Холандия гони Англия по интерес за следване

https://www.24chasa.bg/Article/1053870 www.24chasa.bg
4-класници пишат по-вярно на английски, отколкото на български, установи преподавателката Цецка Радованова от Монтана. За пример показа тетрадка речник, в която срещу mouth (уста) дете е написало "оста".

Интересът за следване в Холандия расте, особено след скока на таксите във Великобритания, съобщиха от консултантската къща “Дарби”.

Годината учене на Острова поскъпна от 3000 на 6000-9000 лири, докато в Холандия излиза 1700-1800 евро. Държавата на лалетата вече предлага над 1500 бакалавърски и магистърски програми, преподавани изцяло на английски език.

Българите били на 8-о място по брой студенти в Холандия. През последната година са записани 1450 наши младежи. Най-добрите дори вземат атрактивни стипендии.

Проблемът обаче е, че Холандия не отваря трудовия си пазар за българи и румънци, обясниха от фирмата. Младежите не могат да си намерят лесно легална работа, освен нискоквалифицирана. Досега работодател можел да наеме българин, ако докаже, че няма местен достоен кандидат. Но вече било необходимо да се потвърди, че няма кандидатура от всичките 24 страни от ЕС. Затова нашите студенти залагали на стажове. Най-търсените били по икономика.

Франция, Германия и Великобритания също привличат много наши студенти. Причината била в това, че езиците на тези държави са най-изучаваните в българските училища. Голям е интересът и към Швеция, Норвегия и Финландия, където висшето в държавните университети е безплатно.

Привлекателна дестинация била и Русия, защото студентите плащали едва 25% от таксата, останалото се поемало от държавата. На година руските вузове искали от 700 до 3000 евро.

Медицина на английски език пък предлагали Русия, Латвия и Унгария.

“Дарби” организира изложение за образование в чужбина на 30 септември в софийския хотел “Радисън”. Специалистите ще консултират и в Хасково, Стара Загора и Варна.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"