Проблемът с ромите бил като с кучетата: едни пари ще спрат

https://www.24chasa.bg/Article/1061837 www.24chasa.bg
Кандидат-кметът Николай Пехливанов влезе в ролята на гид из ромските махали, но предвидливо не бе сложил на туристическия автобус никакви отличителни белези на “Атака”. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

Проблемът на ромите е същият като с бездомните кучета в София. Ако се реши, ще спрат потоци от пари, които сега се изливат и потъват в нечии джобове.

Така кандидатът за кмет на столицата от “Атака” Николай Пехливанов обясни дългогодишната липса на воля ромите да бъдат интегрирани в обществото.

Вчера той си организира обиколка из няколко гета, но не за срещи с ромските босове. Разходката из махалите бе с открит туристически автобус, а целта й – да се видят мизерните условия на живот там. Маршрутът включи махалите Татарли, Факултета, Филиповци и Виетнамските общежития.

По официална статистика ромите в София са над 100 хиляди. Според нас са доста повече. Около 70% от постройките в гетата са незаконни. Тези места генерират престъпност, а ние с бездействието си задълбочаваме проблема, отчете Пехливанов.

Той обеща като кмет на София да премахне гетата. И да се съобразява само с интереса на столичани, а не “с купените цигански гласове”. Изселените можело да се настанят в общински жилища и стари военни имоти, но задължително с хора от други етноси.

Липсата на уговорка с ромски водачи в махалите направи невъзможна пешеходна разходка на кандидата от “Атака”.

Хората наблюдаваха с жив интерес яркочервения туристически автобус.

Повечето бяха дружелюбни и развеселени, само един едър ром се надупи ядно на неочакваната делегация от политици и журналисти.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"