Който ме нападне, ще му отрежа главата

https://www.24chasa.bg/Article/1052212 www.24chasa.bg
СНИМКА: “24 ЧАСА”

С Кирил Рашков, известен като цар Киро, разговаря ЕЛИЦА КАНДЕВА:

- Г-н Рашкав, какво се случва в Катуница и защо се стигна до убийство?

- Когато имаме смъртен случай от небрежност, защо го изкарвате убийство? Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга. Идват при нас да питат и да натискат за гласове. Нападат нашите хора, те тръгват да бягат и в паниката смазват това момче. Сега твърдят, че сме го били убили.

ЕЛИЦА КАНДЕВА
ЕЛИЦА КАНДЕВА

- Ако е случаен инцидент, защо цялото село тръгна срещу вас да ви гори къщите?

- Това не е срещу мен, а срещу етноса в тая държава.

- Хората от Катуница обаче казват, че нямат нищо против етноса ви, но са против постоянния тормоз, на който са подложени от вас, синовете и внуците ви.

- Обратното е. Има много оплаквания от наша страна. Бившата кметица София Христева ги прави тия неща. Тя е в дъното на тия работи, нейният син Веселин Христев и няколко човека около тях. Два мандата ние я поддържахме за кмет с пари и с гласове.

Като поискахме вече нови хора - по-съвременни, по-културни, почнаха да ни тормозят.

- Колко пари сте похарчили в нейна подкрепа и с какво почна да ви тормози?

- Десетки хиляди съм дал. Като се обърнаха нещата, тръгна срещу мен. Дава ми разрешение да строя - после праща хора да спрат обекта. Аз се обърнах към ГЕРБ и сега много ги е яд. Обаче тая жена, като е кметица, те държат селото. Десетки пъти ни нападаха къщата.

- Кой и как?

- Нападат ни посред нощ, горят ни оградите. От 6 години е това.

- Те казват обратното - че вие сте господари на селото.

- Кой, как, къде? С никой лошо нямаме - нито аз, нито децата ми, нито внуците. 50 години живеем в това село. От 1960-а баща ми се е изселил тука и нямаше такива чудеса. През 1999-а си направих партия "Свободна България". Пак нямаше проблеми. Дадоха ни разрешение да строим. После - не сме били направили не знам какво си и дойдоха да бутат.

Бил съм заграбил терен край вилата да си правя парк с животни. Аз питам, ако е било така, защо толкоз години ме оставиха да го правя и чак после се сетиха да го разтурват?

- Сега как ще участвате на изборите?

- Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение "Единство". Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им.

- Твърдите, че политика е в дъното на всичко?

- Не мога да обвиня никого. Има съд, мадам. Той да каже кой е виновен. Ако сме ние, да ни осъдят. Има правила. Обаче защо пускат тия хора да идват да ми трошат колите и къщите?

- Ще ги съдите ли?

- Кого да съдя, аз не знам кой е бил.

- Има 21 арестувани за погромите.

- Полицията и съдът да се разправят с тях. Държавата трябва да ги сложи на място, не е моя работа.

- Смятате ли, че полицията изпусна положението?

- Според мен те трябва да въведат извънредно положение в тази ситуация. Не може да оставят хората да вилнеят по улиците, да обръщат коли, да палят имоти. Полицията трябва да ги спре.

- Страхувате ли се? Как ще живеете занапред в Катуница, след като заявихте, че няма да се изселите?

- Аз тук съм си у дома. Ако те не искат да живеят с мен, да си вземат тяхната част. Или да си ходят при Сидеров, Расате и Цветелин Кънчев.

Да си направят убежища и революционни комитети. Ако щат, да си играят на войводи и на турско робство.

- Вие как ще отвърнете?

- Аз няма да отвръщам със злина. Насилие срещу насилие няма да правя. Има си полиция, нека доказва кой е нападнал и кой е убивал.

- Боите ли се за вашия живот?

- Ако сте на моето място, какво ще ви е?

- Къщите ви са изгорени. Къде ще живеете?

- Това си е мой проблем. Има къде и как. Ако трябва, ще строя 5000 човека циганска войска да ме пази. Предлагат ми го това: "Дай да го направим!" Обаче аз така не искам.

- Кой ви го предлага - тия хора, които са тръгнали с бус от Столипиново да ви бранят ли?

- Няма такива хора и никакви бусове не са идвали.

- А защо се намесиха футболните агитки - те какво общо имат с вашите крамоли в селото?

- Тях питайте. И също - защо го допусна държавата. Защо не ги спря да пристигнат в селото и да правят тия погроми? От паника стана всичко, никой от моите хора не е тръгнал да убива. Даже аз пръв се обадих в полицията. Казах им: "Тръгвайте, защото тука става война и ще се избием."

- Сега къде сте?

- В къщата сме. Само разправят, че са ни извели. Носят ни ядене от някакви помощи, лимонадка и кока-кола. Около 20 човека сме тука - цялото семейство е около мен. Прибрал съм ги на сигурно. А който пакости отвън, ще отговаря пред закона.

- Ще искате ли охрана, как ще излезете утре на улицата?

- Няма да искам охрана. Който ме нападне, ще му отрежа главата. Ще се защитавам с каквото мога. Със зъби, ако трябва. Аз гардове не искам, искам да си продължа нормалния живот. Нямам намерение да правя конфликти. Ние сме миролюбив народ. Обаче ще продължават да ни мачкат. Гледате какво става - голямата риба яде малката.

- Вие сте Цар Киро, вие сте голямата риба!

- Защо не гледате богатите? Имаше при мен чираци, които станаха милионери. Питайте Димитър Здравков откъде изкара неговите къщи и имоти. Видяха у циганина малко и тръгнаха да му горят къщите. Сега ги е хванало страх, че ще тръгнем да отвръщаме. Обаче ние да не сме простаци като тях?! Защо не влизаме в Шенген? Защото продължава тая диващина и балканщина. Докога? И какво съм виновен аз, та да ме чакат с кучета и железа по улиците?

Сега най-важното ми е да запазя семейството.

- Загубихте син, другият беше по затворите, снаха ви се самоуби, вие не бяхте добре със сърцето, жена ви Костадинка беше дълго време по болниците? Как ви се отразяват последните събития?

- Не съм добре със здравето. Но тука има лекар, грижи се за нас.

ВИЗИТКА

Роден на 24 май 1942 г. в пловдивския кв. Столипиново.

През 1984 г. е арестуван за притежание на злато и валута, от дома му са иззети над 2 млн. лева, изпратен е в лагер на остров Белене.

Преди 1989 г. има 7 присъди, за които е осъден общо на 30 г. затвор.

След 10 ноември 1989 г. регистрира първата си фирма за алкохол. Вдига завод край с. Катуница. През 1993 г. е арестуван за производство на фалшив алкохол. Излиза от ареста с гаранция от 10 000 долара.

Основава партия “Свободна България”,чийто лидер става големият му син Ангел.

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо