Шофьорът убиец е подменен в Турция

https://www.24chasa.bg/Article/1055520 www.24chasa.bg
Цар Киро майсторски подмени шофьора, който смаза Ангел, с друг човек в Турция. Това твърди от болничната стая Петър Георгиев от Катуница. Той е един от петимата пострадали при протестите.

Цар Киро пак измами всички и много майсторски подмени шофьора, който смаза Ангел, с друг човек в Турция.

Това каза вчера от болничната стая в Университетска болница “Св. Георги” Петър Георгиев от Катуница.

Той е един от 5-имата пострадали в нощта, когато загина 19-годишният Ангел Петров. Според лекари неговото състояние е най-тежко - има луксация на тазобедрена става. Поставена му е екстензия и ще лежи в клиниката по ортопедия 20-ина дни.

Левият крак на Петър е на екстензия. Докато е в болницата, при него идват приятелите му.
Левият крак на Петър е на екстензия. Докато е в болницата, при него идват приятелите му.

Намираме го в компанията на 5-има приятели от селото, които са дошли на свиждане. Те са категорични, че заловеният 55-годишен Симеон Йосифов е различен от убиеца. “Иначе защо да ходи до Турция, а после да се връща, за да влезе в затвора”, обяснява Петър.

Шофьорът Симеон Йосифов, който прегази с бус Ангел Петров.
Шофьорът Симеон Йосифов, който прегази с бус Ангел Петров.

Логиката е ясна: Киро го е пратил там, върнал е друго лице, което не знае нищо и няма как да го издъни при полицейските разпити.

Обвиненият за убийството на Ангел - Симеон Йосифов (вляво) ,не бил видял момчето. До него е адвокатът му Стефан Левашки.
СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ
Обвиненият за убийството на Ангел - Симеон Йосифов (вляво) ,не бил видял момчето. До него е адвокатът му Стефан Левашки. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ

За Петър и приятелите му убийството на Ангел е добре планирано. Ето и доказателството: 3 дни преди инцидента Рашков е застраховал имотите си, поизпразнил е къщите от ценни неща, затова оставиха протестиращите да вилнеят и да палят необезпокоявано, разсъждават младежите.

Спас Христов (вляво) и Георги Йорданов твърдят, че те са били нападнати от тълпата и за да спасят автомобилите и спътниците си, тръгнали напред. 
СНИМКА: НАТАША МАНЕВА
Спас Христов (вляво) и Георги Йорданов твърдят, че те са били нападнати от тълпата и за да спасят автомобилите и спътниците си, тръгнали напред. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

Чувствам се много добре за човек, ударен от 2 коли - първо от белия бус, а после и от мерцедеса с британска регистрация, каза Георгиев. Той си спомня, че групата недоволни се струпала пред палатите на Рашкови между 21,30-22 ч. Тогава ненадейно от единия край на улицата тръгнали двете коли.

Полиция по столичния бул. “Витоша” в понеделник вечер по време на протеста в подкрепа на българите от Катуница.
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
Полиция по столичния бул. “Витоша” в понеделник вечер по време на протеста в подкрепа на българите от Катуница. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

“Първи вървеше мерцедесът. Като наближи хората, шофьорът се стресна и намали. И белият бус го изпревари. Той ме удари първи. След това тълпата се разпръсна, но потегли и лимузината, която ме халоса”, казва момчето, което е XII клас в СОУ “Симеон Велики”.

Протестът пред паметника на Съединението в Пловдив
Протестът пред паметника на Съединението в Пловдив

Освен травмата на крака сериозно е охлузено и лицето му. “Няма да ми правят пластична операция, докторите ми дадоха мехлеми и казаха, че ще мине”, добави Петър. Раните по лицето станали повод за закачки - преди ден приятели от Катуница му донесли книгата “Терминатор”, защото прилича на него във физиономията. “Прави са, нали”, усмихва се момчето и слага корицата до лицето си.

Близо 300 младежи излязоха на протест в Търново.
Близо 300 младежи излязоха на протест в Търново.

