Иван&Андрей с половин, Халваджиян/Митовски с по 1 млн. европари

https://www.24chasa.bg/Article/1047298 www.24chasa.bg
МАГЪРДИЧ ХАЛВАДЖИЯН

Европа дава безвъзмездни пари на някои от най-големите ни тв продуценти. С тях те ще купят съвременна апаратура или ще подменят старите си камери с последната дума на техниката.

Магърдич Халваджиян взема 1 073 220лв. с проект за компанията си "Глобал филмс", за да купи цялостно оборудване за заснемане (камери и осветление).

Димитър Митовски с "Камера" ООД ще получи 1 млн. лв. "Чучков брадърс", която засне ТИЛТ, номиниран за "Оскар", получава 492 000 лв. Иван и Андрей с "Междинна станция" ООД ще имат 475 471,10 лв.

ДИМИТЪР МИТОВСКИ
ДИМИТЪР МИТОВСКИ

За "Ню Бояна филм", където се снимат повечето чужди продукции със световни звезди, са разпределени 1 724 875,79 лв. за внедряване на иновативно високотехнологично оборудване "за развитие на продукти и услуги с висока добавена стойност".

АНДРЕЙ АРНАУДОВ
АНДРЕЙ АРНАУДОВ

Най-много пари от компаниите, свързани с телевизия, са за "Интерактив медиа сървисиз" - 2 457 933,98 лв. Това е компанията, която осигурява есемес гласуванията в различни тв игри и предавания.

ИВАН ХРИСТОВ
ИВАН ХРИСТОВ

Почти всички известни продуцентски компании са кандидатствали със свои проекти преди повече от половин година за европейски пари, с които да се модернизират технологично. Конкурсът се прави от Министерството на икономиката и е по Оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Процедурата е “Технологична модернизация в малки и средни предприятия”. Одобрените кандидати получават от 60 до 70%.

"Имаме доста стабилна история, студия, техника, затова преди 6 месеца решихме да се пробваме. С парите ще сменяме камери, звуци, минаваме на HD, тъй като и телевизиите ще променят стандарта си", каза Халваджиян. "Разбрахме от наши колеги за тази възможност. Някои от тях са кандидатствали и други години, но ние за първи път. Ще купуваме снимачна и монтажна техника с парите", обясни Андрей Арнаудов.

Проектите на "Дрийм тийм" ("Комиците") и "Телеман" ("Горещо") също са одобрени, но за тях не е осигурено финансиране. "Дрийм тийм" е очаквала 461 083,77 лв., а "Телеман" - 220 225,60 лв.

Оперативната програма е до края на 2013 г. За нея кандидатстват фирми от всички сфери на икономиката.