Откриха музея на социалистическото изкуство

https://www.24chasa.bg/Article/1045185 www.24chasa.bg
Снимка Христо Рахнев

Музей на социалистическото изкуство в София бе открит официално днес, съобщиха от Министерство на културата. Той се намира в ремонтирана сграда, собственост на културното ведомство, на ул. „Лъчезар Станчев" № 7 в кв. „Изгрев" (срещу КАТ).

Премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на  Вътрешните работи Цветан Цветанов прерязаха лентата на музея. На събитието присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В скулптурния парк на музея вече са изложени 77 произведения на монументалната соцскулптура.

Експозицията в изложбената зала е разгърната на 550 кв. м. Тя показва 60 произведения на живописта и 25 творби на кавалетната пластика.

Музеят на социалистическото изкуство от обща площ 7 500 кв.м. ще бъде филиал на Националната художествена галерия и е първата по рода си у нас музейна институция. Целта й е да събира, опазва и експонира образци на изкуството от периода 1944-1989 г., тематично свързани с епохата на социализма.

Във видео зала на музея ще бъдат показвани документални филми от епохата на социализма.

В първоначалната идея, оповестена от културния министър в края на миналата година, ставаше дума за тоталитарно изкуство. Но в процеса на реализацията й тоталитарният арт се трансформира в социалистически.

Премиерът Бойко Борисов ще направи утре символична първа копка на рехабилитацията на Петроханския проход. Обектът ще се ремонтира по проект „Транзитни пътища V" и е с дължина над 54 километра.

Ще бъдат рехабилитирани пет участъка от два важни второкласни пътя - ІІ-81 София - Берковица - Монтана и ІІ-13 Монтана - Бяла Слатина - Кнежа - Плевен от републиканската мрежа и ще бъде изграден изцяло нов обход на Берковица.

Проектът предвижда още рехабилитация на големите съоръжения и съществуващите подпорни стени, както и реконструкция на кръстовища.

Целта е да се подобрят качествата на пътната настилка, безопасността на движението и комфорта на пътуване през Петроханския проход.

Изпълнител на обекта е Сдружение „ Алпине - Пим", гр. Монтана.

Стойността на проекта е над 23 млн. лв. без ДДС, като 65% от средствата са от Европейската инвестиционна банка, 35% от републиканския бюджет.

Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Вижте преизборния сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,