Столипиново дежури с винкели, чака НАТО

https://www.24chasa.bg/Article/1053887 www.24chasa.bg
Близо 1000 младежи се събраха в Аджисан махала. Срещу тях пък бяха 300 жители от квартала. Жандармеристи и полицаи ги охраняваха и до конфликти между двете групи не се стигна. СНИМКА: СТОЯН ИЛИЕВ

Безсънна нощ изкараха срещу понеделник в Столипиново, след като футболни агитки, рокери и скинари разбуниха и пловдивските етномахали след погромите в Катуница.

Роми и турци излязоха пред домовете си, нарамили колове, винкели, дръжки на бърсалки за под и точилки, за да посрещнат евентуално нападение и да чакат войници от Турция.

"Така казаха! Доган се обадил и обещал, че ще прати помощ от Турция да ни защитава", коментираха разпалено жени пред къщи на ул. "Ландос".

Окървавената Кадрие (в средата) разказа, че група маскирани са я били в градинката на гарата. 
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Окървавената Кадрие (в средата) разказа, че група маскирани са я били в градинката на гарата. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Други пък чули, че направо натовски части тръгнали към Пловдив. "До 2 часа са тука", уверяваше мъж, който дълги години бил съсед на фамилията на Цар Киро преди заселването й в Катуница. "Не бяха такива хора и с Цар Гого проблеми не сме имали, но богатството развали челядта му", обясни комшията.

Шествието на търновските рокери 
СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА
Шествието на търновските рокери СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА

Жандармерия и полиция отцепи подстъпите към квартала и не допускаше да се влиза в Столипиново нито откъм Марица, нито откъм моста на Адата. Единствената възможност да се проникне във вътрешността на гетото с над 60 000 жители от турския и ромския етнос бе откъм ул. "Ландос". На бензиностанцията там бяха струпани полицейски части.

На стотина метра зад тях местните се въоръжаваха да се бранят със свои сили. Преден фронт бяха оформили мъжете. През няколко къщи пред жилищата жените бяха поседнали, струпали до дуварите каквото има из къщи - метли, пръти, точилки, чукчета за пържоли.

"Една друга се утешаваме", каза 55-годишната Фатма. Нейният мъж е с инсулт, затова тя излязла да пази отвън. “Това момче, дето го убиха, и на нас ни е жал за него. Но нашата вина каква е, нямаме нищо общо с Цар Киро", каза тя.

60-годишната Ненка наглеждаше поста на улицата, докато правеше макарони за домочадието.“Това нещо е глупост, лудост е. Цял живот живея в Столипиново и такъв страх не съм брала", каза тя.

През цялата нощ истерията и страховете припламваха наново. После се оказваше, че няма нищо тревожно.

С риск да загуби помощите, Цветана вчера не отиде на работав "Паркове и градини". Да не съм луда - да ме утрепят", отсече жената. “Аз съм мъж и също ме е страх, няколко дни няма да излизам от махалата", каза и Захари Кирилов, който припечелва в мебелна фирма.

ЕЛИЦА КАНДЕВА

Спецщаб пази реда в Пловдив

Специализиран щаб от полиция, ДАНС, община и областната управа е създаден в Пловдив. Той въвежда серия от мерки за успокояване на напрежението.

Това оповести вчера и.д. кметът Александър Долев след визита на президента Георги Първанов в пловдивската община рано сутринта.

Долев обясни, че разговорът е бил поверителен и не можел да назове мерките.

Според него споменатите институции щели да действат в синхрон, за да няма нагнетяване на обстановката.

“В неделя имаше опити за създаване на напрежение в Столипиново и Аджисан махала. Доста партии и други структури използваха тази ситуация”, заяви Долев.

Вчера той забрани на “Атака” да протестира пред сградата на ОД на МВР и прати привържениците на Волен Сидеров да митингуват в отдалечения кв. Тракия.

Според Долев законът не разрешавал да се правят протести пред полицейски и военни обекти.

По-късно той и зам.-кметицата Петя Гогова се срещнаха с политически лидери и с представители на махалите.

“Не бива болният проблем от Катуница да се пренася в Пловдив”, заяви Гогова.

Долев отправи остри забележки към прокуратурата.

“Защо не е арестуван шофьорът, който премаза двама полицаи и трима протестиращи в Катуница”, попита той.

“Питам прокуратурата за 20 г. колко преписки срещу Цар Киро е прекратила. В момента полицията пере пешкира на прокуратурата”, отсече той.

Според него единственото наказание за Кирил Рашков е глобата, наложена от общината в размер на 500 лв. срещу незаконната гробница на сина му Иван.

РАДКО ПАУНОВ

Във Варна двама на съд за хулиганство

Двама варненци ще отговорят пред Темида за нападение над роми, казаха от прокуратурата. Те са участвали в протест, уговорен във фейсбук. В неделя около 150 младежи се събраха пред катедралата във Варна. Те блокираха за 10-ина минути движението, скандирайки възрожденски лозунги. Две малки групи нападнали и обиждали роми след митинга. Случайни минувачи - мъж и жена, били замеряни със стъклени бутилки. 40-годишен ром с рана на главата е бил прегледан и превързан в болница “Св. Анна”. Освободен е без опасност за живота. Полицията задържа 19 души. Ядрото на групата е от фенове на агитките на “Черно море” и “Спартак”, съобщиха оттам. В неделя около 21 ч младежи нападнаха и биха 3 жени от ромски произход в Стара Загора. “Полицията издирва извършителите”, каза вчера шефът на ОД на МВР Алекси Алексиев. Според слухове момчетата били въоръжени с мeтални вериги и прътове, а наказателната акция била заради призиви във фейсбук за разправа с ромите. Най-възрастната от жените е настанена в болница след побоя с множестно наранявания по лицето и главата, но без опасност за живота. (24часа)

В Бургас скинари бият мургави жени

Опит за размирици бе пресечен от полицията в Бургас вечерта в неделя.

3-4 групи от по 10-ина младежи обикаляли центъра на града, крещели и сипели закани срещу ромите. Младежите, повечето с черни качулки на главите и въоръжени с метални тръби, претърсвали местата в центъра, където обичайно се събират роми.

Само от 19 до 20,30 ч в полицията са приети няколко сигнали от уплашени граждани, видели агресивните групи.

В градинката на гарата скинарите нападнали 5-6 ромки. Екип на “24 часа” видя една от жените окървавена. Друга в напреднала бременност пък се оплака, че са я причакали в градинката до областната управа.

В полицията обаче няма регистрирани пострадали, уточниха от пресцентъра на ОД на МВР.

Още след първите сигнали на посочените места в града са изпратени спецполицаи. В крайна сметка най-голямата група е засечена до централния вход на Морската градина.

Като видели полицаите, младежите се разбягали. В I РПУ са отведени 4-ма непълнолетни. Пред педагогически инспектор те споделили, че са се отзовали на призив във фейсбук за организиран протест от 19,30 до паметника “Альоша”.

Междувременно на една от страниците “Анти-Цар Киро” в социалната мрежа бе оповестено вчера, че днес се организират протести срещу ромската фамилия и насилието в Катуница в общо 18 града.

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Ромите в Перник против действията на Цар Киро

Ромите в Перник се разграничиха от действията на Кирил Рашков. Според тях поведението му и на неговите роднини е недопустимо.

“Изказваме съболезнования на родителите на загиналите момчета. Категорично се разграничаваме от това, което предизвика трагедията в Катуница. Против сме някой да тормози всички хора в едно село, а държавата да не прави нищо”, заяви от името на ромски организации в Перник Исай Йосифов, председател на читалище “Рома”.

Според него няма значение дали си циганин, или българин. Държавата е абдикирала от проблемите на хората.

“В Перник нямаме етнически проблеми. Призовавам всички да не се поддават на емоциите, за да не се стига до подобни инциденти”, допълни Йосифов. Той осъди и действията на хората, които подпалиха двете къщи на Цар Киро.

СВЕТЛА СТОИМЕНОВА

Рокери на шествие под Царевец

Мотошествие в подкрепа на българите в Катуница премина вчера по улиците на Велико Търново. То бе организирано в социалната мрежа фейсбук и в него се включиха над 30 мотора.

Рокерите се събраха в 12 ч на бензиностанцията на Беляковско шосе. Ревящите мотори преминаха през центъра на града. Моторджиите спряха в катедралния храм "Рождество Богородично", където запалиха свещи. Отец Асен отслужи заупокойна молитва за двете жертви на сблъсъците в Катуница.

"Това е протест срещу безчинствата на циганите, мълчалив и миролюбив. По този начин искаме да предизвикаме управляващите да вземат адекватни мерки по въпроса с ромската интеграция, в противен случай ситуацията може да ескалира още повече", каза Петър Стефанов от организаторите.

ДИМА МАКСИМОВА