Младежи нападнаха роми в Бургас, пострада бременна жена

https://www.24chasa.bg/Article/1053339 www.24chasa.bg
Снимка Архив

И в Бургас се стигна до инцидент между българи и роми след бунтовете в пловдивското село Катуница и сблъсъците във Варна.

Бременна жена от ромски произход е била бита в района на Старата поща в Бургас. След нападението са арестувани четирима непълнолетни, съобщиха от Областната дирекция на полицията.

Задържаните са част от група от около 30-40 младежи, които сеели безредици и се държала хулигански в Централна градска част на Бургас, уточниха от полицията. Всички те атакували петима роми - трима мъже и две жени, една от която била бременна. "Нападенията са били спонтанни и неорганизирани. Няма засилено полицейско присъствие в ромските махали, защото в момента там няма напрежение", обясниха от МВР Бургас.

Оплаквания са получени в рамките на половин час в Първо РПУ в морския град на 25 септември - от 19:00 до 20:30 часа.

Издирваните младежи са засечени в района на Централния вход на Морската градина. Забелязвайки органите на реда, те се разпръснали. Заловените са доведени в Районното. С тях е разговаряно в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая.

Оказало се, че двама от задържаните се отзовали на призив в социалната мрежа фейсбук за организиран протест от 19:30 ч. до паметника „Альоша", а другите двама се присъединили към групата в района на Старата поща.

До момента на територията на градските полицейски управления няма регистрирани сигнали за пострадали от действията на хулиганите.

Поредният инцидент идва след като в петък вечерта бус с роми прегази 19-годишния Ангел Петров в село Катуница. Местните обсадиха имотите на известния Цар Киро. Обвиненията, че той е свързан с убийството предизвикаха включване на няколкостотин човека от агитките на футболните "Ботев" и "Локомотив" (Пд). Резултатите са: няколко подпалени къщи на Цар Киро в Катуница, масово напрежение в ромските махали на Пловдив, сблъсъци във Варна, а вече и Бургас не изостава в това отношение.