Правителството даде Бузлуджа на БСП, но без върха

https://www.24chasa.bg/Article/1056957 www.24chasa.bg
Паметникът на Бузлуджа вече ще е собственост на БСП. Социалистите планират да го реставрират с дарения. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Правителството подари паметника на връх Бузлуджа на БСП.

От вчерашното решение на кабинета става ясно, че социалистите получават безвъзмездно две сгради, които са част от него. Едната е от 1754 кв. м, а другата от 965 кв. м.

Въпреки някои изявления на премиера Бойко Борисов, че червената партия ще получи и земята под дом-паметника, правителството реши тя да остане държавна собственост. Това означава, че ако БСП реши да променя или разширява обекта, ще трябва да иска съгласие от Министерския съвет.

На този етап социалистите обаче нямат такива намерения. Идеята им е да възстановят паметника, станал известен като чинията на Бузлуджа заради формата си. От години той се руши, тъй като държавата няма средства за поддръжката му.

От БСП смятат да осигурят пари за реставрация чрез дарителска кампания. Паметникът е бил собственост на левицата до 1992 г., когато е одържавен. Първи за връщането му на партията заговори Борисов, след като лидерите на столетницата повдигнаха въпрос за окаяното състояние на обекта по време на традиционните си тържества на върха в началото на август. Веднага след това лидерът на БСП Сергей Станишев поиска писмено връщането му на партията.

Паметникът на Бузлуджа е най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981 г. в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. Строежът му започва през 1974 г. след решение на секретариата на ЦК на БКП. Финансиран е с дарения на стойност 14 186 000 лв. В строителните работи участват освен доброволци и строителните войски.

ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Продават бивша казарма с басейн

19 имота, от които армията вече няма нужда, ще бъдат предложени за продажба. За целта правителството вчера промени статута им от публична в частна държавна собственост.

Сред тях има терен от 14 027 кв. м в Монтана на бивша казарма, в която има дори басейн. Данъчната му оценка е за 1,04 млн. лв.

Най-скъпият имот е за 1,5 млн. лв. в Свищов. Той е от 169 954 кв. м с 37 сгради. В същия град ще се продава и терен от 96 854 кв. м със 17 бивши армейски постройки с данъчна оценка от 1,47 млн. лв.

На 1,4 млн. лв. е оценен терен от 36 790 кв. м, върху които има 30 сгради. Той се намира в Плевен.

Почти толкова струва според данъчните и имот от 25 029 кв. м в центъра на Ямбол с 13 масивни постройки.

Началната тръжна цена на имотите е 10% над данъчната оценка според правилника за държавната собственост.

ПОЛИ ДИМИТРОВА

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,