Русия се отказва от калашниците?

https://www.24chasa.bg/Article/1056198 www.24chasa.bg

Руското военно министерство се отказало от закупуването на легендарния автомат “Калашников” АК74 през следващите години, пише в. “Известия”.

От ведомството обяснили, че в армията има достатъчно оръжие от този тип. Представител на министерството заявил, че очакват от завода “Ижмаш”, който произвежда калашници, нов автомат, който ще е с по-добри от АК74 характеристики по отношение на далекобойността. Оттам обещали, че ще се постараят да представят оръжието до Нова година. То ще се нарича АК74М.

Оръжейниците упорито крият от престарелия Михаил Калашников – създателя на автомата, че закупуването на неговото оръжие вече е прекратено, твърди “Известия”. “Михаил Тимофеевич скоро ще навърши 92 години. Не искаме да си вземаме такъв грях на душата и да му съобщаваме тази новина. Той може и да не я преживее”, признал негов близък.

Според експерти сегашните запаси от АК74 ще са достатъчни на руските военни за 15-20 г. При създалата се ситуация “Ижмаш” ще трябва да търси нови пазари и да създаде нов автомат.

Автоматът “Калашников” с 7,62 мм е разработен от Михаил Калашников през 1947 г. и е приет на въоръжение в съветската армия две години по-късно. Този модел служи за основа за създаването на семейството бойни и стрелкови оръжия от различен калибър, включително автоматите АКМ и АК74, картечница РПК, карабина и гладкоцевното оръжие “Сайга”.

По оценка на експерти калашниците са до една пета от цялото налично по света стрелково огнестрелно оръжие. (24часа)