Ангел Бончев: Върнете ни парите, дадох ги заради Наглите

https://www.24chasa.bg/Article/1045702 www.24chasa.bg
Полицаи водят Наглите към съдебната зала. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ И АРХИВ

"Дарих парите по принуда, не съм дарител на добра воля. Искам си ги обратно."

Това каза пред репортери бившият президент на ФК "Литекс" Ангел Бончев. Вчера Софийският градски съд даде ход на дело, което той води срещу фондация "Утре за всеки", която подпомага борбата с рак на гърдата.

"Абсурдно е човек, който е дарил 157 хил. евро на подобна фондация, да не може да осигури пари за лечението на собствената си съпруга от рак", заяви пред съда треньорът на националният отбор по футбол Михаил Мадански, който бе разпитан като свидетел.

Ангел Бончев и съпругата му Камелия обясняват защо е редно да си получат парите обратно.
Ангел Бончев и съпругата му Камелия обясняват защо е редно да си получат парите обратно.

Бончев дари парите, след като групата за отвличания на Наглите го освободи от плен, но похити съпругата му Камелия на 9 юли 2008 г. Според обвинителния акт Наглите се отказали да приберат парите заради засилената медийна кампания срещу тях.

Даниел Димитров-Релето се оплака на съда, че му е лошо.
Даниел Димитров-Релето се оплака на съда, че му е лошо.

Те наредили на Бончев да направи изявление по телевизията, че собственикът на "Литекс"

Ремонтираната със средства на Бончеви сграда
Ремонтираната със средства на Бончеви сграда

Гриша Ганчев го е отстранил от бизнеса и че той дарява събраната сума на фондацията, чиято реклама се излъчва тогава. На 29 юли 2008 г. Бончев прави изявлението, а рано сутринта на следващия ден той получава есемес от Наглите, че Камелия е освободена и може да я прибере от района на Казичане.

Според шефовете на "Утре за всеки" дарението било направено доброволно и те отказват да върнат парите.

"Начинът, по който дарих парите, е абсурден. Това е отвратително нещо, не искам да ставам съпричастен на дейностите на фондацията и не се интересувам от бизнеса, който тя има. Просто искам да ми върнат парите, защото съм ги дал насилствено", категоричен бе Бончев.

Фондацията нашумя след разследване на БНТ в началото на годината. Тогава председателката на управителния съвет на "Утре за всеки" Нина Хаджийска заяви, че с парите на Бончеви са открили център за рехабилитация на болни от рак на гърдата жени.

В рехабилитационния център обаче пациентките си плащали за прегледите и процедурите. Според публикации там се предлагали също СПА процедури и масажи.

"Начинът, по който се харчат дадените от нас пари, е търгашество. Не мога да си представя, че един морален човек, който е преживял подобна болест, както шефката на фондацията, може да предлага такива услуги на болни хора. Аз съм потърпевша от такова заболяване и си мисля, че не може човек, който е преживял такова нещо, да развива такава дейност и да предлага такива услуги.

Това е неморално, просто нямам думи!”, възмути се пред репортерите Камелия Бончева.

Съпругът й обясни, че се усъмнил за нещо нередно в "Утре за всеки" още когато дал парите.

"Оттам не реагираха по никакъв начин. Не се обадиха да кажат: "Човече, ти ги даваш насила, заради жена ти. Ние няма да ги пипаме тези пари". Това поне е моето мислене”, гневеше се бизнесменът. Според него буди съмнение и фактът, че в деня, в който превел парите, центърът получил акт 16.

"Да не говорим, че ако имаше истински действия от страна на полицията и на разследващите органи, не трябваше да се виждаме тук въобще", допълни Бончев. Той възмутен, прочел в сайта на фондацията изявление на директорката, че "няма сила на земята, която да я накара да върне тези пари".

Бончев смятал, че държавата ще блокира дарената сума до изясняването на случая. Вместо това се оказало обаче, че парите са похарчени.

