Запор за всички имоти и сметки на Рашкови

https://www.24chasa.bg/Article/1055589 www.24chasa.bg
Имотът на Ангел Рашков на бул. “Руски” в Пловдив. Там той е купил тавански етаж и гараж.

Всички имоти - къщи, терени и ниви, както и банковите сметки на фамилията Рашкови са били блокирани от данъчните вчера. На недвижимите имоти са наложени възбрани, а сметките са запорирани, потвърдиха от централното управление на НАП. Преди ден започнаха 18 проверки на доходите на фамилията, както съобщи вчера "24 часа".

В градове и села из цялата страна са купували имоти членовете на катунишката фамилия Рашкови. Те имат собственост в Пловдив, Катуница, Хасково, Кубрат, Черноморец, в Карловско, Врачанско и селата Чешнегирово, Караджово и Брани поле, научи "24 часа".

Повечето сделки са сключвани на цени под пазарните, близки до данъчната оценка, за да си спестят купувачите високите данъци и такси, съобщиха запознати с делата на фамилията.

Хотелът на фамилията в Пловдив, който бе узаконен след 14 г. 
СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ
Хотелът на фамилията в Пловдив, който бе узаконен след 14 г. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ

Кирил Рашков и съпругата му Костадинка са купили три имота в Пловдив в периода 1994-2001 г. Става дума за два парцела и за масивен гараж с изба в идеалния център на града.

Мезонетът на Рашкови на ул. “Драган Цанков” в центъра
Мезонетът на Рашкови на ул. “Драган Цанков” в центъра

Децат и внуците им са собственици на апартаменти, мезонет, гараж и тавански етаж на различни места в града.

Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, на снимка във фейсбук с една от колите си
Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, на снимка във фейсбук с една от колите си

Цар Киро и жена му са се сдобили с жилищна сграда и терен от 270 кв. м. в Хасково през май 2001 г. Те са купили имота от Георги Георгиев и 4 г. по-късно са го продали на Янка Митева заедно с гараж в двора на къщата.

Най-много сделки с имоти - 10, Рашкови имат в с. Катуница, където живеят. Там те са прехвърлили на дъщеря си Събка и на внука си Кристиян Илиев няколко големи терена от по 945, 962 и 885 кв. м. Условието е Събка да има пожизнено право на ползване върху имотите.

При асеновградския нотариус Карамфила Буюклиева Кирил и Костадинка са изповядали други 9 сделки

В имотния регистър обаче не е записано за продажбата на какви имоти става дума и кои са купувачите.

"Няма как да коментирам, можем да даваме информация само на страните по сделките", обясни нотариус Буюклиева.

"Те прехвърляха много имоти на деца, на внуци, не съм ги питал защо го правят - нашата работа е да оформим документите", обясни адвокат Даниел Ангелов от Асеновград, който е бил пълномощник по част от сделките в Катуница.

Фамилията е продавала имоти и в Делиормана, откъдето произхожда родът на Костадинка. През ноември 2007 г. в с. Тертер, община Кубрат, съпрузите са изтъргували телеугоително стопанство от 98 дка в стопанския двор, както и 12 декара нива в местността Летище. Купувач е кубратската фирма "Лудогорие инвест" на активиста от ДПС Хамза Чакър.

"Действително през 1997 г. купих от него телеугоителното стопанство и сега го развивам. Собственик съм на най-голямата ферма за млечни крави и телета в Североизточна България, създадена именно в този комплекс. Сега там отглеждам 1300 глави добитък. Когато го купих, беше в много лошо състояние, Рашков не беше го стопанисвал. Аз съм бизнесмен, ако прокуратурата реши, нека да проверява и тази сделка", заяви вчера Хамза Чакър.

По времето на сключването на сделката той е бил заместник-председател на ДПС в Разградска област. Сега е в листата на движението за общински съветници в Кубрат.

"Трябва да си има хора само за политика, но още обществото ни не е узряло. Затова още няколко години ще съвместявам двете неща", коментира Чакър.

Освен телеугоителната ферма той стопанисва 25 000 дка, на които отглежда зърнени култури.

Костадинка заедно с още шестима собственици е продала парцел с изба и подобрения в с. Мраморен, Врачанско, през март 1998 г. Съвместно с дъщеря си Събка тя е получила право на строеж върху общинския терен на ул. "Света гора"4 до Понеделник пазара в Пловдив, където се издига семейният хотел. Майка и дъщеря имат и още 32 кв. м към същия парцел.

Както "24 часа" писа, около този имот е имало спорове за законността му и е получил всички разрешителни след повече от 10 г. От ДНСК вчера обясниха, че през септември 1993 г. главният архитект на Пловдив е издал разрешение за строеж наофис сграда. Актът за узаконяване е от октомври 2002 г.

"При строителството на сградата са извършени отклонения от одобрени проекти, за които е издаден актът за узаконяване", коментираха от дирекцията това, че сградата е узаконена години по-късно.

Разрешение за ползване е издадено на 1 септември 2004 г. от началника на регионалната дирекция в Пловдив на името на Костадинка Иванова Златева и Събка Кирилова Рашкова, обясниха още от ДНСК.

Синът на Рашкови - Ангел, който има серия от сделки по прехвърляне и дарение на имоти през 1997 г. в Катуница, през 2003 г. е купил жилище от 151 квадрата в кооперация на ул. "Теодоси Марков" в Пловдив заедно с изба и гараж. Преди 2 г. се е сдобил с обитаем тавански етаж, гараж и двор от 345 кв. м на централния бул. "Руски" в Пловдив. Заедно със съпругата си Гергина през 2003 г. са купили мезонет от 154 кв. м на ул. "Драган Цанков" в центъра на Пловдив. 3 г. по-късно са го продали на Надежда и Стоян Стойчеви.

Странна сделка със същото семейство е сключила дъщерята на Ангел - Костадинка. През февруари 2005 г. 20-годишната тогава Костадинка купила от тях апартамент на ул. "Сава Муткуров" в кв. Кършияка. Точно месец по-късно тя го е продала обратно на Надежда Стойчева.

Покойният син на Кирил Рашков - Иван, е отпускал кредити срещу ипотека, става ясно от имотния регистър. По този начин той се е сдобил с едноетажна къща с двор в Черноморец, община Созопол, с апартамент 98 кв. м в кв. Христо Ботев в Пловдив и оранжерии върху 10 дка в с. Баня, Карловско.

Пак по схемата заем срещу ипотека той е станал собственик на 15 парцела с обща площ над 63 дка в местността Балък сартъ край пловдивското с. Чешнегирово.

През 2007 г. негов терен в Катуница, който влиза в територията на местната детска градина, е бил под възбрана заради огромен дълг за вода на фамилията към ВиК - Пловдив. Възбрана заради същия борч от над 10 000 лв. е била наложена и върху земите на сестра му Събка в с. Катуница.

През 2000 г. тя се е сдобила с плодохранилище от 4,9 дка с 9 хладилни камери в м. Чаирите край пловдивското с. Брани поле. Върху терена има котелно, трафопост, КПП с кантар и охладителни кули. Събка Рашкова притежава и над 6 дка парцел в м. Чешмата край с. Караджово, Пловдивско.

Не са плащали данъци за колите

Над 22 000 лева са задълженията за местни данъци и такси на фамилията Рашкови само към общинската хазна в Садово. Те не са ги плащали от години, съобщиха вчера общинари.

Изпращали сме известия, съобщения, покани за доброволно плащане, но никой не се е отзовавал, обясни главният специалист по местни данъци и такси в Садово Светлана Георгиева. Тя отказа подробности за точния размер на дължимите налози по пера заради данъчната тайна.

По информация на "24 часа" освен такса смет и данък сгради Кирил Рашков не е внасял и налозите за многобройните лимузини на семейството. Отделно имотите на фамилията не били декларирани правилно в садовската община.

"Рашкови са в списъка на длъжниците, който сме предали за принудително изпълнение на частен съдебен изпълнител", каза вчера и. д. кметицата на Садово Елена Василева.

В пловдивската НАП също няма данни Рашков и сие да са подавали данъчни декларации.

В същото време там се знае, че фамилията е купила мерцедес за 200 000 лв., записан на името на Костадинка Рашкова, както и къща с данъчна оценка от 800 000 лв. (24часа)

Документи от горялата къща предаде БСП

Документи, намерени пред една от опожарените къщи на фамилията Рашкови в Катуница, внесе вчера в прокуратурата Младежкото обединение в БСП. Открил ги в нощта на бунта негов активист. Голяма част от над 500-те страници били копия на сигнали срещу Кирил Рашков до прокуратурата, ДАНС и други институции, подадени от различни хора, обясни лидерът на соцмладежите Явор Гечев. Към 100 страници са оригинални трансакции за придобиване на акции на различни банки.

3 дни преди Ангел да бъде прегазен, във Vbox се появило изявление на внука на Рашков - "Който ме мрази, да бъде прегазен", открили още младежите. Не може те да имат повече информация от МВР, възмути се ексминистърът Румен Петков. Когато хиляди са по улиците, няма как случаят да се представя само като криминален, заяви соцлидерът Сергей Станишев. Той обвини управляващите в неадекватност и опит да си измият ръцете с полицаите. (24часа)

Вижте предизборния сайт на "24 часа"