Габрово посреща Дилма с шаржове

https://www.24chasa.bg/Article/1064668 www.24chasa.bg
Бразилската президентка е изобразена как стиска ръката на Бойко Борисов.

С изложбата “Усмивки от Бразилия” Домът на хумора и сатирата в Габрово ще отправи символичен поздрав към бразилската президентка Дилма Русеф, която утре ще посети родния град на баща си Петър.

Специалната колекция включва 31 творби на 11 бразилски и двама български карикатуристи. Особен интерес представляват три шаржа на Дилма, дело на българските художници Ивайло Цветков, Валери Александров, Нелсън Кастро, Сампаю.

Творбата на Ивайло Цветков представя Русеф на път с автобус по маршрута Бразилия-Габрово, намигайки към връзката й със столицата на хумора. Тази карикатура бе отличена с наградата на сдружението “Планета ГАБРОВО” за творба на габровска тематика в тазгодишното 20-о издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. В своя шарж Валери Александров се заиграва с фолклора на двата народа, представяйки танцуващата Дилма в ритъма на бразилски и български традиционни мелодии. Творбата му е дарена на Дома на хумора и сатирата след представената през миналата година негова самостоятелна изложба във Веселата къща.

Дилма се вози в автобус по маршрута Бразилия-Габрово.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Дилма се вози в автобус по маршрута Бразилия-Габрово. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Бразилецът Нелсън Кастру Сампаю участва с творба, ясно изразяваща близките приятелски отношения между двете страни. Той е представил Дилма Русеф в дружеско ръкостискане с премиера Бойко Борисов.

Поради малкото време, с което разполага, бразилската президентка няма да може да отиде в Дома на хумора и сатирата да разгледа изложбата. Програмата й в Габрово предвижда посещение в Априловската гимназия, среща с габровци в двора на училището и посещение на историческия музей, където ще се срещне с българските си роднини.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана