17 полицаи ударени в акция "Палките 2"

https://www.24chasa.bg/Article/1054494 www.24chasa.bg
Задържаните при първата акция "Палките" отиват в съдебната зала. СНИМКА:СТОЯН ИЛИЕВ

17 служители от Магистрална полиция - София, попаднаха зад решетките след спецакция на МВР и прокуратурата "Палките 2".

Агенти на отдел "Вътрешна сигурност" ги следили от 3-4 месеца, след като получили оплаквания, че пътните полицаи вземат рушвети на пътя.

Най-често те причаквали шофьори на караулката на магистрала "Тракия" в посока Пловдив.

"Вземали се малки рушвети, но редовно. Накрая на смяната са си делили парите", каза вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов.

Магистратите разпоредили операцията и разрешили да се ползват СРС заради много сигнали от граждани. Според разследващи до момента са събрани данни за десетина потърпевши, сред тях има българи и чужденци. Не е изключено тепърва още ужилени шофьори да се обадят в МВР.

На смяна полицаите изкарвали средно по 400 лв. Така всеки от тричленния екип след 12-часово дежурство си тръгвал средно с по 130 лв. в джоба, сочат оперативните данни на полицията, които прокуратурата ще разследва.

Някоиот задържаните били заснети при вземането на парите. От прокуратурата не уточниха дали същите заподозрени са и подслушвани.

Преди арестите шофьори на леки коли разказали, че ги спирали на пътя под предлог, че са извършили нарушение.

Полицай ги привиквал и се заемал да чете "някакви алинеи в закона". После плавно преминавал към въпроса за парите с крилатите фрази: "Какво правим сега" и "Айде да почерпиш".

Задържаните ще бъдат отведени в петък в съда, който ще реши дали да останат в ареста.

Акцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура. Освен служители на "Вътрешна сигурност" към МВР в нея участвали и 7 следователи.

"Операцията е резултат на тримесечен труд на колегите със съдействието на потърпевши от рекета по някои КПП-та", каза в Каварна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. МВР ще слага повече камери по пътищата, за да пресече опитите за корупция.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Колегите им в Пазарджик са още в ареста

Осемте магистрални полицаи от Пазарджик, задържани при "Палките 1", продължават да са в ареста 4 месеца след задържането им.

Те и двама техни колеги от пловдивската полиция бяха задържани в управлението на КАТ в Пазарджик на 7 юни. На всички полицаи от Пазарджик, без Иван Араланов, са повдигнати обвинения за участие в престъпна група за вземане на подкупи. Разследването срещу тях започва три месеца преди задържането им след множество сигнали и оплаквания на шофьори, че са рекетирани на автомагистрала "Тракия" да плащат рушвети, вместо да получат актове и солидни глоби за нарушения на пътя.

Полицаите са били следени със спецсредства и престъпленията им са документирани, твърдят от прокуратурата. Освен това по досъдебното производство имало призовани и свидетели, които са потвърдили незаконните действия на униформените.

ЛЮБО ИЛКОВ

Вижте предизборния сайт на "24 часа"