Лаймската болест се маскира с нетипични симптоми

https://www.24chasa.bg/Article/1059286 Лаймската болест се маскира с нетипични симптоми Лаймската болест се маскира с нетипични симптоми www.24chasa.bg
Лаймската борелиоза има подчертана пролетно-лятна сезонност заради биологичната активност на пренасящите я кърлежи. Тя е в списъка на заразните и паразитните болести, които подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет. Регистрирани смъртни случаи от болестта у нас няма. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Лаймската болест (борелиозис бургдорфери) е бактериално инфекциозно заболяване, разпространявано чрез ухапване от кърлеж. Открито е в края на 70-те години в град Лайм, щата Кънектикът (САЩ), където голям брой деца развиват по сравнително едно и също време симптоми на заболяване, наподобяващо ревматоиден артрит.

Причинител са бактерии от комплекса Borelia burgdorferi, които имат сложен жизнен цикъл, включващ някои видове кърлежи и бозайници. Човекът не е част от него и се заразява случайно, ако бъде ухапан от инфектиран кърлеж.

Естествен "резервоар" на инфекцията са някои гризачи, елени, кучета, коне, крави и др. Кърлежите се заразяват с борелии при смучене на кръв от заразено животно и могат отново чрез ухапване да пренесат инфекцията в човека. Те са в състояние да я предават в собственото си потомство, като по този начин се образуват природни огнища. Те се намират предимно във влажни, гористи местности с надморска височина до 2000 м. Заболяването е разпространено в голяма част от САЩ, Азия, Австралия и Европа, включително и в България. Заболяемостта в Европа е между 0,3 и 130 на 100 000 (10-12 на100 000 за България). Най-засегнати са скандинавските страни и централните части на континента. У нас на година има по 600-800 случая, най-често на деца и възрастни между 45-65 години.

Сериозен резервоар на инфекция и преносител на кърлежи са безпризорните кучета.

Така изглежда специфичното зачервяване след ухапване.

Не всеки паразит е заразен и не всяко ухапване причинява заболяване. За предаването на борелиите обикновено са необходими повече от 24 часа от впиването на кърлежа, за да могат причинителите да преминат в кръвообращението на човека. Като цяло по-голямата част от ухапванията не причиняват заболяване.

В много градове пръскането срещу кърлежи е традиция.

Наблюдавани са повторни заболявания при лица, третирани профилактично с антибиотици.

Доц. АТАНАС МАНГЪРОВ

Заразата не се предава от човек на човек и болният не е опасен за околните. Лаймска болест не може да се развие без ухапване от заразен кърлеж. Инкубационният период, т. е. времето от първия конакт с причинителя до появата на първите симптоми, е от 3 до 30 дни, най-често 7-14.

Без лечение лаймската болест протича в три стадия с периоди на затихвания, обостряния и различни клинични прояви във всеки един от тях. Преминаването от един стадий в друг обикновено е плавно, но понякога има симптоми, характерни за няколко стадия едновременно.

Първият стадий, развиващ се непосредствено след ухапването, може да протече без оплаквания и да остане незабелязан. В повече от половината от случаите около мястото на ухапване от кърлежа се наблюдава зачервяване с характерна форма. То нараства и се разширява откъм периферията и избледнява централно - зачервяването придобива форма на пръстен, оприличаващ се на око или мишена. Тази характерна кожна изява се нарича мигриращ еритем (еритема мигранс). В някои случаи може да има няколко такива пръстена, което не се дължи на различни ухапвания. Кожните промени са с различни размери - от няколко сантиметра в диаметър до обхващане на обширни площи. При допир кожата е топла, често с намалена чувствителност. Мигриращият еритем се задържа за 3-4 седмици и може да рецидивира. През този стадий болните често се оплакват от грипоподобни симптоми като общо неразположение, бърза умора, мускулни и ставни болки, повишена температура с втрисане и др.

Вторият стадий - на ранна генерализация на инфекцията, обхваща период от няколко седмици до няколко месеца след ухапването. Той се характеризира с общоинфекциозна, неврологична сърдечносъдова, ставна, кожна симптоматика. Неврологичните оплаквания се наблюдават в 15-20% от нелекуваните пациенти и бележат засягането на нервната система от инфекциозния процес. Това включва: едностранна или двустранна парализа на лицевия или на друг черепно-мозъчен нерв (краниална невропатия); менингеално дразнене, което се проявява с главоболие, вратна ригидност, чувствителност към светлина и др.; радикулоневрит, който понякога е причина за промени в кожната сетивност и за силни стрелкащи болки, често появяващи се по време на сън. Ликворът е с минимални промени (леко завишено белтъчно съдържимо и лимфоцити) или без изменения. Синдромът е известен като кърлежов менингорадикулоневрит и може да се прояви в изцяло разгърнат вид или само като част от отделните си компоненти. При 10% от болните във втория стадий се развиват промени от страна на сърдечносъдовата система. Най-честата находка е непостоянен атрио-вентрикуларен блок, по-рядко левокамерна недостатъчност и кардиомегалия, проявяващи се с прескачане на съцето, прималяване, задух. Продължителността на сърдечните промени е от няколко дни до няколко седмици, като понякога рецидивират.

Засягане на ставите (артрит) се наблюдава в 50-80% от случаите и протича с подуване, болка и зачервяване най-често на една става (коляното или китката). По-рядко оплакванията могат да прескачат от една става в друга. Обикновено артритът отшумява спонтанно. Очните промени се изразяват в конюнктивит, по-рядко в панофталмит, последван от слепота. В ранните стадии на заболяването около 20% от болните развиват хепатит. В хода на заболяването може да се засегнат и други органи и системи.

Третият стадий - на късна персистираща инфекция, се развива от няколко месеца до няколко години след ухапването, често много след като първите оплаквания са вече забравени. Той се наблюдава само в около 10% от хората, страдали от характерния мигриращ еритем. Заболяването може да се изяви и направо в този стадий, ако ухапването от кърлежа или предишните стадии са протекли незабелязано.

Характеризира се с тежка хронична неврологична, ставна, кожна, сърдечносъдова симптоматика. Развива се бавно прогресиращ енцефаломиелит, с общомозъчни симптоми и засягане на периферните нерви, с прояви на лесна уморяемост, влошена кординация, отслабване до загуба на чувствителността на крайниците, тръпнене и бодежи в ръцете и краката, слабост в мускулите, отслабване на паметта и концентрацията, деменция (оглупяване). Наблюдава се трайно засягане на ставите - подуването, болката и ограничените движения в една или няколко стави стават постоянни. Най-често това са коленните и други големи стави. Нерядко има симптоми, произтичащи от трайни увреждания на сърдечносъдовата система. Хроничният атрофиращ акродерматит е кожна проява на лаймската болест, откривана често години след мигриращия еритем. Той започва със зачервени, окръглени петна по кожата, които впоследствие склерозират и атрофират. Тези обриви могат да се задържат с години и понякога от тях е възможно да се изолира причинителят - борелия бургдорфери.

Диагнозата лаймска болест е комплексна и трудна. Това произтича от разнообразното засягане на различни органи и системи през различните стадии и на възможностите за противоречиво интерпретиране на клиничната картина и резултатите от лабораторните изследвания.

Липсата на клинични симптоми не означава липса на инфекция и заболяване.

Лабораторната диагноза се поставя с помощта на серологични тестове, които трябва да се осъществят не по-рано от един месец след ухапването от кърлеж и чрез които се търси доказването на различни класове антитела срещу причинителя.

Тълкуването на резултатите трябва да става в контекста на цялостната клинична картина и е работа на квалифициран лекар инфекционист.