"От документите става ясно, че всички дарени средства са били вложени в реконструкцията на стара сграда до болница "Царица Йоанна". За съжаление обаче обновената сграда е собственост на болничното заведение, а не на фондацията", обясни защитникът на Бончеви адвокат Христо Моллов. След като даде ход на делото, съдия Красимир Мазгалов предложи на страните да решат спора си с извънсъдебно споразумение. Отговор от страна на адвокатката на "Утре за всеки" Димитрина Атанасова не последва.

"Готови сме да се споразумеем извън съда, но досега никой от фондацията не ни е търсил", обясни Моллов. Той допълни, че по документи въпросното дружество не разполага с активи, с които евентуално да възстанови парите на Бончеви.

Според адвоката парите са били похарчени не по предназначение - вместо за лечение на пациенти били вложени в ремонт на сгради. Той разясни още, че от фондацията се опитват да докажат, че Бончев е дал парите доброволно, и то след пускането на Камелия. Банковият превод е бил извършен часове след пускането на Камелия, но забавянето се дължало на процедурата в банката.

Съдът отложи делото за ноември. Тогава трябва да бъдат разпитани Пламен Цуров и Давид Давидков от ГДБОП, които били постоянно до Бончев след отвличането на съпругата му и му помагали да води преговорите с Наглите.

Ще бъде призован и психолог от МВР, който трябва да каже дали Бончев е бил уплашен за живота на съпругата си, или не. Докато Бончев отговаряше на репортерски въпроси, в друга зала в съда течеше делото за отвличания срещу Наглите.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Релето пред съда: Лошо ми е, ще припадна

"Лошо ми е, ще припадна, не съм добре, боли ме главата." С тези думи Даниел Димитров-Релето от Наглите поиска заседанието по делото срещу Наглите в понеделник да бъде прекратено. Той обясни, че в затвора нямали нужните лекарства, а му давали валериан и диазепам.

Съдия Виолета Магдалинчева обаче остана непреклонна, въпреки че бе повикана линейка. След кратък преглед медиците установиха, че болежките на Релето са субективни и не му пречат да участва в процеса.

Адвокат Илиан Василев, защитник на подсъдимия Павел Петков-Прасето, поиска нова съдебномедицинска експертиза, тъй като на клиента му също не се прилагало нужното лечение. Според справка Петков е бил диспансеризиран и му е била приложена чернодробна диета. Василев обясни, че това не било вярно и че нито едно хранене не било съобразено със заболяването му. Магистратите разпитаха Илия Георгиев, който бе доведен от затвора във Враца. Той обясни, че се познава с Кирил Кирилов-Шкафа и с Багрян Димитров, който свидетелства срещу Наглите, тъй като заедно са били в затвора. (24часа)

Центърът “Алекса” съветва жените с метастази

Ремонтираната сграда на рехабилитационен център “Алекса” на фондация “Утре за всеки” бе открита с голямо тържество в края на август 2010 г. Тя всъщност е собственост на университетската болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ, и се намира непосредствено до нея. Дадена е на фондацията за 5 г. под наем срещу извършването на ремонт.

Сред дарителите на сайта фигурира и Ангел Бончев, но липсват каквито и да било пояснения за каква сума става дума. Въпреки десетината мобилни телефона, посочени на сайта на фондацията, вчера не успяхме да разговаряме с нито един неин представител.

Идеята на центъра “Алекса” е да помага на жени с рак на гърдата да преодолеят по-лесно болестта, като получават консултации от психолози и специалисти по алтернативно лечение - йога,аюрведа и др. Задачата ни е да събудим защитните сили у всяка жена, така я формулира председателят на фондацията Нина Хаджийска. Целта е създаване на социална мрежа на хора, засегнати по един или друг начин от рака на гърдата. Клубът в центъра “Алекса” е отворен за всяка жена. Членството е срещу 60 лв. годишна вноска, която дава право на отстъпки от програмите на центъра.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА