Какъв чек ще донесе Дилма

https://www.24chasa.bg/Article/1062474 www.24chasa.bg
Дилма Русеф обявява на 29 септември мерки за усилване на националната отбранителна индустрия на Бразилия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Наричат Дилма Русеф “пътуваща чекова книжка”.

Предишният бразилски президент - Инасиу Лула, си бе спечелил прозвището “пътуваща касичка”, тъй като осигуряваше от цял свят чуждестранни инвестиции за страната си. Докато наследничката му реши да изнася инвестиции.

Никак не би било зле в сряда Дилма да донесе една своеобразна “чекова книжка” и у нас. Президентката на Бразилия пристига на двудневна официална визита на 5 октомври по покана на Георги Първанов. След двукратно отлагане на пътуването през годините тя най-после ще види родината на баща си Петър Русев.

Снимка на Петър Русев, направена малко преди той да напусне България
СНИМКА: АРХИВ
Снимка на Петър Русев, направена малко преди той да напусне България СНИМКА: АРХИВ

От президентството в София все още не огласяват пълната й програма. Знае се, че тя ще се срещне с държавния глава.

ЛЮБЕН РУСЕВ
ЛЮБЕН РУСЕВ

Георги Първанов ще й връчи орден “Стара планина” и ще й даде тържествена вечеря, а премиерът Бойко Борисов ще обядва с нея. Гостенката ще посети парламента. Дилма ще отиде до Габрово - родния град на баща й, където ще се срещне с роднини.

Така изглежда след почистването гробът на Любен Русев.
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
Така изглежда след почистването гробът на Любен Русев. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Със сигурност Русеф не идва единствено от сантименти към родината на баща си, коментираха за “24 часа” дипломати от южноамериканската страна. Тя тръгва на задгранична визита само тогава, когато бъде уредено подписването на договори - както политически, така и икономически, които да са в полза на Бразилия. Само преди няколко месеца тя отложи посещение в ключовия съсед Парагвай, тъй като в последния момент възникнаха проблеми при изготвянето на важен двустранен договор.

Ралица Негенцова държи книгата Дилма Русеф, която е на пазара от днес.
Ралица Негенцова държи книгата Дилма Русеф, която е на пазара от днес.

Вероятно от основно значение ще бъде бизнес конференцията “Бразилия-България: устойчиво партньорство”. Тя ще се състои още в първия ден на визитата със съдействието на Българската търговско-промишлена палата и външното ни министерство. От бразилска страна е проявен интересза сътрудничество с български партньори в инфраструктурата, селското стопанство, възобновяемите енергийни източници, строителството, минната дейност, авиацията, банковото дело и машиностроенето.

В Габрово Дилма Русеф ще бъде посрещната в двора на Априловската гимназия, която някога е завършил нейният баща.
СНИМКА: ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА
В Габрово Дилма Русеф ще бъде посрещната в двора на Априловската гимназия, която някога е завършил нейният баща. СНИМКА: ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Когато Бойко Борисов бе гост на клетвата на Дилма на 1 януари 2011 г., дори бе обсъдена идеята за откриване на завод на “Ембраер” в България.

Никак не е зле, като се има предвид, че бразилският самолетостроителен гигант е третият в света след международния консорциум “Еърбъс” и американския “Боинг”. Това би довело до откриване на немалко работни места.

Преди година от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма обясниха, че икономическите ни двустранни отношения не отговарят на реалния потенциал. За Бразилия изнасяме лекарства, фотографски плаки, акумулатори, хранителни добавки за животни, миялни машини, антибиотици. Миналата година експортът ни към най-голямата страна в Латинска Америка бе 34 млн. долара. От Бразилия у нас идват основно медни руди, сурова тръстикова захар, необработен тютюн, меса и вътрешности от птици, кафе и обувки.

Би трябвало да се възползваме от всяка възможност за успешна търговия с Бразилия, която сега е шестата световна икономика и може скоро даизпревари дори Франция. Но не трябва да се забравя, че след влизането ни в ЕС бизнесът с Бразилия зависи от решенията на съюза и преговорите с Меркосур - южноамериканския общ пазар. Те бяха подновени едва миналата година след прекъсване от 6 г.

Освен това българските политици ще имат възможността лично да се срещнат с една от най-влиятелните жени в света. Много пишман дисиденти, съпротивлявали се на диктатурата у нас предимно с вицове на две ракии, ще зърнат с очите си човек, платил прескъпо за своята борба срещу режима в родината си.

Добре известен е фактът, че Дилма членува в редица леви партизански групировки и организира обира на 2,5 милиона долара от дома на губернатора на щата Сао Паулу. Заловена, тя е жестоко измъчвана, включително с ток, и лежи 2,5 години в затвора, откъдето излиза със сериозно разклатено здраве.

“Само ние, които сме изживели такова нещо, знаем какво значи това”, коментира за “24 часа” българската медсестра Кристияна Вълчева, прекарала с още четири свои колежки 8 г. в либийски затвор и жестоко изтезавана там. “Научих, че най-жестокото същество е човекът. Искам да отправя послание към Дилма Русеф, че се възхищавам от нейната твърдост, и да й заявя, че като пострадала от изтезания съм против всякакви форми на насилие”, допълни Кристияна.

В годините на диктатурата Дилма има дебело полицейско досие, в което я наричат Жана д'Арк на подривната дейност в Бразилия. След излизането й от затвора гоненията срещу нея продължават, макар и в по-мека форма. Тя неведнъж е уволнявана от държавна служба в град Порту Алегре. Веднъж това дори става по настояване на военния министър Силвиу Фрота, който алармира, че Дилма и други комунисти проникват на държавни постове.

След края на режима в Бразилия Дилма вече не се плаши за работата си. Тя започва политическата си кариера, като през 2003 г. става федерален министър на мините и енергетиката. Тя е един от авторите на програмата “Ток за всички”, целяща да осигури електричество за бедния Северозапад в родината й.

Малко след като е номинирана за кандидат-президент, Дилма се разболява от рак на гърдата, но успява да се пребори и с това изпитание. И така се стига до 31 октомри 2010 г., когато убедително печели втория тур на изборите за президент.

От 1 януари 2011 г. дъщерята на българския имигрант Петър Русев е президент на петата по територия и население държава в света.

В момента тя води кръстоносен поход срещу корупцията. По-малко от година, откакто пое властта, тя вече уволни петима министри по обвинения за вземане на подкупи и други нередности. Дилма много добре знае, че изкореняването на корупцията е един от главните пътища към благоденствието.

Почистиха гроба на брат й Любен

Гробът на Любен Русев - брата на Дилма Русеф, е почистен, установи проверка на “24 часа”.

Преди десетина дни публикувахме репортаж за окаяното му състояние. Анна Петрова - сестрата на Любен от втория брак на майка му, не е в състояние да се грижи за гроба, тъй като се занимава с болния си съпруг. Тя е единственият му жив пряк роднина.

Любен Русев се е самоубил на 11 октомври 2007 г. Приживе той така и не видя баща си, който напуска България през 1929 г., докато първата му съпруга е бременна. Любен се появява на бял свят няколко месеца по-късно.

Докато Дилма лежи в затвора в Бразилия за партизанската си дейност, брат й в България е преследван заради емигриралия си баща и социалдемократическите си убеждения. Все пак той става един от най-известните хидроинженери у нас. Двамата поддържат кореспонденция помежду си в последните години от живота на Любен, но така и не можаха да се видят.

Приятели на Любен Русев платиха на гробищната управа и сега гробът му е в по-добро състояние. Те поставиха там и цветя в негова памет.

Закон й пречи да стане доктор хонорис кауза в Габрово

1 час и 20 минути ще остане Дилма Русеф в родния град на баща си Петър Русев.

Тя ще дойде в Габрово следобед на 6 октомври с президента Георги Първанов. За съжаление, къщата на рода Русеви е съборена преди много години. Затова домакините предлагат на Дилма да посети друго място, свързано с нейния баща. Това е знаменитата Априловска гимназия, която той завършва през 1918 г. В двора на училището е предвидена 30-минутна среща на двамата президенти с габровци. Очаква се Дилма Русеф да направи обръщение към жителите на града, а после да запише своето послание към поколенията в Паметната книга на Априловската гимназия.

След това в регионалния исторически музей, където е открита постоянна изложба за родословието на Дилма Русеф, тя ще се срещне със своите роднини от Габрово. Те са Тошка Ковачева - вдовица на първия й братовчед Цветан Ковачев, и семейството на дъщеря им Весела. На срещата е поканена и Ралица Негенцова, внучка на Ран Босилек и втора братовчедка на Дилма. Бабите им Райна Негенцова и Цана Русева са били сестри.

"Пожелавам на Дилма да остане такава, каквато е. Аз лично се възхищавам от нея заради всичко, което е преживяла, и заради волята й да се преборва с трудностите. В това отношение двете много си приличаме. И много се надявам нашите родствени връзки да допринесат за развитието на отношенията между България и Бразилия", каза пред "24 часа" говорителката на Централната избирателна комисия.

Заради ограниченото време, с което разполага, бразилската президентка няма да може да посети Дома на хумора и сатирата и етнографския комплекс Етъра. Няма да бъде изпълнено и решението на Академичния съвет на Техническия университет в града, с което Дилма Русеф е обявена за доктор хонорис кауза. Според бразилските закони действащ президент не може да приеме подобно звание.

В общината още обмислят с какъв подарък да изненадат знатната си гостенка. “Искаме да е символ, да е част от Габрово и като го гледа, да си спомня за града на баща си. Затова вероятно ще подарим на Дилма картина, изобразяваща старо Габрово”, разкри част от изненадите кметът Николай Сираков. Изключителни мерки за сигурност ще бъдат взети в града по време на височайшето посещение. Още в петък пристигнаха гардове на бразилската президентка , за да огледат местата, по които ще мине тя. Очаква се затварянето на няколко централни улици.

В Габрово ще бъде и първата премиера на българския превод на книгата “Дилма Русеф”, написана от журналистите Момчил Инджов от “24 часа” и Жамил Шаде от в. “Естаду де Сао Паулу”. Тя ще се състои в зала “Възраждане” на 5 октомври - ден преди пристигането на Дилма в града. Книгата от днес е на българския пазар.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Умната с ремонта на правилата за избори

    Умната с ремонта на правилата за избори

    Точно преди 5 години Изборният кодекс беше ремонтиран, така да се каже, направо преоран. И Мая Манолова оглавяваше комисията, която създаде новите правила. Минаха поредните избори и хоп - дайте пак да променяме кодекса, настояват депутати от различни партии. Защото имал кусури и пороци. Хубаво е наистина изборите в България да се провеждат при
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката