Тенджерата на Рангел Вълчанов намери своя капак

https://www.24chasa.bg/Article/1050989 www.24chasa.bg
След тежката операция Рангел Вълчанов дойде на 9 юни т.г. на премиерата на филма "Подслон". До него е дъщеря му Ани.

Kоварна болест отне гласа на Рангел Вълчанов. И докато той се бори да си го възстанови в столицата на хумора и шегата Габрово, столицата на България София го награди със специалната награда за цялостно творчество. Рангел не можа да дойде на церемонията в Народния театър и кметът Йорданка Фандъкова връчи приза на дъщеря му Ани Вълчанова.

Тя прочете неговото писмо послание, което си заслужава да чуете:

"Уважаема г-жо Фандъкова,

С Георги Чапкънов-Чапа и моя милост при откриването на паметника на Радичков в Монтана
С Георги Чапкънов-Чапа и моя милост при откриването на паметника на Радичков в Монтана

Предполагам, че преди да станете кмет, сте проучили как стои въпросът с наименованията на поверения ви град и ако "да", споделете, моля ви, как така богинята София - една прочута богиня на мъдростта - си е дала името на нашата столица. Но на каква цена обаче? Безвъзмездно или от каприз?!

По време на снимките на филма
По време на снимките на филма "Лаченит е обувки на незнайния воин" СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Може би е решила, че след като в този град живеят толкова много глупаци, това ще е нейният исторически шанс да ги превъзпита, а може би това население е било природно мъдро и съвсем естествено е да накичи ревера си с името на мъдрата богиня София!

Ура! Богиня и

население взаимно

се откриват!

Най-после в историята капакът си намира тенджерата!

А сега тази награда се явява нещо като капак на моята тенджера, за което се покланям признателен и благодарен, че вече с наградата, напук на моите софиянци, ще мога на воля и безнаказано да си хвърлям боклука, където ми душа иска, ще си плюя демонстративно по спирки и тротоари, ще си паркирам върху треви и цветя по градинките, ще мърсувам с любимото си куче по детските площадки, ще драскам графити, където българският ми талант с английски думи ще блесне, и още, и още...

С една дума, да ни е жива и здрава София, а с нея и ние, софийските мъдри чеда! Е, и ако сега след всичко това се оплачете, госпожо Фандъкова, да знаете, че не ви прави чест!

Да сте жива и здрава!

P.S. Ани, моля те, редактирай го, ако решиш. Моля те също да го прочетеш бавно и сериозно! Повтарям - бавно!"

Цялостното творчество на Рангел Вълчанов е впечатляващо. И по обем, и като качество и оригиналност. Автор е на 20 игрални филма, на повечето от които е сценарист или съсценарист. Има и 10 документални ленти. Макар че е завършил театрална режисура при проф. Боян Дановски, Рангел започва творческата си кариера като актьор и от "Тревога" (1951) досега се снима в над 15 филма.

Рангел Вълчанов има невероятния шанс да започне режисьорския си път с Валери Петров в три филма. Първият е "На малкия остров" (1958). Човечна и лирична лента за антифашистката съпротива. За него Рангел печели втора награда за режисура на кинофестивала в Прага и почетен диплом в Мелбърн.

За същия филм обаче на едно заседание през април 1958 г. завеждащият отдел "Наука и образование" на ЦК Ганчо Ганев казва: "... Но докъде стигнахме ние? Дори в такива хубави филми като "На малкия остров" - филм с определена насоченост - през цялото време, въпреки че 43 души бягат в СССР, няма да чуете думите "комунист" и "партия"?!"

Вторият филм е "Слънцето и сянката" (1962). На кинофестивала във Варна през 1962 г. е отличен с наградите за сценарий, режисура и музика. Печели отличия в Сан Франциско, Лос Аламос, Карлови Вари, Москва, Мелбърн, Кан и др. Класиран е на първо място сред 5-те най-добри филма на тема ядрената война и последиците от нея. Американското филмово списание "Шоу" награждава Вълчанов като обещаващ млад талант.

Когато снима "Слънцето и сянката", Рангел води майка си на морето, където на плажа тече действието на филма. Жената вижда море за първи път и възкликва: "Леле, майче! Таа вода да ми е на село, че има да поливам градината от сутрин до вечер!"

И третият - "Първи урок" (1960), с немислимия дотогава опит антифашистката борба да бъде представена чрез чистата младежка любов между бедния Пешо и буржоазката Виолета.

Следва "Инспекторът и нощта" (1963) по сценарий на Богомил Райнов. Филм, който е истинският дебют на Стефан Данаилов. (В "Следите остават" е едва 13-годишен.) Този филм е началото на темата за престъплението и наказанието, която режисьорът продължава във "Вълчицата" и "Следователят и гората".

