Съдът не удари с арест никой от “Палките 2”

https://www.24chasa.bg/Article/1060918 www.24chasa.bg
Задържаните катаджии в съда СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Софийският градски съд пусна от ареста всички 17 полицаи, обвинени, че са вземали подкупи от шофьори на КПП Черна котка в столицата.

В петък вечерта съдия Мирослава Тодорова освободи униформените. "Не ни връщайте в ареста, това бяха най-ужасните часове в живота ни. Пуснете ни при децата ни", молеха я един след друг обвиняемите.

"Искането на прокуратурата за арест не удовлетворява и минималния стандарт за искане за задържане на който и да е български гражданин", скастри обвинителите Тодорова.

Пръв разбра, че няма да нощува в килията, кандидат-кметът на с. Нови хан Велин Велинов. Според закона срещу участник в местния вот обвинения могат да се повдигат само когато той е хванат в крачка да върши тежко престъпление. Затова съдът го пусна без мярка за неотклонение.

Неговият колега Николай Георгиев също не получи мярка.

Според Тодорова в събраните срещу него показания нямало нищо уличаващо.

Най-тежка мярка пък бе наложена на Арсо Демирев, който е обвинен за 4 рушвета - 4000 лв. 10 от задържаните бяха пуснати срещу подписка, а на още четирима бяха наложени парични гаранции от 1000 до 3000 лв.

По време на процеса стана ясно, че полицаите са изправени пред Темида за подкупи от 6 лв. до 50 евро. Шофьорите, които са давали парите, пък в повечето случаи не са могли да разпознаят униформените. По делото липсва и справка кой от тях кога е бил на смяна.

Според прокуратурата полицаите са действали като престъпна група за подкупи. Според разследващите на смяна те изкарвали средно по 400 лв.

Така всеки от тричленния екип след 12-часово дежурство си тръгвал с по 130 лв. Някои от задържаните са заснети при вземането на парите.

Шофьори се оплакали, че са ги спирали на пътя, под предлог че са извършили нарушения - карат с превишена скорост или колите им са неизправни.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"