ще ви дам пример - група разпространява наркотици в София и генерира капитал, който инвестира в хотели и заведения по Черноморието. Не е удачно един прокурор да води едно дело в София за наркоразпространението и негов колега във Варна да води друго дело за прането на пари.

Така „работейки на парче", се къса връзката между отделните членове на групата, едните - профилирани в разпространението на наркотици, а другите - в прането на пари, натрупани от продажбата на наркотици. Много по-ефективно е един прокурор в рамките на едно дело да концентрира информацията и доказателствата за цялостната престъпна дейност.

Колкото до въпроса дали в други страни има подобни структури, ще ви припомня за прокуратурата „Антимафия" в Италия, която е образец за ефективна работа срещу организираната престъпност.

- Колко прокурори ще работят в нашата "Антимафия", те по-големи заплати ли ще вземат от другите обвинители?

- Висшият съдебен съвет (ВСС) определи бройката на прокурорите - 13 в Специализираната прокуратура и 9 в Апелативната специализирана прокуратура (АСП). Тъй като доста се изприказва за някакви по-високи възнаграждения, държа да поясня, че заплатите на прокурорите в СП ще бъдат точно такива, каквито са в Софийската градска прокуратура, а заплатите в АСП - както във всяка една апелативна прокуратура.

- По колко дела ще наблюдавате годишно, за какви престъпления?

- Разбира се, не мога да посоча точна бройка, но очаквам в Специализирания съд да се разглеждат около 200-250 дела годишно, като имам предвид, че става въпрос за дела с изключително висока практическа и правна сложност, а бих казал, дори и с висок емоционален заряд. Ще разследваме случаи на трафик на хора, пране на пари, наркотици, изнудване, крупни финансови престъпления и др.

- Къде ще работят спецпрокурорите?

- За специализираните съдилища и прокуратури е предвидена сградата на ул. "Черковна" № 90, където тези дни приключи ремонтът. На фона на останалите съдебни сгради в страната условията за работа ще бъдат много добри, притеснява ме единствено малкият брой на съдебните зали - общо 5, от които три са сравнително малки за предвидената дейност.

- По какви критерии да оценяваме вашата работа?

- Каквото и да си говорим на тази тема, трудно могат да се изградят точни количествени критерии, по които да се оценява работата на една съдебна система. Критерий за качеството и ефективността може да бъде единствено субективното усещане за справедливост на всеки отделен гражданин.

- Засичали ли сте по ваши дела съмнително поведение на магистрати, техни връзки с разследвани?

- Действително имало е случаи, когато в хода на нашите разследвания срещу организираната престъпност са били налице индикации за корупционно поведение на магистрати.

Наше задължение е тези случаи да бъдат докладвани на отдел "Инспекторат" при ВКП, който е оправомощен да извърши съответната проверка.

- Разполагате с много информация от службите и от конкретните дела, има ли сега според вас мощни престъпни организации като СИК и ВИС?

- Личното ми мнение е, че агресивната работа на прокуратурата и МВР през последните 3-4 г. значително стесни полето на действие на организираната престъпност в страната.

Доскоро знаковите й фигури бяха съвършено необезпокоявани, пълнеха рубриките за лайфстайл в медиите и се радваха на пълен съдебен комфорт.

Убеден съм, че тази фаза е затворена страница - няма да ви припомням конкретни имена, но сам знаете, че към момента тези знакови фигури са или обвиняеми, или осъдени, или се укриват от правосъдието.

ВИЗИТКА

Роден на 16 август 1969 г. в София

Завършил Висшия институт на МВР през 1994 г. със специалност "Право"

След дипломирането си работи като следовател в Софийската окръжна следствена служба

От 2001 г. е прокурор в Софийската окръжна прокуратура

От 2006 г. работи в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховната касационна прокуратура

Семеен, с 1 дете

Вижте преизборния сайт на "24 часа"

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета