Мерцедесите на Рашков до убития Ангел – пълни със злато

https://www.24chasa.bg/Article/1059679 www.24chasa.bg
Полицаи с бронежилетки водят Кирил Рашков по стълбите на съда. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

Кирил Рашков имал намерение да се скрие в Сърбия, стана ясно в районния съд в Асеновград. Той споделил с Ивайло Димитров, който отговаря за бодигардовете на фамилията, че там ще се чувства в безопасност, съобщи прокурорът Калоян Димитров.

Заради заплаха за убийство на двама души обвинението поиска постоянен арест за Рашков.

Пред съдебната палата в Асеновград пазеха над 30 въоръжени жандармеристи и полицаи с бронежилетки. Наблизо имаше линейка, в случай че на Рашков му прилошее. Според адвоката му Даниел Ангелов той страда от високо кръвно, тахикардия, исхемична болест на сърцето, диабет и е с 95% инвалидност.

Мерцедесите на Рашков до убития Ангел – пълни със злато

Рашков бе в елегантен сив костюм, светла риза на ситно каре и модни черни чепици. На журналистическо питане дали внуците му също ще бъдат задържани,отговори: "Глупости! Айде, изчезвайте!"

Феновете на “Берое” поискаха затвор за Кирил Рашков и забрана за партии, проповядващи етническа нетърпимост. 
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Феновете на “Берое” поискаха затвор за Кирил Рашков и забрана за партии, проповядващи етническа нетърпимост. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Веселин Христов и приятелката му Иванка Петрова - леля на загиналия Ангел, вървели около 12,30 ч миналия петък към дома си, когато Рашков ги пресрещнал с джипа си, отворил прозореца и казал: Ще те убия, ще убия и приятелката ти!" После показал, че носи нож на кръста, разкри прокурор Димитров. Пред дома на Христов имало камера, която заснела всичко. Разпитани са над 10 свидетели. Петрова се уплашила и подала сигнал на тел. 112.

Минута по-късно Рашков също позвънил да се оплаче, че е заплашван с убийство, разказа адвокат Даниел Ангелов. "Защо за това не е образувано досъдебно производство?", попита защитникът.

"Този човек, който е направил жалба срещу мен, (Веселин Христов - б.а.) през март 2010 г. нахлу с 50 коли в моя дом, разби ми портите. Оплаках се в полицията, не последва нищо. През август ме блокира със 100 коли - пак нищо. На 22 септември 3 коли с Веселин пак ме нападнаха, полицията не обърна внимание. Накрая излиза, че вината е моя. Съжалявам, че съм в тази зала, не се чувствам виновен", каза Цар Киро.

"Кирил Рашков трябва да остане в ареста, защото има риск да се укрие - не е посочил адреса си, не е известно къде пребивават и роднините му", каза съдия Мария Пейчева. Тя мотивира решението си и с възможността Рашков да въздейства върху свидетелите в Катуница. Той може да обжалва задържането си на 4 октомври.

С викове "Мръсен убиец!" го посрещнаха на излизане жители на Катуница. "Псувал ме е, заплашвал ме е, че ще изгори детето ми, а мен ще прегази", разказа съседът му Стоян Тютюнаров.

Човекът каза, че в джиповете, които бяха обърнати в нощта на погрома, е имало 10 кг злато, иззети от разследващите.

За голямо количество злато и пари, скрити в колите, потвърди и окръжният прокурор на Иван Даскалов. Автомобилите са собственост на сина на Цар Киро Ангел Рашков и на лизингова компания.

ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

Горя тойота на адвокатка, защитавала човек на Рашков

Тойотата на адвокатка, защитавала човек на Цар Киро, е била подпалена към 4 ч сутринта в Пловдив. Анастасия Будакова се яви във вторник в Пловдивския окръжен съд като адвокат на обвинения в прегазването на трима полицаи и две момчета от село Катуница Спас Христов миналия петък.

Унищожени са предницата и купето. От пламъците са били засегнати още два леки автомобила. Вчера телефонът на Будакова беше изключен. Тя е дъщеря на адвоката Димитър Будаков, който дълго време представляваше Кирил Рашков в съда. "От 10 години не ме е търсил. Защитавал съм в съда негови близки, бил съм и негов адвокат. Не искам да коментирам инцидента", каза Будаков. (24 часа)

Вижте предизборния сайт на "24 часа"