Кандидат за селски кмет спипан в акция “Палките 2”

https://www.24chasa.bg/Article/1059910 www.24chasa.bg
Задържаните катаджии в съда СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Един от пътните полицаи, заловени при акция "Палките 2", искал да става кмет. Велин Велинов се кандидатирал за управник на софийското село Нови хан, но арестът провалил плановете му.

За кандидатурата на полицая се разбра вчера в Софийския градски съд.

В ранния следобед прокуратурата поиска той и още 16 полицаи от "Магистрална полиция - София", задържани по обвинение за вземане на рушвети на КПП-та край София, да останат в ареста.

„Слава Богу, че не съм шофьор и няма риск да бъда упрекнат в предубеденост. Затова мога да кажа смело, че тази държава е пропищяла от такива контрольори”, обърна се прокурор Калоян Ангелов от Софийската градска прокуратура към съдия Мирослава Тодорова.

„Вместо да карат другите да спазват законите, те са вземали подкупи от шофьорите в района на КПП Черна котка – престъпление, което се отличава с изключителна наглост, упоритост и безочие”, добави прокурор Ангелов.

36-годишният кандидат-кмет Велин Велинов има 14-годишен стаж в полицията. Според защитничката му адвокат Гергинова прокуратурата няма право да задържа кандидатите за кметски постове, тъй като те са с имунитет докато трае кампанията.

Обвинението обаче оспори позицията й с аргумента, че не е получено навреме удостоверение, че Велинов се е включил в предизборната надпревара. Повечето задържани са с над 10 г. стаж в полицията. Най-старши е Красимир Маринов, който има 28-годишен стаж в системата.

Според разследващите на смяна полицаите изкарвали средно по 400 лв. Така всеки от тричленния екип след 12-часово дежурство си тръгвал с по 130 лв.

Някои от задържаните са заснети при вземането на парите. Шофьори се оплакали, че са ги спирали на пътя, под предлог че са извършили нарушения - карат с превишена скорост или колите им не са изправни.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"