Пиратите - изненадата на изборите в Берлин

https://www.24chasa.bg/Article/1045971 www.24chasa.bg
Работници свалят билбордове на Клаус Воверайт в Берлин.

Партия, създадена едва преди 5 години, се оказа сензацията на местните избори в Берлин, коментират германски медии. Според неофициалните резултати Партията на пиратите има 8,9%, което й отрежда 15 мандата. Толкова, колкото са били и кандидатите й.

Предимно млади хора са избрали листата на Пиратите. Средната възраст на техните избиратели е 31 години, пише в. “Билд”. Партията няма програма в традиционния смисъл на думата. Сред целите й са безплатни пътувания на къси разстояния с метро и автобус, край на наказанията за гратисчиите, въвеждане на минимална заплата и доход и др.

Възходът на Партията на пиратите се отразява на социалдемократите, зелените и левицата, които получават по-малко гласове в сравнение с предните избори. Въпреки това социалдемократите остават първи с 29,5%. Това дава възможност на кмета Клаус Воверайт за трети мандат. Наблюдателите допускат дори той да бъде номиниран от партията си като кандидат за канцлер. ХДС на Ангела Меркел получава 23,5%. Свободните демократи се сриват на 2%. Меркел загуби 6 от 7 регионални избора тази година. (24часа)