Дилма получи портрета на габровската си леля Пия

https://www.24chasa.bg/Article/1068781 www.24chasa.bg
Тя разгледа и изложбата, посветена на рода й, в регионалния истолически музей в Габрово.

Портрет на своята габровска леля Пия получи като неочакван подарък в Габрово президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Фотографията на сестрата на баща й Петър била в музейната експозиция “Българските корени на Дилма Русеф”. Най-дълго Дилма се застояла пред портрета на леля си Пия.

Русефпомолила бразилски фотограф да го снима. Тогава главният уредник на музея Красимира Чолакова смъкнала портрета от стената и й го подарила. На свой ред Дилма обещала да изпрати в Габрово оригиналната снимка, на която са тя и брат й Игор заедно с баща им.

Дилма посети инкогнито гроба на брат си Любен в София. 
СНИМКИ: ПРЕЗИДЕНТСТВО НА БРАЗИЛИЯ
Дилма посети инкогнито гроба на брат си Любен в София. СНИМКИ: ПРЕЗИДЕНТСТВО НА БРАЗИЛИЯ

В една от залите на музея се състоя личната среща на Русеф с българските й роднини - първата й братовчедка Цанка Каменова и нейния син Камен, Тошка Ковачева и дъщеря й Весела, чичо й Цоню Корнажев и втората й братовчедка Ралица Негенцова.

Като изключително мил и трогателен определиха разговора си с Дилма нейните близки. Тя им обещала да прати снимки на дъщеря си и внука си. Казала, че ако отидат в Бразилия, ще ги посрещне на летището.

Автограф на Дилма Русеф ще се съхранява в Държавния военноисторически архив във Велико Търново, съобщи шефът му Светлин Радев. Архивът предоставил за изложбата в Габрово шест документа, свързани с военната служба на един от роднините на Дилма - ген. Руси Христов Русев. Той е бил министър на войната през 1942 - 1943 г. Един от документите, свързани с ген. Русев, е негова прощална заповед до войниците, с която той обявява, че напуска доброволно поста.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят