Мога да спестя 250 милиона на София

https://www.24chasa.bg/Article/1047920 www.24chasa.bg

С Николай Пехливанов, кандидат- кмет на столицата от “Атака”, разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА:

- Г-н Пехливанов, кога за последно ремонтирахте щета по колата си от пропадане в дупка?

- Аз повече съм привърженик на карането на колело. Там имам доста инциденти. 2-3 пъти съм пукал гума в движение. С колата само съм късал гуми и съм чупил амортисьори из софийските дупки.

- За развлечение ли карате колело, или за придвижване?

- Повече за развлечение, през уикендите. В София няма условия да го използвам за работа. А не би трябвало! Живял съм в Германия, там масово хората се движат с колела.

- Вземам повод от последната ви инициатива, в която обещахте цялостно преасфалтиране на София и велоалеи - универсално предизборно обещание. Защо да вярваме, че вие ще го направите?

- Не може постоянно да се наливат пари в едни и същи дупки. Затова предлагам да се направи регистър със състоянието на всички улици. Нещо като досие - кога е ремонтирана последно, за какво, от кого. И оттам да се направи план-график за предстоящото цялостно преасфалтиране.

Освен това всякакви фирми и фирмички всеки ден разкопават улиците, без да носят отговорност. Те трябва да бъдат контролирани.

Нещата се правят стихийно и на парче в момента. Затова такава ще даде цялостната картина къде кърпим дупки, къде преасфалтираме и кое чака. Така всекидневно пътната мрежа ще се поддържа, а няма да чакаме сигнали от гражданите за еди коя си дупка. Аз съм готов с такъв регистър.

- И сега се правят ремонти по график.

- Градът има нужда от всекидневна поддръжка. Трябва да се отдели финансов ресурс, който да гарантира това. А сега 85% от приходите на общината отиват за няколко големи инфраструктурни проекта. За друго пари не остават. А има. 20% от бюджета на столицата могат са се спестят - ние плащаме най-скъпия боклук, най-скъпата субсидия за градски транспорт. Около 250 млн. лева годишно могат да се спестят и пренасочат.

- Другояче звучеше отчетът на Йорданка Фандъкова - милиони кв. м асфалт, нови булеварди, 40 ремонтирани моста...

- Това само потвърждава, че се загърбват малките проблеми и се инвестира само в мащабни проекти. Всеки се възмущава от разбитата улица пред блока си и липсата на тротоари. Трябва да се гарантира минимален стандарт. Иначе какво става? Нямаш пари за бензин, а си купуваш чисто нова кола. Нямаш пари, безработен си, хладилникът ти е празен, а ти си купушваш сателитна чиния и плазма. Затова нямаме нито един решен проблем – детски градини, паркинги... Казах, че няма да бъда кмет на жълтите павета, а на кварталите. Не искам хората само да спят там, а да си ги ползват като населени места - с парк, пазар, места за паркиране, градинки.

- Разпознават ли ви вече в кварталите?

- Да. Полагам усилия посланията ми да стигнат до максимален брой хора.

- Това, че сте излъчен от “Атака”, как ви се отразява на кампанията?

- Аз съм благодарен на “Атака” за номинацията. Но съм депутат от гражданската квота, специалист, сам съм си писал биографията. Не съм част от политическия пейзаж и не съм заложник на политически интереси. Това е предимство. Предложен съм от сериозна политическа сила, но съм преди всичко кандидат на гражданите. Малко ме тревожи, че в София кметският вот е повече партиен. Апелирам към хората да гласуват за личности.

- Затова ли партийната подкрепа сякаш отсъства в кампанията ви?

- Не отсъства. Но според мен не трябва и да боде очите на хората. Не искам да се крия зад партия.

- Колко съветници ще вкарате и вие ли ще водите листата за съветници?

- Да. Проучванията ни показват, че можем да удвоим резултата от 2007 г. и да вкараме шестима минимум. Но кампанията тепърва започва.

- Ще смените ли депутатското място със съветническо в СОС?

- Определено играя за кмет. Водя листата, за да е ясно каква политика предлагаме. Нека видим резултатите от изборите.

- Да не би да ви отказа “брокерската” история от последните седмици?

- Много смешно стана с тази история. Оказа се, че всички участници и наблюдатели са знаели и “брокерите”, и всичко. 4 г. и Росен Плевнелиев, и Цветан Цветанов са знаели, но сега предизборно се активираха от една изтървана приказка. Премълчаването е скандално. Явно има нещо сбъркано в работата на СОС.

- Допреди 2 г. вие бяхте в същата позиция като Плевнелиев - бизнесмен. Искали ли са ви подкуп?

- Предприемачите в България са в много тежка ситуация. Беше много трудно да се пробива през държавната и общинската администрация. Знае се, че има корупция в България. Лично аз не съм участвал - нито са ми искали, нито съм предлагал подкуп. Не искам и да си представям да се окажа в такава ситуация.

А относно Плевнелиев – аз го харесвам. Колеги сме, работили сме заедно, идваме от един бранш. Според мен той се чувства доста некомфортно в тази роля. Представиха го като трета резерва кандидат за президент! Сега и този скандал...

- Добре ли го отигра?

- Не, и това показва, че не си тежи на мястото. В ролята на министър беше по-убедителен. Впрочем щеше да стои много по-добре като кандидат за кмет на София. Като цяло смятам, че за президенти трябва да играят лидерите на партиите.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

  • Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Отдавна е известно, че когато в един спор вместо битка на аргументи се премине на лични нападки, това вече не е конструктивен разговор, а безсмислена размяна на думи. А когато личните нападки не са само вербални, а по-груби, нещата вече намирисват на вандалщина. Точно такъв е случаят с агресията на протестиращи заради новите мерки за ограничаване
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо