Гласът на Костов бил агент Пешко от Шесто в ДС

https://www.24chasa.bg/Article/1065878 www.24chasa.bg
Говорителят на Костов и съветник на Софиянски Мишо Михайлов е работил 10 г. за ДС, показват архивите. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Гласът на правителството на Иван Костов Михаил Михайлов е бил агент Пешко и е работил за VI управление на ДС. Това съобщи вчера комисията по досиетата.

Хората на Евтим Костадинов са проверили 387 лица, които след 1990 г. са били главни секретари, шефове на отдели в администрацията на НС или щатни служители към парламентарни комисии.

Сред тях комисията е открила 37, които са свързани с ДС. Името на Мишо Михайлов излиза като експерт на комисиите по радио и телевизия от април 1995 г. до юни 1997 г.

Имиджмейкърът в правителствата на Иван Костов и Стефан Софиянски е работил за ДС 10 г. - от 1980 до 1990-а. Интересен факт е, че преди официалната му вербовка той е получил благодарност от службите за свършена работа. Досието на Михайлов е от 14 страници, някои от тях са преномерирани. Агент Пешко е трябвало да наблюдава настроенията сред студентите и творческите гилдии. В архивите са открити собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество-обещание.

Въобще не съм изненадан, подозирам го още от времето, когато в колата на Мишо беше открита карта на нещатен сътрудник на специалните служби, казва негов колега, пожелал анонимност. Той припомня, че Михайлов напусна пресцентъра на МС, след като синдикален лидер го обвини, че е искал подкуп за издаване на съобщителен лиценз.

Не мога да обяснявам сега, че не съм камила, проверяван съм и в други функции, защо досега не е излизало, заяви Михайлов и отказа коментар.

Сред агентите на ДС, открити вчера, по-известни са Тодорка Велева, шеф на кабинета на председателя Александър Йорданов, Иван Хиновски - експерт по енергетика до септември 2010 г., ген. Иван Чобанов, шефът на протокола Митко Николов и главният секретар на НС до 1995 г. Любен Кулишев. (24часа)

Вижте предизборния сайт на "24 часа"