Септемврийско въстание срещу Цар Киро

https://www.24chasa.bg/Article/1052306 www.24chasa.bg

Три дена саморазправата и палежите в пловдивското село Катуница не утихват въпреки изпратените там над 200 полицаи и жандармеристи.

Безредиците се преместиха към Пловдив, където днес имаше погром на джамия и шествие към циганската махала, ескортирано от полиция. То бе посрещнато от роми със сопи, но до приключването на броя сблъсъци нямаше.

Безредиците избухнаха, след като младеж бе умишлено прегазен от ромска компания, близка на местния богаташ Кирил Рашков, известен с прозвището Цар Киро.

Горящата къща на Кирил Рашков.
СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА И СТОЯН ИЛИЕВ
Горящата къща на Кирил Рашков. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА И СТОЯН ИЛИЕВ

Гневната тълпа запали един от палатите на Рашков и няколко негови мерцедеса, защото е убедена, че близките на Цар Киро ще се разминат с правосъдието.

Дете колабира, а по-късно почина от сърдечна недостатъчност по време на безредиците в Катуница.
Дете колабира, а по-късно почина от сърдечна недостатъчност по време на безредиците в Катуница.

Още едно момче загина при безредиците от сърдечна недостатъчност. Полицията изпусна ситуацията в Катуница, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик радио. Всички виновни ще си получат заслуженото, каза още той и отрече Рашков да е член на ГЕРБ.

Агитките на пловдивските футболни отбори се включиха в безредиците.
Агитките на пловдивските футболни отбори се включиха в безредиците.

Около 1000 младежи с голи глави, черни фланелки и трикольори се събраха до ромската Аджисан махала в центъра на Пловдив след погребението в Катуница към 16 часа. Младежите скандираха: "Ей, мангали, майка ви ше е...!"

Хората от Катуница отмъстиха на имуществото на Цар Киро.
Хората от Катуница отмъстиха на имуществото на Цар Киро.

Полицаи и жандармеристи затвориха бул. "Мария-Луиза", от чиято отсрещна страна, но далече от погледите на скандиращите младежи се бяха струпали и роми.

Септемврийско въстание срещу Цар Киро

Сред наизлезлите близо 300 жители на различна възраст имаше мъже с колове и бейзболни бухалки.

“Тук е турска махала. Нямаме нищо общо с Цар Киро - той ходи на църкви, ние на джамия”, каза Николай Йорданов.

“Ако някой влезе, ще има жертви”, заканваха се ромите.

“Ние сме си в махалата, нека първо онези да се приберат”, викаха хората от Аджисана.

Към 17 часа етнолидерът Гюрсел Алиев (това е човекът, който си татуира Ахмед Доган на трицепса) се появи и подкани хората да се приберат. "По една нелепа случайност инцидентите в Катуница съвпаднаха с началото на предизборната кампания. Защо напрежението трябва да се прехвърля тук, в Аджисан махала? Кирил Рашков да си носи последствията", коментира Алиев. Хората го послушаха и се прибраха по домовете. В същото време се разпръснаха и късо подстриганите младежи.

Полицейски части и жандармерия останаха в Аджисан махала.

Рокери нападнаха вчера Джумая джамия в Пловдив с павета и крясъци: "Турци, умрете!" Тълпата се изсипа на центъра, след като стотици се самоорганизираха във фейсбук излязоха на шествие в защита на българите и срещу фамилията на Цар Киро в Катуница. Макар ромският бос да е християнин, тълпата стовари гнева си срещу него върху мюсюлманския молитвен дом.

Около 15,30 множеството премина през пл. Джумаята. Бяхме пред джамията, когато много хора заприиждаха откъм пл. "Съединение", разказа имамът Кемал Рашид. Той и другите духовни лица се втурнали във вътрешността на храма и залостили вратата. Рокери, които се движeли с множеството, започнали да ритат и да мятат камъни по прозорците.

Счупени са стъклата на храма. Оставихме паветата, както са - върху бюрото в офиса, докато дойде полицията, каза Кемал Рашид. Докато пристигнат патрулки, множеството вече отминало.

Още преди обяд вчера около 300 рокери от цялата страна се събраха пред изгорелите къщи в Катуница на мълчалив протест.

Те припалваха от време на време моторите и стояха мирно до тях. После отидоха до къщата на загиналия Ангел, а след това обикаляха в лъчове около селото. (24часа)