Дилма кани хиляди на световното по футбол

https://www.24chasa.bg/Article/1065929 www.24chasa.bg
Президентът Георги Първанов награди Дилма Русеф с орден "Стара планина с лента". СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

"Много съм щастлива и развълнувана да бъда в България, родната земя на баща ми", заяви днес Дилма Русеф.

Бразилската президентка дойде на двудневно официално посещение у нас по покана на колегата си Георги Първанов. Бащата на Дилма е габровецът Петър Русев, напуснал България през 1929 г. и емигрирал в Бразилия. Тя за първи път е в неговата родина.

"Чувствам се тук обградена с много обич както от управляващите, така и от народа, за което съм много благодарна.

Бойко Борисов целува Дилма в Министерския съвет.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Бойко Борисов целува Дилма в Министерския съвет. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Още повече съм кръвно свързана с тази страна", добави Дилма. На въпрос на “24 часа” какво дължи на баща си, бразилката се усмихна и отвърна: “Моя живот.”

Дилма Русеф (вдясно) разговаря с журналиста от “24 часа” Момчил Инджов, който написа книга за нея.
Дилма Русеф (вдясно) разговаря с журналиста от “24 часа” Момчил Инджов, който написа книга за нея.

Тя пристигна късно във вторник от Брюксел, където бе на срещата на върха ЕС-Бразилия. Визитата на Дилма започна вчера сутринта с посрещане на пл. "Св. Александър Невски". Всички тръпнеха в очакване как тя ще произнесе поздрава към гвардейците. За огромна изненада българската потомка каза без капка акцент: "Здравейте, гвардейци!" След това положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Венецът от Дилма на гроба на брат й Любен
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
Венецът от Дилма на гроба на брат й Любен СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

В президентството Дилма Русеф бе наградена с орден "Стара планина" с лента за изключителни заслуги за развитието на българо-бразилските отношения.

Родословното дърво на рода Русеви е опънато на 3-метрова хартия 
СНИМКА: ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА
Родословното дърво на рода Русеви е опънато на 3-метрова хартия СНИМКА: ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Веднага след това Георги Първанов получи орден "Южен кръст", степен "Велик кръст" - най-високото държавно отличие в Бразилия, присъждано на чужденци. "За нас тази визита бе дългоочаквано събитие", каза домакинът. Той изтъкна, че сред приоритетите на нашите отношения е увеличаване на стокообмена, достигнал преди до $ 400 млн.

"Това е първата сфера, която трябва да разработим", каза Дилма. Тя изтъкна, че след влизането ни в ЕС стокообменът значително е намалял.

"При все това имаме намерение да отвоюваме загубените територии", зарече се Дилма. Сред приоритетите на бразилските власти е обмяната на студенти, което би било от голям интерес за хората у нас. Бразилия има сериозен напредък в областта на технологиите и медицината. На Дилма пък е известно, че освен в медицината България е напреднала във физиката и математиката. Гостенката изтъкна и бразилския опит във възобновяемата енергия, петролната и самолетостроителната индустрия.

"Но най-важното е, че благодарение на социалната ни програма успяхме да измъкнем цели 40 милиона бразилци от крайната бедност", похвали се Русеф. И наистина е така. Това започна още от 2003 г., когато властта пое нейният съпартиец Инасиу Лула. Той лично издигна Дилма, която бе негова дясна ръка, за своя наследничка.

Бразилия вижда в България стратегически партньор, с когото иска да разшири сътрудничеството.

"Каним с отворени обятия български спортисти и хиляди запалянковци за световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г. и олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г.", каза накрая Дилма.

Външните министри Николай Младенов и Антониу Патриота подписаха декларация за сътрудничество в информационните технологии и комуникациите. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков парафира договор за икономическо сътрудничество.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Борисов вижда във визитата възможност за изход от кризата

Премиерът Бойко Борисов благодари на Дилма Русеф, че веднага след Брюксел е дошла в София. Според него това са знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени и така бразилският президент също помага на България.

"В лицето на г-жа Русеф страната ни има още една възможност за преодоляване на икономическата криза", каза Борисов, като напомни, че Бразилия има една от най-бързо развиващите се икономики през последните години. Той разказа, че по време на церемонията за встъпване в длъжност на бразилския президент държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън му е казала: "Завиждам ти! Имате такъв приятел в лицето на г-жа Русеф за България!"

Гостенката също акцентира, че страната ни може да бъде врата за стратегическото партньорство, което Бразилия иска да развива с ЕС. Тя е готова да установи взаимоотношения във всички възможни сфери като земеделие, селско стопанство, наука, технологии, комуникации и образование. Бразилският президент специално отбеляза, че България има изтъкнати специалисти и преподаватели, най-вече в медицината, биологията, математиката и физиката, които биха намерили много възможности за сътрудничество със специалистите в научните институти на нейната страна. Тя напомни, че най-големият плюс на Бразилия е нейното голямо население, който трябва да се има предвид при опитите за засилване на икономическите отношения с България, а и с ЕС.

След деловите разговори в Министерския съвет Борисов покани Русеф на обяд в столичен ресторант с панорамна гледка към центъра на София. Там той й показа развитието на столица през последните години и обсъдиха сферите, по който може да започне веднага сътрудничество. Една от тях е бразилски студенти да пристигнат да се обучават у нас. Вече се водят преговори българска фирма да купи 12 бразилски самолета, каза премиерът.