“Ще има временно стихване, за да си тръгнат полицаи и жандармерия. Катуница няма да се успокои, докато Киро не се изсели с цялата си фамилия”, казват от компанията му.

Шофьорът убиец е подменен в Турция

ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

Атрактивен защитник на българите в Катуница от Стара Загора с татуировки по краката, изобразяващи немски военни символи от Втората световна война.
Атрактивен защитник на българите в Катуница от Стара Загора с татуировки по краката, изобразяващи немски военни символи от Втората световна война.

Борисов: До часове Рашков ще бъде обвинен

Зам.-шефът на ВМРО и кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов бе арестуван до варненски мол около 21,30 ч в понеделник.
Зам.-шефът на ВМРО и кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов бе арестуван до варненски мол около 21,30 ч в понеделник. "Бях на протестите за Катуница като гражданин, а не като кандидат за кмет. Помагах да не се стигне до сблъсъци", каза той. "Етническото антиромско шествие не беше разрешено и няма изявени организатори и лидери", обясни комисар Димитър Димитров от варненската полиция. СНИМКА: ИСКРА СОТИРОВА

До часове на Кирил Рашков ще бъдат повдигнати обвинения, стана ясно от изказване на Бойко Борисов вчера.

16-годишният Христо бе глабен 200 лв. по указа за дребното хулиганство. 
СНИМКА: РУМИ ТОНЕВА
16-годишният Христо бе глабен 200 лв. по указа за дребното хулиганство. СНИМКА: РУМИ ТОНЕВА

Премиерът не разкри за какво ще бъдат те, но даде да се разбере, че са свързани с извършваните от МВР, данъчните и прокуратурата проверки. Едва след това Комисията за конфискуване на престъпно имущество, би могла на базата на това обвинение да заработи, отбеляза Борисов.

Илия Стефанов (вляво) и Хасан Али (до него вдясно) твърдят, че виновни за напрежението между роми и българи са националистическите партии и беззаконието в държавата.
СНИМКА: ЕЛИ МИНКОВА
Илия Стефанов (вляво) и Хасан Али (до него вдясно) твърдят, че виновни за напрежението между роми и българи са националистическите партии и беззаконието в държавата. СНИМКА: ЕЛИ МИНКОВА

Вчера БНТ съобщи, че Кирил Рашков и семейството му ще бъдат скрити на 80 км от София.

Късно в понеделник те са били докарани в столичния хотел "Шипка". Полицейската охрана на Цар Киро била от цивилни служители. Персоналът на хотела пък отричал Рашков да е настаняван там.

Според БНТ вчера племенникът и синът на ромския бос напуснали "Шипка" с други роднини. На бариерата на паркинга ги очаквали 4 цивилни полицейски екипа, за да ги ескортират. Рашков бил изведен през друг изход.

Междувременно по повод инцидентите покрай антиромските протести главният прокурор Борис Велчев разпореди на всички обвинители да реагират светкавично на всички сигнали за конфликти между етноси у нас.

В специална инструкция до окръжните прокуратури Велчев припомня, че проповядването на антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси е престъпление. Така обвинителите трябва незабавно да реагират на всички сигнали и жалби на граждани, на публикации в печата и интернет. Започнатите разследвания по такива поводи трябва да се водят приоритетно. Главният прокурор също е разпоредил на полицията, охраняваща шествията, незабавно да задържа нарушителите.

"Протестът мина под мотото "Не на насилието", а точно участници в него упражниха насилие. Потрошени са коли и прозорци, хвърляни са камъни. Никой не оспорва правото на хората да протестират, но да го правят мирно. Истината е, че насилието поражда насилие", коментира софийският градски прокурор Николай Кокинов.

На протеста имало лозунги със смущаващ текст. От прокуратурата припомниха, че разпалването на етническа омраза е престъпление.

Общо в страната са задържани над 100 души. В София са арестувани 34, сред тях 4-ма непълнолетни и един малолетен - на 12 г. Срещу всички вчера започнаха бързи производства. 10 прокурори отидоха в РПУ-тата, някои от съдиите също раздаваха правосъдие там. Сред задържаните има футболни фенове.

Премиерът Борисов вчера съобщи още, че между 7 и 8 ч вчера е разговарял с президента Георги Първанов за провеждането на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) и се договорили заседанието да е в събота следобед.

Преди това Борисов участва в откриването на нова отсечка от магистрала "Струма" при Дупница, която е трябвало да бъде открита още за олимпиадата в Гърция.

Така че ние ще продължим да строим, да изграждаме инфраструктурата, пък който иска да руши, да си носи своята политическа отговорност, посочи Борисов.

По думите му съветът е необходим, за да може всеки да каже своята позиция и тези, които считат, че трябва да правят циганите на сапун или да гонят турците от България, да си понесат своята политическа отговорност след това.

Членове на КСНС са председателят на парламента, премиерът, министрите на отбраната, финансите, вътрешните и външните работи, шефът на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Те ще изслушат доклади на и.д. вътрешния министър Веселин Вучков и главния секретар на МВР Калин Георгиев за случилото се в селото на Цар Киро и за надигналите се след това антиромски протести.

"Етническият мир е единственото, което гарантира просперитета на България. Всяка друга постъпка, всяко друго действие гарантира обричането на неуспех на България и изпадането й в дълбока изолация", допълни Борисов.

Според него само месец след провеждането на подобна политика народът ще бие с камъни всеки, който му го е причинил.

След 20 дни ще минат изборите и всичко това ще се забрави, както много пъти се е забравяло, смята премиерът. (24часа)

Задържаният за Ангел: Съжалявам за момчето, май блъснах куче

Съдът остави в ареста обвинения за смъртта на 19-годишния Ангел Петров - Симеон Йосифов. Вчера той бе докаран в съдебната зала в Пловдив с белезници и пранги на краката. В нея имаше 10-ина униформени “Съдебна охрана”. Отвън около сградата също имаше засилено полицейско присъствие.

В неделя бе обявено, че мярката за неотклонението на Йосифов ще е в сряда след изтичането на 72-часовото му задържане, но се проведе ден по-рано вероятно от съображения за сигурност. Затова не се появиха протестиращи. Присъстваха само малцина роднини, които бяха изведени от съда.

“Не разбрах, че съм блъснал младежа. Имаше и куче на пътя. Много съжалявам за това момче, че е починало. Съжалявам и за себе си, абсолютно не съм го видял”, каза пред окръжния съд Симеон Йосифов и се разплака. Увери, че не се е крил след инцидента. Отишъл още същата вечер в Турция, защото върти дребна търговия с веро. Там разбрал от жена си Роза, че е издирван.

“МВР се гордее, че е издирван и открит, а истината е, че са накарали жена му да се обади и той се е прибрал доброволно. Каква заслуга има МВР”, каза адвокатът на Симеон Стефан Левашки.

“Нямам нищо общо с тоя, дето му викат Цар Киро”, каза Симеон. След прегазването на Ангел в петък към 20 ч шофьорът на буса, който возел няколко роми от Столипиново за помен на сина на Кирил Рашков същата вечер, спрял пред къщата на Цар Киро. Стоварил пътниците.

“Дошли полицаи, които съобщили на Кирил Рашков, че има блъснато момче. Никой не е търсил Симеон Йосифов”, каза адвокатът му.

Според очевидци Ангел е бил влачен 15 м. Баща му Атанас тропал по вратата и крещял на шофьора да спре.

Имало е демонстрация на мускули и от двете страни - млади роми от Рашкови и групичка младежи българи от Катуница, каза Левашки. Ромите тръгнали да демонстрират сила - обикаляйки с коли. Българите се перчели голи до кръста с татуировки. Имало и куче немска овчарка.

При разпитите българчетата казали, че ромите са страхливи, уплашихме ги, толкова им е куражът, тръгнаха да бягат. Имало е гонения от едната пресечка в другата. След това някой в буса казал: “Давай газ!”, обясни Левашки. Нямало данни Симеон да е карал пиян. Адвокатът отрече да е наеман от фамилия Рашкови.

Симеон Йосифов е бил малтретиран в ареста, добави Левашки.

“В ареста има сериозна негативна нагласа от страна на задържани. Клиентът ми разказа, че са го плюели, опитали се да му причиняват насилие. Това е било от страна на българите арестанти”, каза адвокатът.

ИЛКО ВАСИЛЕВ

Цар Киро свикал мешере вечерта преди сблъсъците

Кирил Рашков е свиквал мешере в дома си в петък вечерта, когато стана прегазването на 19-годишния Ангел Петров.

Това заяви вчера в Пловдивския окръжен съд ромът Георги Йорданов, който заедно със Спас Христов с колите си минаха през насъбралото се множество и раниха трима полицаи и двама жители на Катуница, събрали се пред дома на Цар Киро след смазването на ученика.

“Дъщерята на Цар Киро ни повика към 19,30 ч по телефона за мешере. Баща ми е в него. Не знам за какво е, присъствал съм само като слушател”, каза 32-годишният Георги Йорданов от с. Борец.

Той качил във фолксвагена родителя си и бащата на Спас Христов, на 35 г., и потеглили към Катуница.

В мерцедеса си Спас возел 19-годишния си син, който е инвалид, и момче сирак, на 13 г., за което се грижи.

“Мешере се събира, когато има някакви неуредици, за да няма суматоха. В конкретния случай не знам за какво е било. Но не е трябвало да съдят Цар Киро. Мешерето не може да съди българи”, категоричен бе присъстващият в съдебната зала Коста Парашкевов, който се представи като главен координатор по правата на човека в Пловдивска област.

Опит за спасение, а не нападение е била реакцията на двамата шофьори, казаха адвокатите им Даниел Ангелов и Анастасия Бодакова.

Клиентите им твърдят, че ако са останали, са щели да бъдат линчувани от насъбралото се множество пред къщите на Рашков.

“Колата ми е автоматик, не знам ръчката къде беше включена и потеглих. Паникьосан бях”, каза Георги, който е съден 9 пъти, включително и за убийство като непълнолетен.

Спас имал 4 криминални регистрации.

ИЛКО ВАСИЛЕВ

Младежи и деца са лица на протестите

Младежи, тийнейджъри, футболни фенове, рокери от някои местни мотоклубове са лицата от протестните шествия, организирани чрез фейсбук, в защита на българите от Катуница.

Всички те пеят националния химн, възрожденски песни и скандират "Българи юнаци". Най-разпространеният лозунг, който издигат, е "Стига вече цигански терор".

Това показа репортерско проучване на "24 часа" по време на проестните шествния и митингите в страната в понеделник вечерта и вчера.

"Идеята да събера хора на протест в центъра на Хасково ми хрумна спонтанно. Писах във фейсбук и много мои връстници се отзоваха. Целта ми бе да изведа младите хора от града ни от апатията". Това обясни 16-годишният Кристиян, който организира към 100 тийнейджъри на митинг в Хасково и сам предупреди полицията.

Ултраси на "Ботев" и "Локо" за малко да се смесят с митинга на БСП в центъра на Пловдив при бунтовете в понеделник вечерта. Полицията обаче действа по-твърдо и прегради пътя на младежите. След минути обаче ги пусна и те гневно освиркаха Лили Иванова, дошла да пее при откриването на предизборната кампания на социалистите.

Биха ме с палки, но довечера пак ще ида да протестирам, е казал пред очевидци студентът по право в ПУ "Паисий Хилендарски" Николай Н., който е бил задържан от полицията заради погрома на Главната улица. Той е споделил, че тръгнали да чупят, понеже се изнервили, задето полицията не ги пускала да минават.

Участието на феновете на "Ботев" и "Локо" бе организирано главно чрез интернет.

Цели класове от средношколци са се включили в бунтовете в Плевен, където полицията предотврати нападение на близкото село Буковлък, каза шефът на плевенската полицейска дирекция комисар Светозар Илиев. "Нямаше симптоми за политическо използване, в шествието не са засечени партийни дейци, нито са издигани политически лозунги", обясни той.

Във Варна мнозина от митингуващите бяха довели бебетата и децата си.

В Бургас повечето от младежите, които участваха в шествието, организирано чрез фейсбук в понеделник вечерта, бяха с качулки на главите, а някои и с маски.

"Стига вече цигански терор"издигнаха плакат вчера младежи във Велико Търново. Те се обявиха за създаване на армия за национално освобождение. "Когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи", казаха мирно протестиращите.

С плакати "Стига цигански терор" и "Спрете циганската мафия" протестираха в понеделник вечерт няколкостотин младежи пред Паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца.

"Чухме по СКАТ, че недоволните ще се събират пред мола в нашия град. Нямаме местен инициатор", обясниха пред "24 часа" младежи от Добрич.

Заради митингите и шествията, които им отправят закани, ромите спят с брадви.

Заплаха от рокерско нападение превърна в кошмар нощта на русенския квартал Селеметя в понеделник срещу вторник. Мълвата плъзнала от къща на къща още през деня. Говорело се, че в махалата ще дойдат въоръжени рокери, които искат да отмъщават за жертвите в Катуница. Изплашени, местните започнали да се въоръжават с брадви и колове и подали сигнал в полицията. Привечер кварталът се напълнил с униформени. Ромите разказват, че вечерта група момчета с мотори се насочили към Селеметя, но не били допуснати да влязат в махалата от полицаите.

Масовата психоза за нападения обхвана и жителите на ромските квартали на Пазарджик. Безсънна нощ изкараха ромите в бургаския квартал Победа на 26 срещу 27 септември. Въоръжени със сопи, мотики и метални тръби мъже и жени цяла нощ се събирали на тумби по улиците в очакване да бъдат нападнати от протестиращи скинари. (24часа)

10-има с глоби в София за антиромския протест

"Циганите на сапун, турците под ножа и ушев педераст", скандирал ученикът Христо Тодоров по време на мирния протест срещу убийството на Ангел Петров от Катуница в понеделник пред парламента.

16-годишният тийнейджър от спортното училище в столицата бе един от 11-те младежи, наказани с глоба и порицание от Софийския районен съд по указа за дребното хулиганство заради безредиците в София.

Съдия Веселка Йорданова глоби с 200 лв. Тодоров затова, че хвърлял камъни по полицаи и викал "ушев наркоман" и "ще умрете". Младежът не призна, че е замерял полицаи, но не скри, че ги е обиждал и искал оставката на премиера Бойко Борисов.

"Бях в предната редица на протестиращите пред парламента. Виках срещу циганите и Бойко. Само веднъж-два пъти виках и "ушев педераст". В един момент ме удариха с полицейски щит, а после ме арестуваха", разказа младежът в залата.

Той научил от приятели за мероприятието. Първо скандирали пред парламента, а после се отправили към джамията. В един момент тълпата започнала да тича панически и го понесла към Орлов мост. Там се стигнало до сблъсъците с полицията.

"Искам да се извиня на всички, които съм обидил. Не трябваше да става така", отговори момчето на въпрос на съдия Йорданова дали счита постъпката си за укорима.

"Трябва да си получи наказанието", каза на излизане от залата майката Лилия Тодорова. Според нея обаче управляващите наред с родителите също носят отговорност за възпитанието на младежите.

"Липсата на места за спортуване е една от причините децата да се занимават с несвойствени дейности", каза Тодорова.

Още 9 младежи и мъже на възраст между 16 и 30 години получиха от СРС административно наказание глоба от 100 до 500 лв., а трима бяха оправдани за сблъсъците на протестиралите в подкрепа на жителите от с. Катуница с полицията в София.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Вижте предизборния сайт на "24 часа"