Диференциалната диагноза на заболяването е обширна, тъй като лаймската болест може да наподоби редица заболявания на кожата, нервната система, опорно-двигателния апарат и сърцето. Опитът показва, че при тежки, трудни за диагностика случаи на хронични неврологични, ставни, кожни или сърдечносъдови заболявания, при които тази диагноза се обсъжда, най-често не става дума за нея.

В много от случаите заболяване не се развива или преминава спонтанно, без терапия. Въпреки това, при ухапаните от кърлеж се препоръчва серологично тестване, а при доказана борелиоза - лечение с оглед намаляване на продължителността на клиничните прояви и предотвратяване на евентуална прогресия към следващите стадии. Причинителят (борелия бургдорфери) е чувствителен към повечето антибактериални препарати. Средство на избор са полусинтетичните пеницилини, цефалоспорините, макролидите и пр., които следва да се прилагат в оптимална доза и продължителност не по-малко от 14 дни.

Заболяването, ако диагнозата е вярна, е лечимо дори и в напредналите стадии.

Препоръчвам да се избягват самодиагностика и самолечение.

Доц. АТАНАС МАНГЪРОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Недостиг на лекарства за епилепсия и инсулин в аптеките

Изгодният реекспорт на лекарства от България отново доведе до криза по аптеките. Този път сигналите са за липса на инсулин и хапчета за епилепсия. Агенцията по лекарствата вече проверява сигналите,

Консумацията на червени люти чушки допринася за намаляване на смъртността

Учени от университета на Върмонт установиха, че консумацията на червени люти чушки може да намали смъртността, съобщи ЮПИ. Било констатирано 13-процентно намаляване на общата смъртност,

До минус 19 градуса утре

През нощта над западните райони облачността ще е незначителна, в низините и котловините – мъгливо или ниска слоеста облачност. Предимно облачно ще е над източната половина от страната.

Край на алкохола и сладкото, ако имате високи триглицериди. Какво още е забранено?

Триглицеридите са фракция на мазнините в кръвта. Нормата за количеството им е под 1,7 милимола на литър кръв. Трайното им повишение е една от причините за развитие на атеросклероза.

Актрисата Кейт Бекинсейл получила сънна парализа

Кейт Бекинсейл мислела, че е получила инсулт и е на смъртния одър, когато била засегната от сънна парализа, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Звездата от филма "Подземен свят: Възходът на

Витамин D помага за силен имунитет срещу грипа, но и срещу рак

Витамин D е основен помощник за по-силен имунитет през зимата и особено при грипна епидемия. Възрастните трябва да вземат по 3 капки на ден, а децата - по 1 капка, препоръчва проф.

Бобът мина по цени пилешкото

Цената на боба мина тази на пилешкото, констатира проверка на в. "Телеграф". Кило зрял фасул според данни на Държавната комисия по стоковите борси вече се продава по 4,90 лв.

Българин се жалва на норвежкия крал от рекет

Българинът Валентин Желев се жалва на норвежкия крал, че е изнудван в Норвегия. Той смята да пусне жалба и до премиерите на Норвегия и България. Желев ще иска съдействие срещу измама,

Над 30 коли останаха без табели през уикенда

Най-много от нарушителите са без книжки, следват пияните Над 30 автомобила на нарушители на пътя са спрени от движение в страната за денонощие, защото са свалени регистрационните им табели,

Предлагат токът да се плаща на равни месечни вноски

Сметките за декември по-високи с 15%, средно 58 лева 313 киловатчаса е средното потребление на домакинствата в Западна България през декември. Това е с 15% повече в сравнение със същия месец на

Сделки с дългове за 2 млрд. лв. през 2017 г.

Тенденция е да се предлагат за продажба повече корпоративни и обезпечени Проблемните вземания и сделките с тях се превърнаха в истински бизнес заради кризата,

До минус 19 градуса утре

През нощта над западните райони облачността ще е незначителна, в низините и котловините – мъгливо или ниска слоеста облачност. Предимно облачно ще е над източната половина от страната.