"Вълчицата" (1965) е първият български филм, който бърка в раната Трудововъзпитателни училища (ТВУ). В него изгрява звездата на Илка Зафирова. Ако ви се случи скоро да го гледате, вижте как колегата журналист Евгений Станчев се изявява като нахален млад бонвиван и сваляч.

Обръщам специално внимание на лудия майтап, който кинаджиите си прави през 1966 г. с 50-минутния филм "Джеси Джеймс срещу Локум Шекеров". Режисьор е Рангел. Къде щуротия без него?!

Тази пародия на филмите за Джеймс Бонд разказва как "американски киносреди, замесени с мафията, са обезпокоени от големите успехи на българските филми по света". В София идва големият шпионин

Джеси Джеймс за да взриви Киноцентъра. Но нашият суперразузнавач Локум Шекеров го обезврежда.

В ролята на Джеси Джеймс е Георги Калоянчев, Григор Вачков е Локум Шекеров. Името му е иронична закачка с героя на Андрей Гуляшки Авакум Захов. В пародията се снимат почти всички най-известни тогавашни актьори. Освен това и Валери Петров, Любомир Пипков, Христо Ганев, Радой Ралин, Златка Дъбова, както и самият Рангел Вълчанов.

След българо-чехословашката продукция "Езоп" (1970), Рангел е поканен да работи във филмовата студиа "Барандов" - Прага. Там снима два филма - "Лице под маска" и "Маска". Връща се в България и продължава с опитите си да руши художествените рамки, сковани от соцреализма.

За мен върхът на Рангел е "Лачените обувки на незнайния воин" - най изповедният му филм. Преди време за него прочетох следното: "С този изключително оригинален филм, наситен с Фелиниевски мотиви, Рангел Вълчанов доказва, че е майстор от световна величина."

"Лачените обувки..." излиза на екран през 1979 г., но Рангел предлага готовия сценарий още в началото на 60-те години. В него той се е смалил до 7-годишно дете и оттам гледа на живота, като се опитва да отговори на вечните въпроси за детството, израстването, радостта и тъгата, първото влюбване, смъртта и след това. Сценарият е отхвърлен от художествения съвет на Киноцентъра и Рангел не може да го заснеме 17 години!

"Амаркорд" излиза на екран през 1973 г., той също е най-личният филм на Федерико Фелини. Но ако бяха разрешили на Рангел да снима "Лачените ...", сега можехме със самочувствие да казваме, че "Амаркорд” е наситен с Рангел-Вълчанови мотиви.

След този филм Рангел сякаш се раздвоява. В игралното кино започва да експериментира, както само той може: "Последни желания", "За къде пътувате?", "Немирната птица любов", "Фатална нежност" и др.

А пък в документалното търси различната гледна точка към живота и другите възможни отговори на важните въпроси. Така се раждат "Индия, моя любов", "Гена Димитрова", "Спомени за бъдещето"...

10 години прави филм за мореплавателя Николай Джамбазов. Всяка година снима как той строи яхтата за околосветското си пътешествие. И пред очите на камерата младежът мечтател Джамбазов се превръща в уверения мореплавател, който непременно ще изпълни мечтата си. Което и става.

Две неща трябват, за да се оцени истински качеството на един режисьор - зрителският интерес към филмите му и наградите, получени за тях. У нас точна статистика никога не е водена, но всички филми на Рангел са били при пълни киносалони. А част от наградите му изброих по-горе.

Преди време режисьорът претърпя операция от рак, остана без гласните си струни и не може да говори. Оттогава отбягва публични изяви. "Познавам добре неговия висок дух и съм сигурна, че ще успее да проговори, каза Божана Апостолова, чието издателство "Жанет 45" отпечата книгата му

"Всички ще умрем, а сега наздраве"

"То на глупавия човек дай му дух, и се оправя", отговори й Рангел с неподражаемия си хумор.

С книгата си "Всички ще умрем, а сега наздраве" Рангел показа, че е майстор не само на визията, а и на словото. "Не съм чел по-щура книга от тази - признава Георги Данаилов. - Книга - нескончаем телефонен разговор с неизвестна и непонятна дама, книга - изповед на стар грешник, книга "джунгла, от която надникват всякакви зверчета". Страници, написани в изискан стил, с блестящ език, неочаквано прекъсвани от откровени шопски псувни. Това не е автобиография, това не са и мемоари. Това е Рангелиада!"

Доколкото знам, Рангел Вълчанов подготвя нова книга. Маестро, моля те, пиши по-бързо. Много ни се чете нещо весело и мъдро...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него