Откриха музея на социалистическото изкуство

https://www.24chasa.bg/Article/1045185 www.24chasa.bg
Снимка Христо Рахнев

Музей на социалистическото изкуство в София бе открит официално днес, съобщиха от Министерство на културата. Той се намира в ремонтирана сграда, собственост на културното ведомство, на ул. „Лъчезар Станчев" № 7 в кв. „Изгрев" (срещу КАТ).

Премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на  Вътрешните работи Цветан Цветанов прерязаха лентата на музея. На събитието присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В скулптурния парк на музея вече са изложени 77 произведения на монументалната соцскулптура.

Експозицията в изложбената зала е разгърната на 550 кв. м. Тя показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика.

Музеят на социалистическото изкуство от обща площ 7 500 кв.м. ще бъде филиал на Националната художествена галерия и е първата по рода си у нас музейна институция. Целта й е да събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944-1989 г., тематично свързани с епохата на социализма.

Във видео зала на музея ще бъдат показвани документални филми от епохата на социализма.

В първоначалната идея, оповестена от културния министър в края на миналата година, ставаше дума за тоталитарно изкуство. Но в процеса на реализацията й тоталитарният арт се трансформира в социалистически.

Премиерът Бойко Борисов ще направи утре символична първа копка на рехабилитацията на Петроханския проход. Обектът ще се ремонтира по проект „Транзитни пътища V" и е с дължина над 54 километра.

Ще бъдат рехабилитирани пет участъка от два важни второкласни пътя - ІІ-81 София - Берковица - Монтана и ІІ-13 Монтана - Бяла Слатина - Кнежа - Плевен от републиканската мрежа и ще бъде изграден изцяло нов обход на Берковица.

Проектът предвижда още рехабилитация на големите съоръжения и съществуващите подпорни стени, както и реконструкция на кръстовища.

Целта е да се подобрят качествата на пътната настилка, безопасността на движението и комфорта на пътуване през Петроханския проход.

Изпълнител на обекта е Сдружение „ Алпине - Пим", гр. Монтана.

Стойността на проекта е над 23 млн. лв. без ДДС, като 65% от средствата са от Европейската инвестиционна банка, 35% от републиканския бюджет.

Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Вижте преизборния сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата се мести окончателно в Америка Наталия Симеонова почти сигурно може да се счита за американка. Водещата на "Море от любов" и "Предай нататък", които отдавна не огряват ефира на Би Ти Ви, трайно се премести във Флорида, където дъщеря й Виктория е била приета да учи "Връзки с обществеността",

50 бона искал от бизнесмена Акиф Тодор Давидов с обвинение за изнудване и закани за убийство Скандалното гадже на ромската перла Софи Маринова Тодор Давидов-Гринго го чакат до 8 години затвор, ако се докажат обвиненията към него за изнудване за 50 бона и заплахи за убийство на айтоския бизнесмен Асен Атанасов-Акиф.

„Хлапета“ на Александър Чобанов е най-новото увлечение на Юлиан Вергов. Освен че е първокласен актьор с многобройни интереси, Вергов е и страстен почитател на българската художествена литература. Актьорът, който обожава книгите, не веднъж е споделял, че четенето му дава дълбок емоционален комфорт, който няма как да получи в забързаното си