В Пловдив, Варна и Русе бюлетината ще е над метър

https://www.24chasa.bg/Article/1066043 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Поне в три града ще се гласува за общински съветници с бюлетина, по-дълга от метър, въпреки дадените от ЦИК указания за намаляване на шрифта и междуредовите полета при изписването на кандидатите. Това са Пловдив, Варна и Русе, където има регистрирани над 50 партии и коалиции, каза говорителят на комисията Бисер Троянов. По думите му в София бюлетината ще е дълга около метър.

ЦИК си запазва право да прави още промени в листовките за гласуване, ако се окаже, че използването им затруднява гражданите. Комисията излезе вчера с указания към печатарите на бюлетини да ги подложат на биговане, което ще позволи по-лесното им прегъване на дължина.

Говорителят на комисията Ралица Негенцова напомни, че до 8 октомври избирателите могат да поискат издаване на удостоверение за гласуване на друго място за президент и вицепрезидент, ако настоящият им адрес е различен от постоянния, според който са направени избирателните списъци. За целта общините ще работят извънредно в събота, когато е крайният срок.

Студентите и учениците могат да поискат да гласуват в града, в който учат, но само за президент. Ако искат да пуснат бюлетина за кмет и общински съветници, ще трябва да го сторят в мястото, където са живели преди 22 юни, заради 4-месечния принцип на уседналост при местните избори.

Междувременно социалистите упрекнаха мнозинството, че не само че изборният туризъм не е спрян, ами дори е в най-големи мащаби от всички избори досега. Според данните, прочетени от Мая Манолова от трибуната, 155 000 българи са сменили настоящия си адрес от 31 януари до 22 юни. Шефката на правната комисия Искра Фидосова веднага я контрира, че е събрала 3 справки в една. Истината била, че едва 14 000 са сменили адрес.

Едно си Мая знае, едно си Мая лае, атакува метафорично Фидосова.

Манолова обаче не й остана длъжна: "Когато срещу теб лае куче, нямаш никакъв друг избор, освен да застанеш на четири крака и да му отговориш със същото."

Все още правителството не е излязло с обобщени данни колко граждани са променили адреса си преди изискуемия 4-месечен срок преди вота, както и колко са били отписани от избирателните списъци по информация от МВР, че са напуснали страната. След писмо от лидера на ДПС Ахмед Доган премиерът Борисов разпореди проверка и призна, че има сгрешени имена. Но колко са те, все още не е огласено. (24часа)

Вижте предизборния сайт на "24 часа"