Люти спорове в парламента заради Катуница

https://www.24chasa.bg/Article/1056132 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Горещите страсти от улицата след случая в Катуница се пренесоха и в парламента, след като днес е първото заседание от началото на седмицата за народните представители.

Левицата поиска изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов. „Мястото на Цветан Цветанов е тук, а не да пее по концертите с Веселин Маринов", заяви Мая Манолова.

Предложението на левицата беше подложено на гласуване, но залата го отхвърли. И при прегласуването, по настояване на левицата, искането за изслушването на Цветанов пак беше отхвърлено.

Иван Костов пък припомни изказване на премиера Бойко Борисов, че МВР са изпуснали положението в Катуница. „Да изслушваме този, който е изпуснал положението е все едно да му дадем възможност да се оправдава. Ние сме снели доверието си от този човек, няма какво да го слушаме", подчерта лидерът на ДСБ.

Синята коалиция настоя за анкетна комисия, която да разследва случая с действията на полицията в Катуница. Предложението не мина.

Павел Шопов от „Атака" пък пожела да се проведат дебати за случая в Катуница и те да се излъчват по БНТ и БНР. „Страната се тресе от протести и палежи", заяви той.

Още в началото на заседанието лидерът на „Атака" Волен Сидеров получи предупреждение от председателя на парламента Цецка Цачева, че ще бъде отстранен от залата. Сидеров поиска думата още преди регистрацията на депутатите. После предложи да се почете с едноминутно мълчание паметта на убития Ангел Петров от Катуница, „убит от една циганска банда".

Цецка Цачева не го подложи на гласуване с аргумента, че не следва от всеки един трагичен случай да се прави политика. „Да превръщаме парламента в тенденциите, които не са изразител на държавата", обясни Цачева.

В парламента имаше засилено присъствие на привърженици на „Атака", които тази сутрин бяха допуснати в Народното събрание, което допълнително нажежи атмосферата.

"Поведението на партия „Атака" е противоконституционно, антибългарско, разделящо", заяви от своя страна Георги Пирински от Коалиция за България. Според него има резон да се води дебат по темата "Катуница". Той обаче изрази опасения, че прякото предаване по БНТ и БНР ще бъде използвано от „Атака", за да насажда допълнително напрежение.

Изказването на червения депутат накара лидера на националистите Волен Сидеров да започне да крещи в пленарна зала. „Вземете се в ръце, г-н Сидеров", отново го призова председателят на парламента Цецка Цачева.

И Яне Янев се включи в исканията - той обаче поиска лично премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в Народното събрание. „В България ясно се вижда, че социалният интегритет на много социални групи е напълно прекъснат", подчерта лидерът на РЗС. Той критикува действията на МВР и изтъкна, че след всяка нощ на безредици броят на арестуваните расте, което обаче не успокоява ситуацията в страната. „Тук трябва да дойде Бойко Борисов, но с оставката на Цветан Цветанов", поиска Янев. „Само така в страната може да се успокои положението в страната", смята той.

Левицата настоя парламентът да излезе с декларация. Ако темата бъде отклонена, социалистите няма да участват в заседанията на парламента тази седмица.

По-късно Волен Сидеров излезе на трибуната, за да протестира по начина на водене. Той обаче използва възможността, за да атакува Георги Пирински, заявявайки, че червеният депутат няма право да го критикува, тъй като на съвестта на неговата партия лежи смъртта на хилядите в концлагерите. Думата на националиста беше отнета от парламентарния шеф Цецка Цачева.

Павел Шопов предложи изслушване на заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, за да може поне той да докладва за действията на МВР в Катуница, след като Борисов и Цветанов няма да бъдат изслушани. Парламентът прие това предложение.

Вижте предизборния сайт на „24 часа"