Емигрантите да имат ли депутат

https://www.24chasa.bg/Article/1053191 www.24chasa.bg
Българите, които живеят в чужбина, гласуват за депутати, но не избират свои народни представители. СНИМКИ: ВЕНЦИСЛАВ ВЕНКОВ, ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН И ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Българите, които живеят в чужбина, да имат отделен избирателен район, да дават гласа си за кандидат-депутати, а не за партии - това е позицията на по-голямата част от нашенците, участвали в анкета на националния омбудсман Константин Пенчев по проблема.

Общо 144-ма българи са попълнили формуляра на интернет страницата на институцията за месец - 107 от тях имат само БГ паспорт, а 35 - и друго гражданство. 68 от анкетираните живеят в България, останалите - в друга държава.

98 от участниците в допитването са категорични, че българите в чужбина трябва да могат да дават гласа си за конкретни кандидати за народни представители.

Омбудсманът Константин Пенчев  постави въпроса дали това е редно.
Омбудсманът Константин Пенчев постави въпроса дали това е редно.

46-има пък са на обратната позиция - да се запази сегашното положение и емигрантите да продължат да гласуват за партии, но без поименни листи, защото нямат самостоятелен избирателен район, и гласовете им да се преразпределят.

"На българите в чужбина им се дава право да гласуват, но те не могат да го упражнят пълноценно", каза националният омбудсман. Той реши да постави въпроса на обществено обсъждане след много сигнали.

Въпреки че са гласували за народни представители, емигрантите няма към кого да се обърнат за проблемите си за разлика от българите в България, които може да се жалват на депутатите си в приемните им по райони.

Ако изберат свой депутат, не означава, че той ще има приемни по цял свят, в ерата на технологиите няма пречка да разговаря с тях по интернат, уточни Пенчев.

Проблемът и мненията на българи, живеещи у нас и в чужбина (какво мислят те - виж долу), предстои да бъдат обсъдени публично.

ЗА И ПРОТИВ

Ще е по-ясна волята им

Българин от Тулуза, Франция:

Твърдо съм за възможността българските граждани да гласуват за поименни кандидатски листи и независими кандидати в обособен многомандатен избирателен район "Чужбина". Такъв може да се създаде без съществена промяна на параметрите на изборния процес, познат от последните 20 г.

Създаването на пълноценен 32-и избирателен район няма да доведе до никаква промяна на числеността на парламентарните групи в НС. Пълна спекулация е тезата, че ДПС или друга партия ще извлече изгода от това и ще увеличи своята парламентарна група за сметка на друга. Подобни твърдения показват пълно непознаване на изборната методика.

Създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина" по никакъв начин няма да промени начина на регистриране и избор на кандидати. Просто вместо депутатът Иван Иванов от партия А да е регистриран и респективно избран от Пловдив или от Враца, ще е избран от район "Западна Европа". И в парламента ще представлява интересите на своите избиратели така, както останалите депутати, избрани от страната.

Българин от Пловдив:

Редно е да имат отделен избирателен район, за да не могат да бъдат прехвърляни гласовете им в удобни за политиците избирателни райони. Така ще е по-ясна волята, изразена от българите, живеещи в чужбина.

Българин от Германия:

Задължително. Българите в чужбина са локомотивът на българската икономика чрез парични преводи, инвестиции, връзки с чужди инвеститори и т.н. Те имат право на по-голяма тежест при избори.

Щом не плащат данъци в България, да не се бъркат в управлението

Българка от Кипър:

Не. Не мисля, че ние, които от години не живеем в България, трябва да гласуваме. Ние не допринасяме нищо за тази държава и не би трябвало да се месим в това кой и как ще я управлява.

Българин от Холандия:

Не трябва да има отделен избирателен район за българите, които живеят в чужбина. Но би трябвало да им се даде възможност да изберат към кой избирателен район да се зачете гласуването - например по месторождение или по последна адресна регистрация в България.

Българин от Плевенско:

Трябва да се приеме закон, който да отнеме българското гражданство на всеки, който избере да живее без прекъсване в чужбина. Например лимитът да е 3, 4 или 5 г. - след такъв срок да си задължен да се върнеш и да живееш тук без прекъсване определен период, в противен случай българското ти гражданство да се отнема. Не виждам логика човек, който не живее в дадена държава, не се интересува от живота в нея или най-малкото не е запознат в детайли с процесите в нея, да има право да определя по какъв начин останалите в държавата да живеят!

Българин от София:

Това, че някой се е оказал в чужбина, докато тук има избори, си е негов късмет и проблем.

Изборите се обявяват месеци по-рано, така че датата на провеждането им е известна достатъчно рано. А ако на някого се е наложило спешно да отсъства - е, едва ли такива са милиони гласоподаватели, че да повлияят на гласуването съществено, това си е негово решение.

Така че или си тук и гласуваш, или не си и гласът ти няма значение. Държавата се издържа с данъците, които аз и другите българи плащаме тук. Хора, които с години не са се връщали, защото хич не ги е еня за държавата, да имат същите избирателни права с мен, който редовно си плаща данъците на държавата и на чийто гръб лежи просъществуването й - е, с това не съм и никога няма да съм съгласен!

Вижте предизборния сайт на "24 часа"