Рокля с ангелски крила, или кичът при сватбите

https://www.24chasa.bg/Article/1061383 www.24chasa.bg
Булка в червена рокля с крила и надпис на регистрационния номер на турски “Младоженци” може да се види в селата около Разград. СНИМКА: ВИОЛЕТА МИНЧЕВА

Традициите не са това, което бяха. Младите винаги се стремят да разчупят рамките дори за сватбеното си тържество.

В разцвета на соца се появиха сватбените покани с текст: “Подаръците - в пари.” Някои оправдаваха това дебилство и липса на свян, събрани в три думички, защото иначе новото семейство събираше по няколко прахосмукачки, безброй тигани и прочее ненужен домакински инвентар.

Модата и днес диктува смели и нестандартни решения, но в опита си за оригиналност често попадат в капана на кича.

Да сте чували за сваляне на жартиера на булката от вързан младоженец със зъби.

На сватбите в Стара Загора сега е модерно младоженците да пускат светещи книжни фенери, щом се стъмни. СНИМКА: АРХИВ

Ето как го правят в Пазарджишко, пък и навсякъде в страната: ръцете на младоженеца се завързват здраво зад гърба с вратовръзката му. Булката сяда на стол насред сватбарите. Под нейната рокля е сложила жартиер. За да го свали със зъби, вързаният младоженец застава на колене и трябва буквално да обърше с главата си пода, за да я напъха под разперената по земята дълга сватбена рокля. Заврял главата си между краката на седналата си жена, младоженецът трябва да скъса затиснатия между бедрото й и стола жартиер, за да го свали. Представяте ли си колко ще се зори момъкът и колко ще му се смеят?

Ритуалната зала в село Момчиловци е любимата на двойки, които сключват брак по народен обичай и в народни носии. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Опасните прояви на лош вкус могат да засегнат всичко - от поканите до украсата в ресторанта. Най-страшно е, когато жертви станат празничните одежди на младоженците.

На гърба на еднодоларовите банкноти са сложени снимките на кумовете.

Бялата булчинска рокля, изглежда, е застрашен вид.

Агенции в Кърджали предлагат надписи на български и турски, които се поставят върху регистрационните номера на колата. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ

Все по-често тя е заменена с червена и дори фатално черна, а булки се обсипват с камъни, разноцветни пайети, брокати и всякакви лъскави джунджурийки. Ангелски крила, закрепени за сватбените одежди, са сред хрумките в Несебър. Пухкавите черни пера в тон с декорациите по роклята на булката били подарък от кръстниците за младоженците.

Белгийката Марлен облече традиционна турска носия, за да се омъжи за любимия Сали в Разград. СНИМКА: ВИОЛЕТА МИНЧЕВА

Ами модата на дългото було, което застигна и нас? 50-метров сватбен аксесоар се развя от косите на булка в Хасково това лято. Авангардна приумица или манифест на лошия вкус?

Белгийската кралица е с ветрило на сватбата на испанския принц Филип. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сватбената торта също може да предизвика куриоз.

Гръцкият принц Николаос се качи на карета след сватбената си церемония. СНИМКА: РОЙТЕРС

Двуметрова торта менте поставя рекорд. Сметановото чудо обаче се оказало бутафорно. То било конструирано от стиропор, а само отгоре декорирано със сметана и рози от фондан. След снимките тортата била скрита, а гостите получили парчета от истинска, но едноетажна.

Екстравагантни хрумвания има и с превозните средства. В Търново да отидеш на сватбата си с камион или с трабантче, изглежда нормално. Преди месец французин взе булката си с картоненото соцвозило и я качи с него до Петропавловския манастир край Лясковец. Преди това друга двойка се изтупа пред ритуалната зала, качена във влекач, украсен с панделки и цветя. Старо полско фиатче избра талантлива оперна певица от Велико Търново, за да се яви пред олтара.

Гостите онемяха, когато младоженците се измъкнаха от скритата под огромна фльонга полска кола.

Еднодоларови банкноти със снимка и имената на младоженците е последният сватбарски хит в Кърджали. Ликовете на сключващите брак са поставени в сърце, монтирано върху образа на първия американски президент Джордж Вашингтон. Освен това са изписани датата и мястото на сватбата. Поставен е и надпис “Банкнотата не е за закичане, а за вашето развлечение”. На обратната страна са поставени снимки на кумовете и имената им. Сватбарските банкноти са с размера и цвета на оргиналните. Изработват се от рекламни агенции. По време на тържеството банкнотите се раздават на гостите.

Друг хит, но не само при кърджалийските сватбари, е заимстван от американските филми. Все по-често върху регистрационния номер на автомобила, с който се вози сключващата брак двойка, се поставят надписи. На тях е изписано “Младоженци” при българските сватби и Evleniyoruz (“Оженихме се”) и Mutluyoz (“Щастливи сме”) при турските сватби. Табелите са изработени от самозалепящо се розово, лилаво или червено PVC фолио и струват 12 лв. комплектът. Според местни сватбарски агенции, като се изключат надписите през последните години, сватбарските автомобили са по-семпло украсени. “Все по-рядко се случва младоженци да искат върху предния капак на автомобила да се поставя кукла в бяло. Това минава за демоде и проява на лош вкус”, обясниха агенти. Те допълниха, че най-често украсяват колите със стилни панделки и класически балони.

На сватбата си през юли Йоана Буковска наложи модата на светещите фенери, когато всеки от 120-те й гости пусна по един към небето. Ритуалът се налага сред младоженците и двамата пускат светещи книжни фенери към висините с написани върху тях пожелания”, каза Милена Желева, съсобственик на сватбена агенция в Стара Загора. Фенерите са дълги около метър и са много ефектни. Те се издигат във въздуха подобно на балони с горещ въздух. Цената им е между 8 и 12 лева, има ги във всякакви цветове, но младоженците предпочитат те да са бели. Указание, което трябва да се спазва строго, изисква при пускането на фенерите да няма вятър, както и пространството наоколо да е широко, за да не се предизвика пожар.

Всяка събота и неделя небето над Монтана е обагрено във фойерверки, тъй като там повечето сватби вече завършват с тържествена заря. Така младоженците оповестяват за радостното събите на своите съграждани. Двойките получават шампанско със снимка на централния фонтан на Монтана на етикета. Посланието е бутилката да бъде отворена на сребърната сватба на младоженците. Тези, които искат сватбата им да е по-бляскава, си наемат лимузина, дълга 10 метра, и с нея пристигат пред гражданското. Сред атрибутите са и чаши и кърпички с лика на младоженците.

Мода е и младоженците да пускат бели гълъби. В Стара Загора двойка снежнобели гълъби, доставени в черно-бяла кутия във формата на сърце, струва 50 лева. Птиците са обучени след ритуала да се връщат при собственика си. На една сватба вместо гълъби младоженците пуснали двойка ловни соколи, но засега това бил единичен случай.

Петя Андреева и Цветомир Василев бяха първите младоженци, сключили граждански брак на ловешката крепост “Хисаря” през лятото на 2008 г. В издигната за целта величествена шатра ги благослови кметът Минчо Казанджиев. Освен тръпката от вричането във вярност на място, на което всеки камък е история, не е за пренебрегване и цената. Оказва се, че да кажеш "да" на любимия човек в близост до колосалния паметник на Левски, е далеч по-евтино от сватба на крепостта “Царевец” във Велико Търново например. Там правиха опити за оригиналност, но за 2 хил. лева се бръкнаха само две двойки. Стойността на ритуала в Ловеч е 328 лева и в нея влизат подготовката, украсата и озвучаването, казва Таня Тинчева, шеф на дейност “Обреди”.

Във Враца е мода да се жениш в пещерата “Леденика” и заради акустиката да се канят рокерски групи. Перничани пък се вземат на открито в стил “американска поляна” и на средновековната крепост “Кракра” в Перник.

Над 250 брака досега са станали в подземията на Ягодинската пещера в Родопите. Цената на ритуала е 200 лева.

Но Банско се смята за пионер във възстановката на традиционната сватба на планинска поляна. Повече от 10 г. младоженци от цялата страна идват, за да си кажат "да" на пикник в подножието на Пирин, облечени в народни носии и с крадене на булката от мъж на кон.

Дуловски патент при мюсюлманите е станал ритуалът “младоженката развързва вратовръзката на младоженец”, с който е заместен еротичният оригинал “махане на жартиера на булката”, за да не се скандализират по-консервативните възрастни гости на сватбите.

По сватбите в Лудогорието напоследък е модно да се викат кючекчийки, които да танцуват ориенталски танци. Наскоро младоженец доведе булката в родното село на родителите си Бели Лом и я накара да целува краката на тъщата, както са правели предците му.

Според мнозина проява на лош вкус са странните “сватбени застраховки”, касаещи самата церемония, тоалетите на младоженците, дори сватбения албум. Популярни в САЩ, те си пробиват път и у нас. Особено застраховката “Провалена сватба”, която осигурява обезщетение за отменено или отложено тържество. Някои компании предлагат и застраховка за повреда по булчинската рокля, счупени сватбени подаръци или дори срещу скандал от пияни сватбари. У нас застрахователни компании също предлагат обезщетения, в случай че магазинът, в който сте поръчали смокинга или роклята, банкрутира. Имаме си и застраховка за отменен меден месец и сватбено тържество. Цената на застраховката за специални събития е между $ 125 и $ 400 - в зависимост от покритието, от което имате нужда

ПО СВЕТА

В Полша булката танцува за пари, в Испания дават ветрило на дамите

В Испания сватбата започва в късния следобед или привечер. Гостите на церемонията излизат от дома на младоженеца и палят фойерверки. Така те известяват напускането му на дома и осветяват пътя му към църквата. Той подрежда 13 златни монети като дар за избраницата си, които се благославят от свещеника за просперитет. Ресторантът се украсява с оранжеви цветове, които символизират щастие и радост. За всяка дама има поднесено ветрило, а кавалерите получават класна кубинска пура. Блюдата изобилстват, като морските дарове са основен акцент. Музикалната фиеста не минава без традиционното испанско фламенко. В Беларус традицията повелява 3-дневни сватбени пиршества. Първото денонощие и половина се организира от бащата на булката, а остатъкът се поема от семейството на младоженеца. И до днес там се разменят кърпи, в които се увиват подаръците.

Православната гръцка сватба повелява младоженецът да поиска ръката на избраницата си от нейния баща. Кумът придружава двойката до олтара. Попът поставя над главите им корони, обагрени в златно, или венци от портокалови клонки, които са вързани един за друг с копринени панделки. Сватбеното пиршество продължава до ранни зори с богата софра и танци. Традицията повелява да се чупят чинии на пода за късмет на младите.

Поляците в миналото са сплитали косите на булката в нощта срещу сватбата на плитка. Тази традиция и до днес се спазва от по-консервативните фамилии и се свързва с прощаването на девойката с нейната майка и сестри и подготовката й за нов семеен живот.

Италианските младоженци очакват бъдещите си съпруги пред олтара със сватбения букет в ръка. За да се предпази от нещастието избраницата да не се яви в църквата, италианският кандидат-съпруг носи в себе си парче желязо. Младоженецът е с разхлабена вратовръзка според традицията, за да не му тежи като хомот брачния живот. След края на церемонията враторъзката се нарязва на малки парчета, които гостите мъже откупуват, за да подпомогнат семейния бюджет на младоженците.

В сватбения ден и до днес в Полша булката танцува с гостите си за пари. Всеки мераклия да се добере до нея трябва да я откупува, като средствата се събират от някоя шаферка. Парите отиват за медения месец и пътешествието на младото семейство. Накрая на вечерта гостите на сватбата се събират в кръг около булката и я пазят от съпруга й. Той трябва да се промуши между тях и да прекъсне кръга.

Руската православна църква е интересна с ритуала с килим, на който се кълнат младоженците. Той се полага в църквата, но преди да стъпят на него, младите мераклии да сключат брак се състезават кой пръв ще стигне до там. Първенецът според традицията ще е глава на семейството.

В ресторанта речовит гост вдига тост, а след края му всички заедно чупят чашите си с шампанско на пода за късмет на младите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Следи я по участия Жорж Башур не изпуска певицата от поглед Годеникът на Емилия Жорж Башур се оказа супер ревнив. Арабският милионер започна да следи половинката си, докато тя е на участия, тъй като й няма пълна вяра. Той все още не може да приеме как бъдещата му жена показва разголената си плът пред купища хора до ранни зори и всички й точат лиги.

Марихуана по гащи и цици рекламира щерката на Алек Болдуин и Ким Бейсинджър -Ирландия. Кръшната мацка с облекло като от порноклип дими като комин в наркоманско видео, посветено на кефа от джойнта. 22-годишната разкрепостена блондинка показва как се сгъва цигара, след което еротично я облизва, преди да й драсне огънчето.

Бившата футболна половинка Даниел Лойд поднови войната си с актрисата Мария Фауър. Двете си отправиха горчиви коментари в инстаграм. Даниел се оплака, че се чувства жертва на злобното отношение на съперницата си. Мария обвини моделката, че се е подложила на липосукция, за да влезе отново във форма. Войната между двете започна през 2014 година.