Shut down

https://www.24chasa.bg/Article/1067725 www.24chasa.bg
Стив Джобс на младини

Стив Джобс, съосновател и бивш изпълнителен директор на “Епъл”, почина на 56 г. в дома си в Пало Алто, Калифорния, съобщиха световните агенции. Човекът, който промени света, като му даде айпод и айфон, от години страдаше от рак на панкреаса.

“Брилянтността, страстта и енергията на Стив бяха източник на безкрайни иновации, които подобриха и обогатиха живота ни. Светът стана неизмеримо по-добър заради Стив”, се казва в официалното съобщение на “Епъл”.

”Знаем, че много от вас скърбят заедно с нас”, написа съпругата на Стив Джобс - Лорин, в писмо до медиите.

Жител на Пекин снима на айфона си кът, посветен на Стив Джобс.
Жител на Пекин снима на айфона си кът, посветен на Стив Джобс.

“Благодарим на всички, които в мислите си бяха с нас през последната година на болестта на Стив. Ние сме благодарни за подкрепата на всички, които изпитват към Стив същите чувства като нас”, се казва още в писмото.

Къщата на Стив Джобс в Пало Алто
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Къщата на Стив Джобс в Пало Алто СНИМКИ: РОЙТЕРС

Преди седем години лекарите установиха, че Джобс страда от рядка форма на рак на панкреаса. Тогава те отстраниха малък туморен израстък. При липса на рецидив болните може да живеят още 20-30 години. Но ако ракът се завърне, им остават до 8 години. Както стана с Джобс.

Shut down

Според медици, цитирани от АП, ракът може да е една от непосредствените причини за кончината на Стив Джобс. Фатални усложнения може да са настъпили и при отказ на черния дроб - преди две години босът на "Епъл" претърпя чернодробна трансплантация. Краят му може да е бил ускорен и от страничните ефекти на приеманите имунодепресанти.

Корейци отдават почит към Стив Джобс в магазин на “Епъл” в Сеул.
Корейци отдават почит към Стив Джобс в магазин на “Епъл” в Сеул.

Стив Возняк, който основа "Епъл" заедно с Джобс, заяви, че е шокиран от смъртта на приятеля си. “Чувствам се като ударен по главата - заяви той пред Си Ен Ен. - Това е като при смъртта на Джон Ленън, Джон Кенеди или Мартин Лутер Кинг - човек усеща голяма празнота.”

Shut down

“Стив бе сред най-великите американски новатори - достатъчно смел, за да мисли различно, достатъчно дързък, за да вярва, че може да промени света, и достатъчно талантлив, за да го стори”, заяви президентът на САЩ Барак Обама в съболезнователната си декларация.

Shut down

Съоснователят и бивш шеф на “Майкрософт” Бил Гейтс заяви за своя дългогодишен конкурент и приятел: “Светът рядко вижда някого, който е имал толкова силно влияние върху съдбините му като Стив. Ефектът от това ще се усеща поколения наред. За онези, които имаха щастието да работят с него, това бе изключително голяма чест.”

Shut down

На 23 г. прави първия си милион, на 25 вече има 100

Shut down

Целият живот на Джобс е като приказка за момчето, започнало от нулата, за да стигне до върховете на световната слава и богатството. Но мотивацията му няма нищо общо с кариеризма и сребролюбието. "Да бъда най-богатият човек на гробищата, не означава нищо за мен. Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно - ето това има значение", казва създателят на "Епъл".

Роденият на 24 февруари 1955 г. Стив Джобс - зодия Риби, отраства в приемно семейство в Калифорния. Биологичният му баща, сириецът Абдулфатах Джандали, и майка му Джоан Симпсън нямат никакви пари и се принуждават да го дадат за осиновяване. По-късно те се женят и имат момиче. Сестрата на Стив - Мона Симпсън, е писателка. Двамата се срещат за първи път като възрастни, а тя му посвещава книгата си "Обикновено момче". Бъдещата легенда на Силиконовата долина не успява да завърши и колеж. Напуска университета в Портланд и скоро основава компанията "Епъл", която завладява света. В началото обаче младежът преживява, като спи на пода у приятели, връща бутилки, за да се храни, и 3 пъти седмично посещава безплатна кухня в храм на последователи на Кришна.

Щурата му неконвенционалност си проличава още на 17 г., когато изобретява устройство, с което може да се телефонира безплатно в цял свят. Един ден дори звъни на папата, като твърди, че е Кисинджър. На 23 г. прави първия си милион, на 25 г. вече има 100 млн. Днес състоянието му възлиза на $ 8,3 млрд.

Когато е на 20 г., Джобс посещава Индия, за да се запознае с учението на гуруто Нийм Кароли Баба и да постигне духовно просветление. Става будист и вегетарианец, бръсне си главата. Експериментира с ЛСД. Този период по-късно определя като едно от двете или трите най-важни неща, които е правил през живота си. Връща се в САЩ с изцяло променени възгледи и професионална максима "Мисли различно". За личния му живот се знае малко. Стив се жени едва през 1991 г. за Лорин Пауъл, сватбата е в Йосемитския национален парк и е съвсем скромна. Обредът е извършен от монах дзенбудист. Семейството живее в градчето Уудсайт край Сан Франциско. Имат три деца - син и две дъщери.

Джобс има и извънбрачна дъщеря, родена, когато той е на 23 г. Лиза Бренън Джобс е плод на връзката с университетската му приятелка Крис Ан Бренън. Дълги години компютърният гуру отказва да признае бащинството си и твърди в съда, че е безплоден. Едва много по-късно Стив признава Лиза за свое дете и й дава името си. Като студент Джобс имал роман и с кънтри певица, заради която зарязал тогавашната си приятелка, разкрива негова бивша състудентка. В последните години Джобс има емблематичен стил на обличане - черно поло, джинси и маратонки. Кара сребрист мерцедес от 2008 г. Невероятен фен е на "Бийтълс".

След него остават много определения като перфекционист, егоцентрик, труден за работа, непроницаем. Всички обаче са убедени, че Джобс е "най-големият мечтател, когото съвременните технологии познават".

Стив: Смъртта е най-доброто изобретение на живота

През 2005 г. Стив Джобс говори на дипломирането на студенти от университета Станфорд, след като вече е опериран от рак на панкреаса. Речта му, в която той разказа 3 истории от своя живот, бе цитирана многократно като едно от най-разтърсващите откровения на компютърния гений. :

Да свържеш точките в линия

“Не съм завършил колеж. Напуснах колежа “Рийд” след първите 6 месеца, но останах да се мотая там още 18. Защо?

Когато реших да следвам, си избрах толкова скъп колеж, че всичките спестявания на осиновителите ми, които не бяха висшисти, отиваха за таксата за обучение. След 6 месеца аз все още не виждах смисъла на това. Нямах идея какво да правя с живота си и затова реших да напусна.

Реших да посещавам това, което ми е интересно. Така се записах на курс по калиграфия и научих много неща за шрифтовете. 10 години по-късно, когато създавахме “Макинтош”, всичко това изплува и това е първият компютър с наистина добра типография.

Никога не можете да свържете точките в линия, гледайки напред, а само назад. Трябва да вярвате, че това ще се случи по някакъв начин в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо - в своята съдба, карма, каквото и да е.”

За любовта и загубата

“Бях късметлия, защото открих много млад какво обичам да правя. Работехме много и след 10 г. “Епъл” се превърна в компания за 2 млрд. долара с 4000 служители. На 30 г. обаче ме уволниха заради несъгласия в борда на директорите.

Няколко месеца не знаех какво да правя, но после осъзнах, че все още обичах това, което работех. И така реших да започна отначало.

Тогава не го знаех, но се оказа, че уволнението е най-хубавото нещо, което ми се е случило. Тежестта на успеха бе сменена от лекотата да започна отново. В следващите 5 години създадох компаниите NeXT и Pixar и се влюбих в една невероятна жена, която по-късно стана моя съпруга - Лорин.

Понякога животът ви удря с тухла по главата. Не губете надежда. Трябва да откриете какво обичате. Продължавайте, не спирайте.”

За смъртта

“Когато бях на 17 години, прочетох сентенция, която следвам вече 33 години: “Ако живееш всеки ден така, сякаш той ти е последен, някой ден със сигурност ще си прав”.

Преди година лекарите ми откриха рак на панкреаса. Тогава дори не знаех какво е това панкреас. След биопсията хирурзите плакали - оказало се, че това е рядка форма на рак, която можело да се излекува с операция. Сега вече съм добре. Никой не иска да умре, но и никой не се е спасил от това. И така трябва да бъде, защото смъртта вероятно е най-доброто изобретение на живота. Тя разчиства старото, за да направи място за новото.

Времето ви е ограничено, така че не го губете, за да живеете нечий друг живот. И най-важното, имайте смелостта да следвате сърцето и интуицията си!”

Какво може да стане с “Епъл”

Покойният Стив Джобс бе известен с желязната си хватка върху всяка стъпка при разработването на нови продукти. Смятан е за един от най-великите шефове в историята. Поставят името му редом до Хенри Форд.

Въпреки това инвеститори и клиенти започнаха да свикват с идеята за “Епъл” без Стив Джобс още през януари, когато той бе в отпуск по болест.

Тогава задълженията му пое Тим Кук, който от авгтуст е изпълнителен директор. “Епъл” е разработила много нови продукти, които скоро ще се появят на пазара. Затова анализаторите не очакват близки сътресения.

Вчера световните борси не отчетоха паника сред акционерите на компанията. Нямаше разпродажба на акции на “Епъл”, макар курсът им да отбеляза лек спад.

Най-важно за инвеститорите е доколко компанията ще се справи с атаките на конкурентите като “Гугъл” и “Самсунг”. Вчера акциите на някои от тях се повишиха значително. Не е ясно дали в “Епъл” има някой, който да притежава изключителните умения на Стив Джобс - едновременно да създава уникални продукти и да ги продава. Имаше реноме на груб шеф, който може да уволни служител и в асансьора. Кук минава за по-сговорчив, но при преговори е твърд като Джобс и има достатъчно опит.

Студент създаде лого на сбогуването

Комбинация от логото на “Епъл” и профила на Стив Джобс стана световен хит заради вълнуващата символика, предаде Ройтерс.

Автор е Джонатан Мак, 19-годишен студент от колежа по дизайн към Политехническия университет на Хонконг. Той създал картинката през август, когато Джобс обяви оттеглянето си като директор. Идеята му тогава била да покаже едновременно отсъствието и присъствието на Джобс в компанията.

След новината за кончината на Джобс актьорът Ащън Къчър постави логото на профила си в туитър. Картинката бе разпространена с бясна скорост в мрежата. “Беше откачен ден за мен - заяви Джонатан Мак. - Едновременно съм ужасен и развълнуван.” Студентът получи много предложения за работа. Търговци използваха логото, като го поставиха по чаши, тениски и др.

Фенове на “Епъл” по цял свят изразиха скръбта си

В Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис те организираха нощни бдения. Пред всички офиси на фирмата по света бяха оставени букети цветя и запалени свещи.

Пред централата на компанията в Купертино знамената бяха спуснати наполовина, а светлините на логото - угасени.

На челната си страница “Гугъл” също отбеляза кончината на Джобс.

Кога и къде ще е погребението му, до снощи не бе обявено. Въпреки това радикални християни от баптистката църква в САЩ се заканиха да попречат на траурната церемония. Според тях Джобс не почитал Господ и изкушавал хората да вършат грехове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят