Татко имаше 15 деца, 26 внуци и 32-ма правнуци

https://www.24chasa.bg/Article/1048109 www.24chasa.bg
Осем от децата на емигранта Питър Христоф, щастливи, че са намерили в България близки на брат му Никола.

Търся живи роднини в България на баща си Питър Христоф, роден на 27 юни 1887 г. Той пристигнал в Канада около 1909 г. Тук се оженил през 1919 г. и имал 15 деца.

В семейните архиви пазим няколко снимки и 1 писмо, писано през 1948 г. от племенника му Христо Стойков Ковачев. От него става ясно, че Христо е на 64 г. и имал винарна "Ковачев и син" в Кнежа. Надявам се, че по тези оскъдни данни ще можете да намерите живи роднини на баща ми в България.

Джон Христоф, Кейп Бретън айлънд, Нова Скотия, Канада

Питър Христоф
Питър Христоф

"Това е чудесна новина - не мога да ви опиша какво чувствам. Изпълнихте дългогодишната ми мечта да намерите семейството на баща ми в България. Аз и съпругата ми Ан Бети сме във възторг, а също и брат ми Бени, който ни гостува от Уинипег. С нетърпение чакаме контакт с близките ни в България."

Брат му Никола.
Брат му Никола.

Това са първите думи на 69-годишния Джон Христоф от Канада, когато разбира, че на няколко места в България и по света сме намерили живи роднини на баща му Питър Христоф.

Кметицата на троянското с. Калейца Ренета Варчева (вляво) съобщава новината за канадските роднини на внучката и праправнучката на дядо Никола.
Кметицата на троянското с. Калейца Ренета Варчева (вляво) съобщава новината за канадските роднини на внучката и праправнучката на дядо Никола.

Джон е 13-ото от 15-те деца на българския емигрант в Канада. Най-голямото - Кристофър, било родено през 1920 г., а най-малкото починало при раждането през 1946 г. "В момента живи са 7 от децата на баща ми, аз съм най-младият от тях. Може би затова се заех с нелеката задача да разплета истината за семейството ни", казва Джон.

Фотографът Илия Варчев - дългогодишен емигрант в Атланта, се оказа част от огромния троянски род.
Фотографът Илия Варчев - дългогодишен емигрант в Атланта, се оказа част от огромния троянски род. "Българин по рождение, чех по образование, южняк по волята на Бог", пише под тази негова снимка, която анонсира изложбата му от 3 до 27 октомври т.г. в американския щат.

Според него баща му е роден в "Колиса, Траех, България". Така поне било изписано в имиграционните документи. Когато разбира, че такова място в България няма, Джон е смутен, но праща снимките, с които разполага. Сред тях е една черно-бяла фотография на някой си Никола Варчев. На гърба й неизвестна ръка е записала на английски "брат на татко", а друга - на български, че фотото е правено през 1957 г. в място, чието име се чете трудно.

Една от най-старите снимки на рода, които ще заминат при близките отвъд океана.
Една от най-старите снимки на рода, които ще заминат при близките отвъд океана.

След известно взиране се разбира, че може бе става дума за "Калейца, Троян".

Йордан Терзийски от София, когото открихме с помощта на шефката на музея в Кнежа Цветина Иванова, показва снимки на рода си. И двамата бяха изненадани, че корените на фамилията са стигнали чак в Канада.
Йордан Терзийски от София, когото открихме с помощта на шефката на музея в Кнежа Цветина Иванова, показва снимки на рода си. И двамата бяха изненадани, че корените на фамилията са стигнали чак в Канада.

Този надпис разрешава съмнението къде в България е роден емигрантът. Оттук до намирането на живи роднини има една крачка (Виж долу.)

Шефката на музея в Кнежа Цветина Иванова
Шефката на музея в Кнежа Цветина Иванова

Друга линия, по която вървеше проучването, бе едно писмо от Кнежа, което канадецът пази в архивите си. То е писано през 1948 г. с обръщението: "Драги чичо". Оказа се, че родовете в Кнежа и Калейца са свързани, но до проучването на Джон от Канада не знаеха за това.

ДЖОН ХРИСТОФ
ДЖОН ХРИСТОФ

"Находките ви са изненада и за нас", казват много от живите роднини на емигриралия в Канада българин. Те с нетърпение очакват писмата на сина му Джон, който започна издирването.

Татко имаше 15 деца, 26 внуци и 32-ма правнуци

Пръснатив Калейца, Кнежа, София, Бърно и Атланта

Оказа се, че канадецът Питър Христоф има живи роднини не на 1, а на поне 5 места в България и по света.

Разплитането започна от писмо, което синът му Джон пази в семейните архиви. То е пратено от някой си Христо Ковачев на 7 ноември 1948 г. от Кнежа. Подателят се обръща към емигранта Питър с думите "чичо" и разказва, че има винарна "Христо Ковачев и син". После дава подробности за себе си, 4-те си дъщери и сина си.

"Имало е такава винарна, има и живи хора от рода", казва директорката на историческия музей в Кнежа Цветина Иванова, която по молба на "24 часа" направи подробна справка в музейните регистри. Тя откри, че 5-те деца, описани от подателя на писмото Христо Стойков, отдавна са починали, но внуците и правнуците са пръснати из цяла България, САЩ и Германия.

Един от хората, които откриваме, е Йордан Терзийски - внук на една от 4-те дъщери. Младият мъж е изненадан.

"Бях чувал, че имаме роднини отвъд океана, но нищо повече", казва Терзийски. Той потвърждава, че прадядо му имал 4 дъщери и 1 син. Подробности за живота им в снимки са събрани в 2 дебели албума. "Запалихте ме да разгадая подробности", казва Йордан. Той си уредил среща с други потомци на прадядо си, за да е по-добре подготвен, преди да пише на роднините отвъд океана. Обещава да ги информира за търсенето на "24 часа" и да ги свърже с Джон.

Другата нишка на рода води към с. Калейца, изписано на една от снимките на Джон. Кметицата Ренета Варчева приема присърце идеята да открие потомци на емигриралия си земляк, макар че той не ползва родовата фамилия Варчев. Макар че и кметицата е Варчева, се оказва от друг клон на рода. Скоро обаче открива, хората, които търсим. Една от тях е баба Стана. 80-годишната жена потвърждава, че дядо й Никола имал брат Петър, който заминал отвъд океана, и сестра Бона, чиито внуци и правнуци още живеят в Калейца. По думите й Петър тръгнал към Америка, защото се скарал с жена си. Според друг слух заминал, защото го дали на мома, която не харесва.

Известно време той пращал писма до България, но после връзката прекъснала. В едно от тях споделил, че не може да помогне на децата на брат си, защото и той имал много деца. Българският му брат Никола имал 3-ма сина. Стана е дъщеря на най-големия. Дъщерята на втория живеела в близкото с. Казачево, а третият син - Христо, емигрирал в Чехословакия.

Чешката връзка се потвърждава и от една снимка, която и канадецът Джон пази в семейните архиви. Получили я от същия този Христо, жена му и трите му деца през 1953 г., които вече живеели в Бърно. Баба Стана разказва, че днес най-голямото момче на Христо и неин братовчед Никола продължава да живее в Чехия, а другите 2 деца - Илия и Лиляна, заминали за САЩ. Така стигаме до Илия Варчев, майстор фотограф от Атланта, който вероятно не подозира, че има роднини в съседна Канада.

Баба Стана потвърждава и че Христо Ковачев с винарната от Кнежа им е рода. Тя помни и него, и винарната, за която се споменава в запазеното от Джон писмо. Била 19-годишна, когато ходила у тях на гости, а той се подписвал в картичките като "ваш чичов син".

Така само за няколко седмици намираме роднини на Джон в Калейца, София, САЩ, Чехия и Германия.

"Почти се бях отказал, докато не разбрах, че сте първите и единствените, които могат да ни помогнат", казва Джон. Той се запалил по идеята да намери живи роднини на баща си в България, когато втората му съпруга открила 90-годишната си баба и успяла да се срещне с нея за първи път.

"Реших, че трябва да опитам да намеря корените на моя баща, макар да нямах почти никаква информация. Единственото, което ми е казвал, бе, че е израстнал във ферма", споделя Джон.

През годините той бил връхлитан от десетки въпроси: кой е баща му, откъде в България идва, защо харесва или на харесва определени храни, защо кожата му е по-тъмна, какви роднини е оставил баща му в България, защо е пристигнал в Канада. "Имах милиони въпроси. Чувствах, че ми липсва важна част от българското минало", казва Джон.

Сега с нетърпение чака връзка с братовчедите в България и по света, за да им разкаже канадската съдба на баща му Питър. Още с пристигането си отвъд океана 1909 г. емигрантът почнал работа като преводач в мина в Нова Скотия. Скоро след това компанията го пратила в България, за да доведе още сънародници на работа. "Това е последният път, в който баща ми е идвал в родината", казва синът Джон, но уточнява, че не знае годината.

Българинът работил в мината до 1947 г. Тогава трудова злополука го извадила извън строя и бил принуден да напусне.

През 1919 г. емигрантът се оженил за канадката Мери, която му родила 15 деца. Съпругата му починала през 1951 г. едва на 49 г., а Питър продължил да се грижи за семейството. "Бе усърден работник и прекрасен баща", казва синът.

Емигрантът умира през август 1967 г. малко след като е навършил 80 г. "Бях на 26 г. Един от най-ярките ми спомени е, че винаги ядеше последен, когато всички деца се нахранеха, за да има за тях. След смъртта на майка ни - бях 9-годишен, когато тя почина - той пое грижите за всичко - месеше хляб, поддържаше къщата. Искаше да бъде сигурен, че всички сме добре. Понеже след злополуката не можеше да работи повече в мината, отвори малък магазин. Сигурен съм, че е имало дни, в които се е чудел как да оцелее и как да върже двата края, но никога не сме гладували. Всичките му деца, както и хората наоколо изпитваха страхотно уважение към него. Благият му характер се предаде на неговите 26 внуци", казва синът Джон.

Той и съпругата му Ан Бети вече обмислят пътуване до България. "Никога не сме си представяли колко много роднини имаме там. Снимките, които видяхме, ни изпълват с нетърпеливо очакване", завършва Джон.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Популярният бразилски модел Наталия Борхес призна, че вече си мечтае как ще се пече гола. Тя пусна кадър от любимото й място в Мексико край океана, придружен със сърце. "Нямам търпение да бъда на плажа без дрехи", написа дългокосата хубавица, която е гадже с бившата футболна звезда Езекиел Лавеци. Ел Почо за последно игра в Китай

Грозни скандали избухнаха на "Лаута" след победата на ЦСКА с 2:1 над "Локомотив" (Пд). В лагера на "черно-белите" са бесни от съдийството на Ивайло Стоянов-Сватбата, който отсъди дузпа за "червените" и спря голова атака на домакините заради несъществуваща засада. Още по време на мача треньорът Бруно Акрапович цветущо ругаеше по реферите

Една от най-големите легенди на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо може да се изправи за първи път срещу бившия си тим. Това отреди жребият за 1/4-финалите на Шампионската лига. За да се срещнат "Белият балет" и "Ювентус" в Лисабон, те трябва да постигнат обрати. Момчетата на Зинедин Зидан загубиха с 1:2 от "Манчестър Сити" у дома в първата среща