Дилма Русев: Откакто пристигнах, съм обградена с много обич

https://www.24chasa.bg/Article/1065705 www.24chasa.bg

Бразилия е готова да установи взаимоотношения с България във всички възможни сфери. Това каза президентът на Бразилия Дилма Русеф след среща с премиера Бойко Борисов.

Тя допълни, че според наблюденията й страната ни е постигнала стабилно икономическо положение и ръст на инвестициите в различни сфери. „България е намерила пътя на спокойствие и стабилност. Силно се надявам, че ще се запази тази тенденция на ръст в контекста на кризата и че България ще излезе благополучно от нея", каза бразилският президент.

От своя страна Борисов отчете посещението на Русеф като символ, който ще бъде разчетен от цял свят. Министър-председателят изрази надежда, че много бразилски студенти ще дойдат да учат в българските университети. Той отбеляза още, че страната ни има договорка да купи 12 бразилски самолета.

Снимки: Йордан Симеонов
Снимки: Йордан Симеонов

Тази сутрин Русеф, чийто произход е български, беше посрещната с тържествена церемония на столичния площад "Свети Александър Невски". Там тя се срещна с българския държавен глава Георги Първанов и постави венец на Паметника на Незнайния войн. След срещата с премиера тя благодари на президента за топлото посрещане.

На среща в президентството бяха подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии. Лидерът на латиноамериканската страна бе наградена от българския държавен глава с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина" с лента, за развитието на двустранните отношения.

След срещата Георги Първанов изрази убеждението си, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции. Той допълни, че е оптимист за бъдещето на двустранните убеждения.

Русеф пък сподели: „Откакто пристигнах, съм обградена с много прояви на обич. Дошла съм в България, за да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между двете страни".

"Българският и бразилският бизнес трябва да работят за преодоляване на липсата на информация помежду им", каза Робсон Андраре, председател на Националната конфедерация на индустрията в Бразилия по време на бизнес конференцията „Бразилия - България - устойчиво партньорство".

"Бразилия има за приоритет развитието на технологиите и иновациите. Страната е увеличила бизнеса си както на пазара на вноса, така и на износа си на различни стоки напоследък", подчерта председателят на бразилската конфедерация на индустрията.

„Бразилската индустрия е насочена основно към селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, добива и преработката на петрол и газ. Именно в тези области можем да си сътрудничим с България", допълни Робсон Андраре.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф пристигна късно снощи на летище София. Това е първото посещение на бразилски държавен глава в България след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни преди половин век.

Пристигането на Русеф наложи и сериозни мерки за сигурност. Над 240 полицаи са ангажирани в охраната на бразилския президент. Сред тях, освен редови униформени, са и специалисти за борба с тероризма.

Центърът на София около Паметника на Незнайния войн беше блокиран още рано тази сутрин и автомобилите бяха отбивани по страничните улички. Заради мероприятията, свързани с посещението на Дилма Русев, от Столичната община наложиха ограничения при спирането и влизането в част от улиците. Това обаче не предизвика задръствания.

Утре Дилма Русев ще посети Велико Търново, а накрая и Габрово, където е роден баща й. Петър Русев емигрира във Франция, а после в Аржентина, преди да се установи в Бразилия и да смени името си на Педро Русеф.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.