Дилма - желязна, глобална и социална

https://www.24chasa.bg/Article/1064611 www.24chasa.bg
Пламен Иванов

Един световен лидер идва в България. Посещението на Дилма Русеф се случва девет месеца след президентското й начало и веднага след Петата среща ЕС-Бразилия на 3-4 октомври в Брюксел.

За няколко месеца от началото на 2011 г. президентът на Бразилия Дилма Русеф посети държавите, които са основни външни приоритети на страната й, като от "великите сили" остана само Европа.

По време на европейската си обиколка през май президентът на САЩ Барак Обама посети Ирландия, търсейки корените на прадедите си в селцето Манигал. Оттам бе отпътувал за Новия свят прародителят му обущар. Сега Русеф ще открие своето Габрово, откъдето през 1929 г. бе отпътувал нейният баща предприемач, достигнал по-късно Бразилия.

КОЛАЖ: “24 ЧАСА”
КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Как тя се изгради като лидер и какво направи с Бразилия и света около нея досега?

Русеф започна в сянката на своя предшественик Луис Инасиу Лула да Силва, наричан накратко Лула, най-популярния в историята 35-и президент. Но тя показа, че не е негова марионетка и се утвърди като една от успешните латиноамерикански жени президенти. "Форбс" я постави на 16-о място за 2010 г. сред най-влиятелните хора в света. След нея бе Хилари Клинтън, пред нея - Ангела Меркел. Мнозина се надяват да засенчи и двете. В традицията на жени президенти в Латинска Америка са Исабел Перон в Аржентина, Мишел Бачелет в Чили, Виолета Чаморо в Никарагуа - всяка имаше своя принос в борбата за човешки права или преодоляване на бедността.

Дилма е настойчива и прагматична работохоличка с проницателен ум и стратегическа визия. Тя е със силен характер, пряма и енергична. Била е на постове, заемани от мъже. Всичко това я прави желязната лейди на Южна Америка (Лула я нарича Нелсън Мандела на Бразилия).

Католичка е, но е запазила леви уклони в убежденията - навремето са я наричали Жана д'Арк на бразилските нелегални, увличала се е от Че Гевара и кубинската революция. Но през 2005 г. откровено заяви по повод революционното движение и своето участие: "ние извършихме много глупости, но запазихме дързостта да се борим за по-добра страна".

Реализмът помага. В икономиката, а и във външната политика.

Срещу крайната бедност и корупцията. За пръв неин приоритет бе обявена борбата с крайната бедност - поне 16 милиона бразилци от 201-милионното население преживяват с под 44 долара месечно. Програмата й "Бразилия без бедност" (Brasil sem Miseria) е със срок 2014 г. Включва увеличаване на помощите, гаранции за образование, медицински услуги и др. Дилма Русеф се надява Бразилия да е първата развиваща се страна, постигнала първата от Целите на хилядолетието на ООН по развитието ("Изкореняване на крайната бедност и глад"). Но изпълнението не е лесно.

Бразилия има огромен БВП. През 2010 г. ръстът му достигна пик от 7,5%, но през 2011 г. се очаква спад под 5%. Правителствените разходи нараснаха с 13% спрямо предишната година, увеличавайки значително държавния дълг. Освен заради програмите за бедните той нарасна с увеличаване на заплатите в среда на относително ниска безработица от 6,5%, растяща инфлация и забавен ръст. Инфлацията е по-ниска от други развиващи се страни, но вече наложи да се вземат непопулярни мерки и да се ореже иначе обичаната от Русеф социална политика.

Все пак Бразилия продължава да минава за икономическо чудо с укрепваща средна класа.Показателно е, че хиляди бразилци, емигрирали по света, се завръщат в родината си.

Друга битка на президентката е срещу корупцията (която в Бразилия изяжда млрд. долари годишно) - от юни до септември тя доведе до оставки на 4-ма министри и десетки арестувани служители.

Началникът на кабинета й подаде оставка след обвинения, че от 2006 до 2010 г. е увеличил 20 пъти богатството си чрез известната и у нас хватка "консултантски услуги". Отидоха си и министрите на транспорта, на земеделието и на туризма след обвинения за рушвети от приятелски фирми по държавни строителни контракти, съчетани с безплатни самолетни билети и обществени пари за частни нужди.

На световно ниво Русеф води трайна политика на укрепване на връзките с развиващи се страни и осигуряване на постоянно място на Бразилия в разширен и реформиран Съвет за сигурност на ООН. Последното тя подчерта в речта си пред 66-ата сесия на ООН в Ню Йорк на 22 септември. Според нея институции като МВФ и СБ, доминирани от САЩ и Европа, трябва да се реформират и приемат по-значителната роля на развиващите се страни. Тя пледира за същото и на срещата с ЕС в Брюксел.

През март на гости й дойде Обама. Посещението бе замислено за рестарт в отношенията и на двете страни. Обама бе първият гостувал американски президент и заяви нов имидж на своята страна на континента на фона на отдавнашни обвинения, че Америка не се интересува от друго освен екплоатация на ресурсите му.

През април Русеф съчета посещението си в Китай със срещата на БРИКС (икономическия клуб на Китай, Индия, Русия, Бразилия и Южна Африка) и с разговори с лидерите на петте страни от групата. Всички подчертаха желание за по-силна икономическа и политическа роля на световната сцена и реформиране на международния финансов модел. Русеф заяви, че "БРИКС са ангажирани в усилия за създаване на многополярен институционен ред без хегемония и спорове за сфери на интереси".

С китайския президент тя подписа споразумения за над 1 млрд. долара. С руския обсъди търговско-икономическото сътрудничество. А с премиера на Индия изрази резерви към желанието на Китай да лансира юана като алтернатива на долара.

Пламен Иванов, член на Атлантическия клуб, експерт по международна политика и сигурност

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Заменките на гори - това е една от грозните метафори на прехода, за която сега държавата ще си търси 80 милиона лева. И дано да успее! Защото по времето на правителството на тройната коалиция (2007 - 2009 г.) под формата на въпросните заменки бяха раздадени уедрени безценни парцели земя все по Черноморието, а и в други курорти срещу жълти стотинки
  • Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Разделени родители не бива да се провалят като партньори в отглеждането на синовете и дъщерите си НА Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство. Живеем в епоха, в която ценността на семейството непрекъснато се размива и става все по-относителна. Над половината от създадените семейства се разпадат