Дилма даде сърце на търновци

https://www.24chasa.bg/Article/1067224 www.24chasa.bg
Българският президент Георги Първанов и съпругата му Зорка развеждат Дилма Русеф из Велико Търново.

"24 часа" подари на бразилската президентка Дилма Русеф книга за нея. Това стана на крепостта "Царевец" край Велико Търново вчера. С обиколка на нея и посещение в Габрово завърши двудневната официална визита на Дилма у нас.

Тя получи два екземпляра на книгата "Дилма Русеф", написана от журналистите Момчил Инджов от в. "24 часа" и Жамил Шаде от в. „Естаду де Сао Паулу". Единият екземпляр бе на излезлия през март в Бразилия оригинал на португалски език. Другият бе на пуснатия у нас в понеделник превод на български.

“Благодаря", каза на чист български език гостенката. Екземпляр на български получи и президентът Георги Първанов.

Журналистът от “24 часа” Момчил Инджов с бразилската президентка Дилма Русеф, след като й подари книга за живота й.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Журналистът от “24 часа” Момчил Инджов с бразилската президентка Дилма Русеф, след като й подари книга за живота й. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Българският държавен глава разходи бразилската си колежка из "Царевец". Тя бе особено впечатлена от Тронната зала и от невероятната гледка към Велико Търново и река Янтра.

Копието на обеците, което получи Дилма Русеф - археолозите приемат, че накитите на Десислава (на снимката вдясно) са изработени в някой от големите български средновековни градове. Стенописите са от 1259 г. 
СНИМКИ: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
Копието на обеците, което получи Дилма Русеф - археолозите приемат, че накитите на Десислава (на снимката вдясно) са изработени в някой от големите български средновековни градове. Стенописите са от 1259 г. СНИМКИ: МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

“Каква красота, каква красота!", повтаряше Русеф постоянно.

Дилма даде сърце на търновци

Стотици великотърновци я посрещнаха на площада пред “Царевец”. Президентът на Бразилия наруши протокола и вместо в чакащите я джипове, с които бе превозена до царския дворец на Царевец, се отправи към ръкопляскащите граждани. Следвана от президента Първанов и съпругата му Зорка, тя измина енергично стотината метра по отцепения площад.

Директорът на Априловската гимназия Анна Маринова показва на Дилма Русеф дневника, където е записан нейният баща Петър. 
СНИМКА: АВТОРЪТ
Директорът на Априловската гимназия Анна Маринова показва на Дилма Русеф дневника, където е записан нейният баща Петър. СНИМКА: АВТОРЪТ

"Дилма, Дилма, вива Бразил", скандираха търновци. Дилма вдигна високо ръце и изрисува с пръсти сърце, за да покаже чувствата си. Жестът бе допълнен с българско "Благодаря!". Хората напираха да се докоснат до една от най-влиятелните жени в света. Някои успяха да разкъсат железния кордон от бразилски и местни гардове и се ръкуваха с нея. Дилма пристигна с кортеж от 20 автомобила точно в 12,30 ч пред “Царевец”. Преди това при изключителни мерки за сигурност на летището в Горна Оряховица кацнаха последователно самолетът на Георги Първанов и бразилският правителствен самолет. Пред портите на “Царевец” тя бе посрещната от кмета Румен Рашев и областния управител Пенчо Пенчев.

Роднините на Дилма от ляво на дясно - Тошка Ковачева, Весела Колева, Цанка Каменова и Ралица Негенцова.
Роднините на Дилма от ляво на дясно - Тошка Ковачева, Весела Колева, Цанка Каменова и Ралица Негенцова.

"Щастлива съм да бъда тук, в този величествен град", каза бразилският държавен глава. Момичета в народни носии й поднесоха пита със сол и китка здравец.

Първата ни дама Зорка Първанова целува Дилма Русеф пред президентството. 
СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ
Първата ни дама Зорка Първанова целува Дилма Русеф пред президентството. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

"Какво е това?", обърна се Дилма към Първанов. "У нас по традиция гостите се посрещат с хляб и сол", обясни президентът. После двамата заедно с първата дама се качиха в бус мерцедес, който бавно се заизкачва по каменния брод под портите на крепостта. Дилма остана на Царевец цял час. После се оттегли в грандхотел "Янтра", където кметът Рашев даде официален обяд за височайшите гости. Дилма опита традиционно българско меню Според запознати в ресторанта с величествена гледка към Царевец поднесли плато от тиквички, патладжан и чушка бюрек, пиле по болярски и цедено кисело мляко със смокини. Дилма си тръгна от Велико Търново с картина на Царевец, рисувана от младия местен художник Светлозар Петров. Тя ще отнесе зад океана и филми за Търново, както и за уникалния спектакъл "Царевград Търнов звук и светлина".

Заради мерки за сигурност старата част на Велико Търново остана затворена за движение от 7,30 до 15 часа. Затворена за туристи бе и средновековната крепост.

Не работеха и археолозите на отсрещния хълм Трапезица, където снайперисти бяха заели позиции още от 5 ч сутринта. Градът бъкаше от полиция и цивилни агенти на НСО и ДАНС. По маршрута на кортежа от Горна Оряховица до Велико Търново през Лясковец униформени бдяха на всеки два километра.

Обеците на Десислава от Бояна й подари Рашидов

Оригиналнен подарък на Дилма Русеф направи министърът на културата Вежди Рашидов. Той й поднесе копие на сребърните обеци на Десислава, съпругата на севастократор Калоян, с които тя е на стенописния си портрет в Боянската черква. Портретите на владетеля на Средец и неговата съпруга, ктитори на храма, са достигнали до нас, изписани в криптата на черквата. Масивните обеци не са се слагали на меката част на ушите. Аристократките ги закачали на специални ленти от скъпи платове, обграждащи лицето.

Президентката на Бразилия била очарована от жеста на министър Рашидов. А той заложил в подаръка идеята, че така гостенката ще се заинтересува задълбочено от историята на родината на своя баща, защото Боянската черква е част и от световното културно наследство.

Русеф чете стих от Багряна в Габрово

"Скъпи приятели и приятелки от Габрово!" С тези думи на български език се обърна вчера към габровци Дилма Русеф. Заедно с президента Георги Първанов и съпругата му Зорка тя посети родния град на баща си Петър.

Посещението й започна пред Априловската гимназия, където бе посрещната от стотици развълнувани габровци. Дилма поднесе цветя пред паметника на Васил Априлов и стисна сърдечно ръцете на десетки хора. В двора на гимназията продължи официалната й среща с габровци. "Аз съм 10 години президент, посрещал съм много държавници, но никой държавен глава не е посрещан с толкова вълнение и сълзи на радост, както президентът на Бразилия Дилма Русеф", сподели Георги Първанов. Той предложи в Априловската гимназия, която е символ на модерното образование в България, да се разкрие паралелка за изучаване на португалски език. Дилма Русеф прие предизвикателството като обяви, че в Бразилия ще се разкрият курсове по български език.

В изключително емоционалното си слово, Дилма Русеф нареди вълнението си от това посещение в България и Габрово до вълненията си, когато е станала майка, баба и президент. "Мечтата на моя баща беше да се върне в България и днес аз я осъществявам. Искам да знаете, че днес част от Габрово живее в Бразилия в лицето на нейния президент", увери Дилма Русеф. Думите й често бяха прекъсвани с възторжени аплодисменти от габровци. После Дилма разказа, че благодарение на своя баща е израснала сред книги и се е научила да ги чете и осмисля. Преди много години на гости в дома им дошла една велика българска поетеса - Елисавета Багряна, която после пише Бразилския си цикъл. "Мисля, че Априловската гимназия е най-доброто място, където да цитирам стиховете на Багряна", каза Дилма и прочете стих от този цикъл, в който е описана носталгията на баща й Петър по родината. След словото на президентката на Бразилия директорът на гимназията Анна Маринова й показа оригиналния училищен дневник, в който е отбелязано името и успеха на нейния баща. После, нарушавайки изключителните мерки за сигурност, Дилма Русеф отново сърдечно се поздрави с мнозина габровци.

После с кортежа си Дилма Русеф измина краткото разстояние до регионалния исторически музей, където е представена постоянната експозиция "Българските корени на Дилма Русеф". Тя показва документи и снимки за историята на рода, съхранени в няколко институции и в лични архиви. Един от най-ценните експонати е 3-метровото родословно дърво на рода Русев, проследяващо десет поколения - 598 човека от 1735 г. досега. След като разгледа експозицията в една от залите на музея Дилма Русеф се срещна с българските си роднини. Срещата беше закрита за журналисти.

Сред подаръците, които Дилма получи от своите съграждани, са торбичка с пръст от мястото, където е била родната къща на баща й Петър и дървена пластика с етърски къщи. Пластика от чист планински кристал, на който е инкрустирана фасадата на Априловска гимназия й връчи директорът на гимназията Анна Маринова, бронзова пластика "Покоряването на Европа" - община Габрово. Габровските й роднини Тошка Ковачева и дъщеря й Весела избраха творба на тревненски резбар - молещо се момиче.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Четири дами вечеряха с нея в президентството

Четири дами, роднини на Дилма Русеф, бяха поканени на вечеря с нея в българското президентство в сряда вечер. От Габрово дойдоха Тошка Ковачева - вдовица на първия й братовчед Цветан Ковачев, и нейната дъщеря Весела Колева. С тях бяха Цанка Каменова - първа братовчедка на Дилма, и Ралица Негенцова - втора братовчедка и внучка на писателя Ран Босилек.

На вечерята обаче според протокола Дилма само стиснала ръцете на роднините си. И четирите дами заявиха пред „24 часа", че са били много очаровани и възхитени от знаменитата си роднина. „Винаги съм се възхищавала от нея, но като я видях наживо, разбрах, че тя в действителност е още по-чаровна. Гордея се, че сме роднини", каза бившата говорителка на ЦИК Ралица Негенцова.

Преди вечерята единствено Цанка Каменова се срещнала на четири очи с Дилма. Двете първи братовчедки си разменили подаръци и си поговорили половин час. Цанка подарила на Дилма кукли с български носии. Г-жа Каменова сподели, че получила подарък от сърце от Бразилия, но не пожела да уточни какъв. Цанка разказала на Дилма за общата им баба Цана. Бащите на двете дами - Петър и Захари Русеви, са били братя.

На излизане от президентството Дилма се разцелува с първата ни дама Зорка Първанова.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят