Борисов пое в свои ръце е-правителството

https://www.24chasa.bg/Article/1048307 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов оглавява нова структура към Министерския съвет, създадена с днешно решение на кабинета - Съвет за електронно управление, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министрите са приели днес и обща стратегия за електронното управление в България за периода 2011 - 2015 г. В нея ускореното развитие на електронното управление е определено като един от основните приоритети на кабинета.

Досега национален координатор за изграждане на електронното правителство беше транспортният министър. По време на заседание на кабинета преди месец стана ясно, че премиерът се кани да почерпи опит от държавата с най-развито електронно управление в ЕС - Естония, и дори да изгради е-управлението бързо. Тогава обаче министрите му посочиха основната слабост на българското електронно управление - че всички ведомства изграждат елементи от него, без да се интересуват от интеграцията им в единна система.

Членове на новата структура ще са вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Създаването на електронно правителство ще е под личното наблюдение на премиера Бойко Борисов. Кабинетът прие стратегия за електронното управление у нас за периода 2011-2015 г.

Организационната и техническата работа ще се обслужва от дирекция „Електронно управление" в транспортното министерство.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"