Гостенката призна, че срещата й с Борисов я е убедила, че България в момента е постигнала стабилно икономическо положение, има голям ръст в инвестициите, строителството на пътища, метро. Това ме радва, защото показва, че страната е намерила пътя за спокойствие и стабилност. "Силно се надявам, че тази тенденция в икономиката ще се запази в контекста на кризата особено в еврозоната и България ще успее да излезе благополучно от нея", заяви Дилма Русеф.

Тя благодари за поканата да посети България на Борисов и за топлия прием на президента Георги Първанов. Изрази надежда, че дошлите с нея министри ще намерят най-добрите форми на сътрудничество с българските си колеги.

От името на премиера тя получи шише с розово масло, колекция от отбрани български вина и албум със забележителности, които да й напомнят за нещата, с които страната ни се слави по света.

ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Русеф прати венец на гроба на брат си

Венец от Дилма Русеф е поставен на гроба на брат й Любен, видя репортер на "24 часа". На лентата има посвещение на португалски език: "На моя брат Любен, с когото кръвта ни обедини, но историята ни раздели. Сестринска прегръдка от твоята сестра Дилма Вана."

Любен и Дилма никога не се видяха. Той се ражда на 3 април 1930 г. Няколко месеца по-рано баща му Петър е напуснал България и е зарязал бременната му майка Евдокия Янкова. След 9 септември 1944 г. Любен е подложен на гонения. Дилма си пише с брат си в последните години от живота му и му праща пари. Любен се самоубива на 11 октомври 2007 г. Наскоро приятели платиха за почистването на гроба му. Венецът е поставен вчера. Дилма явно не е била там. Вероятно венецът е поставен от посолството на Бразилия по нейна молба. (24часа)

В Габрово я даряват с родословно дърво

3-метровото родословно дърво ще получи днес бразилският президент Дилма Русеф в Габрово. Документът на български и английски проследява десет поколения на рода й - 598 души от 1735 г. досега. Сред тях са министър - ген.Руси Русев, кмет на Габрово - Христо Русев, и първата жена кмет у нас Петрана Русева-Стефанова, която управлявала с.Миндя.

Родословното дърво е част от постоянната експозиция "Българските корени на Дилма Русеф", която се открива в габровския исторически музей. За първи път се показват в оригинал зрелостните свидетелства от Априловска гимназия на Петър Русев -бащата на Дилма, на неговите братя Руси и Захари и на сестрите му Иванка (Вана) и Пия. Може да се види регистърът за кръщение от 1900 г. на габровския храм "Св.Йоан Предтеча", където на стр. 11 е отбелязано, че на 2 февруари 1900 г. е кръстен Петър Русев.

За първи път се показват дарените преди 2 дни на музея 3 снимки на родната къща на Петър Русев, съборена преди много години. На мястото габровската община ще да постави монументален знак.

Дилма Русеф ще има лична среща с българските си роднини. Те ще седнат на старинни столове от дърво и кожа. Цялата ръчно изработена мебелна гарнитура от 20-те години е дарение на музея от Симеон Гунчев - първия български рокфелеров стипендиант. По стените ще са окачени картини от старо Габрово.

Заедно с президента Георги Първанов Дилма Русеф ще разгледа Априловската гимназия, която са завършили много от роднините й.

После ще има среща с жителите на града.

Сред подаръците, приготвени за Дилма Русеф, са планински кристал, на който е инкрустирана сградата на Априловската гимназия, и бронзова пластика "Покоряването на Европа", чийто автор е габровският скулптор Георги Балабанов.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Министър Фернанду Пиментел: Търсим ваши космически специалисти

Фернанду Дамата Пиментел е бразилски министър на развитието, индустрията и външната търговия. Той придружава Дилма Русеф и участва в бизнес конференцията "Бразилия-България: устойчиво партньорство", където даде интервю за "24 часа".

- Г-н Пиментел, ще се осъществи ли идеята България да произвежда етанол за Бразилия?

- Вярвам, че да. Въпросът бе обсъден преди месец на среща между двамата външни министри Антониу Патриота и Николай Младенов. Бразилия има огромен опит в производството на възобновяема и алтернативна енергия. Съвсем не е случайно, че заедно с Дилма Русеф тук са представители на петролната ни компания "Петробраз" и електрическата "Електробраз". Наистина сме заинтересовани България да произвежда за нас етанол с наши инвестиции.

- Но България още не е започнала поради гратисен период да изпълнява изцяло директивите на ЕС за смесване на биологичните с минералните горива?

- Така е. Но бихме желали да ви помогнем в това начинание. Бихме искали заедно да създадем алтернативни енергийни източници.

- А в какви сфери България би могла да помогне на Бразилия?

- Знаем, че България има добри квалифицирани специалисти в областта на математиката, физиката и инженерните науки. Ние пък имаме специална програма, според която всяка година по 7000 бразилски студенти получават стипендии да учат в чужбина по специалности, от които икономиката ни има особена необходимост. Вярвам, че в скоро време ще пращаме студенти да учат и при вас. Особено се интересуваме от специалисти в космическата област. И сме готови да поканим ваши кадри от тази сфера. Колко - в момента не мога да ви кажа. Тази визита е само началото на бъдещи интензивни връзки и обмен.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и