Как Кирил Рашков стана Цар Киро

https://www.24chasa.bg/Article/1064706 www.24chasa.bg
Кирил Рашков се изживява като цар, седнал на позлатен "трон". СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ

Като изследовател на ромите Алексей Пампоров е посещавал Кирил Рашков и е правил 5-часово интервю с него и синовете му Ангел и Иван.

Според Пампоров по-малкият - Иван, който починал от рак, бил интелигентен и свестен, учил етнология в Пловдивския университет. Ангел, който се занимава и с политика (партията "Свободна България"), бил поставен в семейството така, че да наследи бизнеса и да е следващият "цар".

"Кирил Рашков държеше да му се казва Цар Киро. Сърдеше се, ако му кажеш, че е ромски лидер. Защото лидерите може да са много, а царят е един и е едноличен господар", разказва Пампоров.

Спореднего вероятно Кирил Рашков сам си изгражда мита, че е син на легендарния Алтън Гого (Цар Гого) от Столипиново, който по време на социализма бил шеф на всички джебчии.

"В началото на 90-те години и за Цар Киро се твърдеше, че е цар на джебчийките. Може той покрай това да е измислил роднинската връзка, заявявайки по този начин претенцията, че титлата цар му се полага по право.

Но има хора, които категорично отхвърлят това и твърдят, че Алтън Гого ибащата на Рашков са различни хора", разказва Пампоров.

"Цар" Киро се чувствал над другите роми и затова имало напрежение между него и останалите цигани в Катуница. 2-3 семейства му били благодарни, че им е помагал, но други го ругаели, че не осигурява и тях въпреки големите си възможности.

"Това е очакване като към господар или като към държава. Тези очаквания допълнително му вдигаха самочувствието на цар.

Но повечето роми в България категорично отхвърлят неговите претенции. Има много такива дори сред собствената му група на калдерашите.

Дори сега заради него се събра голямо мешере (мешерето е само на калдерашите!) с представители на 11 големи рода. Това никак не е малко, защото общността на калдерашите е едва към 3000-5000 човека", обяснява Пампоров.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"