Грациела и удушвачът й били гаджета, той заживял с нейна приятелка

https://www.24chasa.bg/Article/1065072 www.24chasa.bg
ГРАЦИЕЛА ПЛАМЕНОВА

“Била съм до нея, а не съм разбрала. Бях решила да спя в апартамента й и да я чакам да си дойде”, плаче Йорданка, баба на убитата Грациела Пламенова от Търговище.

21-годишната й внучка бе намерена удушена и натъпкана в раклата на леглото в детската стая на жилището й.

Мъжът, заподозрян в убийството, е 20-годишният Румен Димитров също от Търговище. Той е задържан за 72 часа с прокурорско решение.

РУМЕН ДИМИТРОВ
РУМЕН ДИМИТРОВ

“Задържането изтича утре (днес - б.а.) и вероятно следобед ще бъде внесен иск за определяне на постоянна мярка”, каза окръжният прокурор Драгомир Сяров. Той допълни, че на Румен Димитров вече е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 10 до 20 г.

Бабата, дядото и лелята на Грациела очакват майка й да се прибере, за да погребат момичето.
СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ И АРХИВ
Бабата, дядото и лелята на Грациела очакват майка й да се прибере, за да погребат момичето. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ И АРХИВ

Грациела Пламенова е убита в нощта срещу 30 септември.

След като я удушил с шал, убиецът разхвърлял в апартамента, за да инсценира грабеж. В събота обаче се върнал в жилището, почистил го и го подредил, а тялото на Грациела натъпкал в раклата и сложил завивките отгоре.

Вчера екип на “24 часа” намери баба Йорданка и дядо Петър в жилището им заедно с по-малката им дъщеря и леля на убитата - Румяна. Майката на Грациела Дияна, на 43 г., още не бе пристигнала от Гърция, където работи.

“Бях с Грация до към 19 ч на 29-и. Беше уморена и я оставих да си полежи. Тръгнах си. Тя ми каза: “Чао, бабче.” Заключих я 2 пъти отвън и си заминах. Повече не я видях”, разказва възрастната жена.

Този ден Йорданка отишла при внучка си към 15 ч. Момичето заминало на интервю за работа, а бабата напазарувала, измила съдовете и я изчакала. Хапнали двете и тя оставила момичето да си почива.

Жената обяснява, че Грациела не държала много пари в себе си. Откакто се прибрала от Англия забелязала, че й изчезват. Затова сега баба й оставила 23 лв. да си плати интернета и 10-ина лв. да си има.

Грациела заминала в Англия на бригада в селското стопанство през март и се върнала на 7 юни. Пакетирали зеленчуци в цех. Върнала се доволна и се надялавала през януари да замине отново.

Дотогава Грациела решила да работи и тук и затова била на интервю. Искала да учи социална педагогика. Спечелените 400 паунда дала на баба си да ги съхранява. После обаче си ги прибрала. Със 100 отишла на море, а останалите 300 искала да внесе в банка. Близките на момичето предполагат, че точно тези 300 паунда са станали причина за смъртта й.

На другия ден баба Йорданка започнала да звъни на внучката си. От сутринта до вечерта в петък мобилният телефон останал безмълвен. След като момичето не вдигало, жената се обадила на по-малката си дъщеря. Помолила и тя да търси племенницата си. Лелята започнала упорито да звъни, но без резултат.

Хората се притеснявали, защото поне веднъж на ден се чували с Грациела. Затова решили, че може да й е прилошало. Тогава лелята заедно с приятелка на момичето хукнали към апартамента.

“Звъняхме, чукахме, накрая си отключих и влязохме. Грациела я нямаше. В жилището всичко беше наред. Как да предположа, че е в раклата...”, плаче Румяна.

Започнала отново да звъни на телефона и получила SMS: “Аз съм добре. Малко съм разочарована, но ще се върна след 2-3 дни.”

Това донякъде успокоило лелята. В събота следобед и баба Йорданка отишла в апартамента.

“Още веднага като отворих вратата видях, че всички обувки на Грациела са там, якетата - на закачалката. Само пантофите й ги нямаше. В кухнята на мивката имаше 2 чаши - за алкохол и безалкохолно, а на терасата пепелникът беше пълен с фасове. Влязох и в детската. Възглавниците бяха изправени една до друга срещу раклата.

Повдигнах салфетката на раклата да видя дали са там парите. Нямаше ги.

Излязох оттам, но после пак се върнах. Тогава видях, че под леглото е единият чехъл на Грациела, другият го нямаше. А той е бил с нея в раклата”, разказва възрастната жена.

Тя не останала да спи в апартамента, а се върнала у дома. После със съпруга си отишли на вилата. В неделя дошли дъщеря й и зет й. “Майко, убили са Граци! Убили са я!” Това успяла да каже Румяна на майката си.

“В този момент останах без глас, без думи, без сълзи. После започнах да викам. Виках, виках, сили не ми останаха. Сега вече имам сълзи, но край, всичко свърши! Толкова бяхме близки, като приятелки”, казва Йорданка.

До нея дядо Пешо скръбно мълчи. На Румяна сълзите се стичат по лицето. Всички чакаха майката на Грациела Дияна да си дойде от Гърция. Чудеха се как ще я посрещнат, какво ще й кажат. Тя работела от 10 г. в Гърция. С бащата на момичето са разведени. Той живее в Кипър. Грациела е кръстена на дядо си по бащина линия - Георги, и те двамата с бабата също много обичали внучка си. Момичето е единствено дете на Дияна и Пламен.

“Никой от нас не е застрахован. Съжалявам за момичето. Но сега каквото и да кажа ще е малко. На близките на този, който го е извършил също никак не им е лесно”, казва съсипаната от случилото се майка на Румен Димитров. Екипът ни намери Милка В. на работното й място.

“Не знам какво да ви кажа. Не мога да повярвам, не мога да го проумея. Едно разбрах - никой не знае какво ще му сервират децата”, казва жената. Тя обяснява как сама е изгледала Румен и по-големия му брат. Когато малкият бил на 7 г., с бащата се разделили. Тя започнала да отглежда сама момчетата. По-късно бащата се разболял, а Румен много се грижел за него. Като бил обаче в X клас, човекът починал. Момчето зарязало училище и започнало да работи.

“Оттогава нещата не са добре. Иначе Румен е добродушен. Да беше ми казал, че дължи пари, щяхме да намерим начин да ги върне на момичето. Винаги съм гледала за тях даима, от нищо да не ги лишавам. А ето какво стана”, плаче майката на Румен.

Разказва как тази година успяла да купи апартамент и сега му правела ремонт. Искала Румен и Дани - момичето, с което живее, както и бебето, което се родило на 15 август, да са при нея. Сега те живеели при нейните родители.

Милка познава убитата Грациела. Не скрива, че преди година и половина-две двамата били приятели, събирали се. После синът й срещнал Дани.

На 22 септември Румен бил на работа. Обадил се на майка си и казал, че Дани го изгонила. В петък пак се обадил и казал, че се оправили и се прибира при Дани. А в неделя го арестували.

Бабата на Грациела също каза, че двамата билиприятели. Когато внучка й била в Англия, той се обаждал по телефона и й казал, че иска да живее с нея.

“А тогава жена му е била бременна”, казва Йорданка. Според нея двете момичета се познавали, даже споделяли за приятелите си една на друга.

Не знаели, че говорят за един и същи човек.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното