6 млн. лв. данъци дължи Цар Киро

https://www.24chasa.bg/Article/1056890 www.24chasa.bg

Близо 6 милиона лева данъци само за алкохол дължи арестуваният в Пловдив ромски бос Кирил Рашков.

Държавата ще заведе срещу него дела за “забравените” задължения, съобщиха разследващи и магистрати пред “24 часа”.

Столичните данъчни инспектори са издали серия наказателни постановления за невнесени данъци от селскостопанска дейност на покойния син на Цар Киро - Иван Рашков. Такива има и за имотните сделки из цялата страна на фамилията и бизнеса с алкохол на другия син Ангел Рашков.

Това е къщата, в която живее Кирил Рашков в Катуница.
СНИМКА: НАТАША МАНЕВА
Това е къщата, в която живее Кирил Рашков в Катуница. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

Цар Киро бе арестуван в ранните часове вчера в Пловдив и по обвинения за закана с убийство на 3 лица.

Цар Киро на позлатения си трон
СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ
Цар Киро на позлатения си трон СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ

До 5 ч сутринта вчера данъчните са проверявали досието на Рашков, през деня работата продължи.

Прокурор Галин Гавраилов
Прокурор Галин Гавраилов

Столичните данъчни инспектори са издали серия наказателни постановления. На пръв прочит са пресметнали, че "забравените" задължения са за близо 6 млн. лв. Става дума за невнесени данъци от селскостопанска дейност на покойния Иван Рашков, и серията имотни сделки из цялата страна на фамилията, както и бизнеса с алкохол на другия син Ангел Рашков. Той е собственик на фирма "Евро стандарт", която стопанисва дестилерията в Катуница. Там през ноември 2009 г. митничарите откриха нелегален спирт и запечатаха инсталациите. Част от алкохола работниците на Рашкови успяха да излеят в канализацията.

Менда Стоянова
Менда Стоянова

От НАП отказаха да съобщят колко са всичките наказателни постановления.

ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ
ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ

"Това е данъчна тайна и не можем да изнасяме подробности на този етап", заяви говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров. Той допълни, че проверката срещу служители на НАП, които са спасили Цар Киро от проверки на доходите и имотите, ще приключи до края на седмицата.

Съседите на Симеон Йосифов твърдят, че е кротък човек.
Съседите на Симеон Йосифов твърдят, че е кротък човек.

Поръчителство за убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница от страна на Кирил Рашков е една от версиите в разследването, по които се работи.

Цветан Цветанов и кандидатката на ГЕРБ за кмет на Казанлък Галина Стоянова 
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Цветан Цветанов и кандидатката на ГЕРБ за кмет на Казанлък Галина Стоянова СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Категорични доказателства в тази насока няма. Ако има, ще бъдат повдигнати обвинения, каза говорителят на окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гаврилов.

Обвиненията срещу Рашков са заради сигналите в РПУ-Асеновград, от петък преди прегазването на Ангел. Те са от Веселин - синът на бившата кметица на Катуница София Христева, и от жената, с която живее на съпружески начала Иванка Петрова. Заплахите били отправени от Кирил Рашков.

Още същия ден - петък, Асеновградската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за отправените закани за убийство. Разследва се и трета закана за убийство към София Христева. По тези обвинения срещу Цар Киро законът предвижда до 6 г. затвор.

"Няма забавяне от пускането на жалбите до ареста на Рашков. След депозирането им законодателството изисква да се извърши предварителна проверка. И в резултат на нея сме сигнализирани от полицията", обясни Гаврилов.

В миналото имало жалби от Кирил Рашков срещу същите 3 лица. По неговите оплаквания прокуратурата е отказала производство.

Във вторник окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Рашков за неподаване на данъчни декларации от 2004 г. досега. Това е станало след проверка на НАП-Пловдив. След като му повдигнали обвиненията, Цар Киро се хванал за сърцето. Магистрати уточниха, че не е бил издирван, защото през цялото време бил охраняван от полицаи.

Късно във вторник той е докаран в асеновградската полиция, за да бъде разпитан. Събраните доказателства били достатъчни за повдигане на обвинение.

Олеле, умирам, лошо ми е, пак получих инфаркт!, завайкал се Рашков, след като чул, че ще бъде задържан в ареста. Обяснявал, че го стяга вляво и се задушава. Полицаи и прокурори извикали линейка и го откарали в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив.

Трябваше да го изследваме, за да видим дали действително кръвоснабдяването на сърцето е нарушено, но той отказа да остане в болница и да се подложи на медицинския тест, казаха от клиниката.

Върховната касационна прокуратура е изискала всички стари преписки от и срещу Кирил Рашков, научи "24 часа". Информацията бе потвърдена от районния прокурор на Асеновград Калоян Димитров. Представители на инспектората на ВКП прибрали цялата документация. Магистратите са предали всички 16 преписки. Сред тях е тази и срещу Георги Рашков - Йорго, внук на Цар Киро, който бе осъден на 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок заради тормоз над журналист.

Оказва се, че Цар Киро е с чисто съдебно минало.

Единственото му прегрешение е хулиганство - заради това, че напсувал репортерка, през 2007 г. е бил глобен с 3000 лв. "По всички заведени жалби е имало производства - независимо дали са приключвали с обвинителен акт или с постановление за прекратяване", заяви Димитров.

Сред прекратените преписки е тази по жалба на инициативен комитет срещу цар Киро. Хората от Катуница се жалвали, че в селото има постоянни конфликти и напрежение.

Още преди 4 месеца ВКП е изискала от Районната прокуратура в Пловдив всички жалби. Били са предадени случаи, по които Рашков е бил обвинен в лъжесвидетелство, както и този, в който е заплашил, че "ще разчекне" журналистката от "24 часа" Десислава Хаджиева, ако си позволи да публикува интервю с него. Във ВКП са изпратени жалби от самия Рашков - едната е за кражба на овце, а другата - за заплаха за убийство.

Менда Стоянова: Законът към Рашкови е спазен

Когато преди 6 г. бях ръководител на данъчната агенция в Пловдив, декларирам, че законът се е прилагал такъв, какъвто е действал по това време, и е бил прилаган еднакво към всички, включително и към фамилията Рашкови. Това каза в парламента шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя е била директор на НАП - Пловдив, от 2000 до 2006 г., когато е имало подадени сигнали за данъчни нарушения от Рашков, стана ясно в парламента.

“Не очаквайте да си спомня за конкретни проверки или ревизии от 90-те години”, каза Стоянова и отказа да отговаря на всякакви въпроси. Тя припомни, че към МФ има инспекторат, който може да даде оценка за работата на всеки данъчен служител. (24часа)

Георги и преди е газил и застрелял човек

32-годишният Георги Върбанов Йорданов, който с колата си рани 3-ма полицаи и 2-ма жители на Катуница, събрали се пред дома на Цар Киро в петък, е от известната ромска фамилия Върбанови в Лясковец.

През 1997 г. все още непълнолетен, той застреля от упор съгражданина си Стефан Русев след свада между българи и роми.

На 29 ноември 1997 г. около 2 ч Георги с двама приятели тръгнали с жигули към центъра на града. Пред ресторант "Поларис" се скарали с компанията на Русев. Синът на ромските босове блъснал с колата Светослав Владов и Веселин Зашев. Двамата ранени били откарани в болница, а тълпа погнала Георги, пише в делото в Търновския окръжен съд. Приятелите на блъснатите го набили и го вързали за пътен знак "Стоп". Георги успял да се отскубне и хукнал към къщата си в Лясковец, където последвала нова свада. При нея Георги стреля с ловна пушка срещу Стефан, който умира след няколко дни. Година по-късно 18-годишният Георги е осъден на 3 г. затвор за непредумишлено убийство. Съдът е посочил като смекчаващи вината обстоятелства, че той е с по-ниско интелектуално развитие и не добро здраве. Присъдата вече е излежана.

ДИМА МАКСИМОВА

Симеон пътувал за Турция след инцидента в Катуница

Симеон Йосифов, шофьорът на буса, с който бе прегазен 19-годишният Ангел от Катуница, е известен в Столипиново като Смаил. Той заминал веднага след инцидента за Турция, разказаха вчера негови съседи.

На жена си Рема казал, че прегазил куче. След няколко часа бил потърсен от полицаи, които обяснили, че го издирват за смазано с буса момче. Смаил е набеден за тоя случай, полицията трябва да намери веднага истинския виновник за гибелта на момчето, казаха Ахмед и Асан. Двамата живеят в съседство от 40 г. и твърдят, че е кротък човек, който дори не се е карал на децата от ул. "Батак".

Невъзможно е той да мине през човек и да не спре, убедени са комшиите.

Йосифов се върнал 2-3 часа преди катастрофата от Гърция, където препродавал закупена от Турция стока. При него дошли момчета и започнали да го молят да ги откара в Катуница, че Цар Киро ги вика. Отначало отказал, бил изморен. Те обаче му дали 50 лв. и той тръгнал. От Гърция пък носел 50 евро за човек от Столипиново, но не успял да ги предаде, защото веднага след инцидента потеглил към Турция. Според съседи тръгнал за нова стока, но съпругата му го върнала.

За Рема и Смаил това е втори брак, двамата се грижат за голяма челяд от първите си бракове. Всички разчитали на спечелените пари от Йосифов. Ако влезе в затвора, кой ще ги гледа, вайкат се в Столипиново. Жена му имала павилионче за кафе пред блока, но откакто станал инцидентът, е затворено. Рема идва за малко в жилището и повече стои при децата си в Столипиново.

От махалата заплашиха, че ако протестите на българите не спрат, може да стане война, защото всеки втори е добре въоръжен в етническия квартал. Има по 2-3 пистолета, а някъде и пушки.(24часа)

Цветан Цветанов: Невъзможно е да са подменили шофьора на буса

В качеството си на председател на националния предизборен щаб на партия ГЕРБ вътрешният министър Цветан Цветанов вчера посети Казанлък. Там той отговори на журналистически въпроси, свързани с ареста на Цар Киро.

- Г-н Цветанов, не закъсня ли полицията с ареста на Кирил Рашков?

- Полицията не е репресивен орган, за да задържа всеки, когато някой призове друг да бъде задържан. Полицията работи с прокуратурата и когато има достатъчно доказателства за даден арест, се пристъпва към задържането.

В момента Кирил Рашков е за 72 часа в ареста, което означава, че са събрани съответните доказателства. Това, което колегите са направили - от 23 септември има подаден сигнал, разпитан е човекът, към когото е била отправена заплаха за убийство, и в момента колегите предприеха действия с пряко наблюдаващите от прокуратурата.

- Има ли други арестувани от тази фамилия?

- Само към Кирил Рашков е повдигнато обвинение, той е задържан. Ако има необходимост при по-нататъшното разследване, ще бъдат задържани и други лица.

- Излезе информация, че от РПУ в Асеновград са скрили жалба срещу Рашков.

- Разбира се, че се извършват проверки по всички подобни случаи. Там,където се установи, че не е взето отношение от съответните служители, те ще бъдат наказани.Това, което е важно за мен, е че успяхме да ограничим разрастването на протестите, които в момента виждаме по улиците на страната. Те са всъщност опит да се дестабилизира и да се наруши общественият ред. Аз съм убеден, че с вчерашното изказване и на бащата на загиналото в Катуница момче, това беше едно много ясно послание, трябва да се спрат всякакви политически спекулации. Въпреки че сме в предизборна кампания, тази тема не трябва по никакъв повод и начин да влиза в политическото говорене.

В обиколките си през последните 3-4 дни имах възможност да посетя и ромски махали и села, и турски махали и села - ние сме длъжни да направим етническият мир да бъде възможен, а това е само когато имаме позитивните послания и всички ние като гражданско общество работим това да се случи. Провокирането, предизвикването на агресия не води до нищо добро. Затова и смятам, че действията, които предприе полицията, са адекватната политика към конкретната ситуация. Защото в момента ние се нуждаем от консенсус и това, което в момента се предприема от органите на реда, от прокуратурата, надявам се, че и от съда, ще донесе действително справедливост, която хората очакват.

Възниква и друг въпрос - как стигна дотук фамилията Рашкови? Защото нека да се върнем към 1992-1996, та чак до 2001-2002 година. Ще видите това, което съм казвал преди време, когато беше дебатът по недоверието на правителството в парламента за сигурността - всъщност много от тези емблематични фигури бяха създадени точно от тези, които днес се правят на говорители в парламента и искат да демонстрират някакво разграничаване от това, което те са създали. Това е техният продукт. И сами разбирате, че ние не можем без доказателства на момента да предприемем действия, защото в немалката си част тези емблематични фигури на прехода с помощта на политическите партии успяха да изградят финансов капитал, който в момента могат да го впрегнат във всяка една посока, за да дестабилизират ситуацията в страната.

Това, което сега насаждат някои за насилие, за кръв, за убийства, е престъпление и ние ще гарантираме обществения ред и сигурността с всички действия, които са по закон.

- Възможна ли е смяната на шофьора на буса убиец, каквито версии се появиха в печата?

- Не, това е просто невъзможно. Знаете, че микробусът бе издирен, след като беше укрит в Столипиново, бяха задържани всичките лица, които са се возили в него, така че всичко, което е направено досега, е на база на доказателствата, които са събрани, и от свидетелските показания.

- И все пак, адекватна ли беше полицията в Катуница през фаталната нощ?

- Винаги се стремим да ограничим полицейското насилие и да запазим живота на всички, независимо дали са протестиращи, или са от другата страна, срещу които е насочен този протест. Действията, които предприе полицията да евакуира фамилията Рашкови, за да отпадне възможността да имаме смъртен случай или линчуване, което беше като нагласа в тази група от хора, които бяха там. Това, което полицията можеше да направи в този момент, бе действително да ограничи разрастването на конфликта и след като беше намалено напрежението, вече да предприеме действия по задържането на лица, които всъщност са провокирали нарушаването на обществения ред и този вандализъм, който беше приложен. България е правова държава и нека оставим съдът да осъди на база доказателствата всички задържани лица.

Искам само да им кажа на тези политици, които лансират, че Рашкови са били толерирани от ГЕРБ, че от информацията, която имаме към този момент, фамилията през последните 2 г. не се е сдобивала с никакви имоти на територията на страната, но тя разполага със сериозен капитал, който е формиран през последните 20 г. от управлението на всички правителства. Никакви високопоставени лица от ГЕРБ - а това сме председателят на партията Бойко Борисов и аз като негов заместник, не сме се срещали с Кирил Рашков.

(Използвани са и въпроси, зададени от други медии.)

Вижте предизборния сайт на "24 часа"