Търсят 5000 лв. да спасят уникална римска мозайка

https://www.24chasa.bg/Article/1066568 www.24chasa.bg
Ръководителят на разкопките Димитър Янков показва откъде очаква да излязат поне още две фигури от мозайката, едната от които - на самия бог Дионис.

Необходими са спешно 5000 лв., за да продължат проучванията и да бъде запазена уникална римска мозайка, открита при спасителни разкопки в Стара Загора на ул. "Иречек". Това обяви директорът на регионалния исторически музей Светла Димитрова.

Местните археолози под ръководството на Димитър Янков откриха мозайка от III в. сл. Хр., върху която са изобразени Селен и две танцуващи вакханки от свитата на бог Дионис. Учените очакват да излязат поне още две фигури.

Мозайката от времето на античния римски град Августа Траяна поразява с изяществото на танцуващите фигури.

Археолозите бързат да завършат работата си, преди есенните дъждове да са повредили откритието им. Те вече имали разрешение от Министерството на културата да пренесат част от мозайката в сградата на музея, но нямат средства.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ММА боецът Благой Найденов, или по-известен като гаджето на чалгарката ДесиСлава, се позлати. Въпреки че само преди седмици стана горд родител, Найденов не спира да кръстосва улиците на София със скъпия си автомобил. Благой рядко се задържа в дома си, а грижите на новородения Борис са поети изцяло от ДесиСлава.

Разчистването на терен за ново строителството в Лозенец стана причина за отсичането на поредното дърво тази сутрин в столицата.  Снимки: България

След глоба идва време за увеличение на заплатата. Такава е ситуацията при звездата на ЦСКА Фернандо Каранга. "Червените" ще предложат нов договор на голмайстора на Първа лига със завишени финансови параметри. В момента Каранга получава около 10 000 евро на "Армията", а офертата за нов контракт се очаква да е с двойно по-висока заплата.