След жалба полицията привиква заплашващия и го предупреждава

https://www.24chasa.bg/Article/1071228 www.24chasa.bg
Получат ли жалба за закана с престъпление, полицаите обикновено привикват заплашващия и го предупреждават повече да не прави така. СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА

Oбикновено човек, към когото е отправена закана с престъпление, подава жалба в полицията.

Униформените привикват лицето, изрекло заплахата, и го предупреждават устно или писмено повече да не прави така, стига да имат достатъчно данни и да се предполага, че ще извърши престъпление.

Най-често предупреждението е писмено - протокол по чл. 56 от Закона за МВР, с който на заплашващия се обяснява и наказателната отговорност, която ще носи, ако не се въздържа от закани.

Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на заплашващия и един свидетел. След като се запознаят със съдържанието му, той се подписва от полицая, предупредения и свидетеля.

Такъв протокол подписал и мъж от Левски ден след като племенницата му подала жалба срещу него в местното управление. Полицаите го предупредили да не отправя обидни думи, заплахи за убийство и побой към жената и го пуснали.

Но той се прибрал вкъщи и продължил да обижда племенницата си с "Курва, иди при майка си да те продава!" и да я псува, като целта му била да я изгони от дома, собственост на нейната свекърва.

За неспазване на предупреждението на мъжа бил съставен акт за дребно хулиганство. Доведен в съда, той се признава за виновен. Двете жени - племенницата и свекърва й, свидетелстват, че той е обиждал и псувал по-младата, а отправените към нея обиди, псувни, заплахи за убийство и за изгонване от дома на свекърва й били особено вулгарни и цинични.

От показанията на двете става ясно, че те не само са възмутени от поведението на мъжа, което не е инцидентно, а продължава повече от четири месеца, но и че се страхуват той да не осъществи заканите, които отправя към племенницата си.

Мъжът обеща, че повече няма да обижда и псува, но съдът не му повярва. Магистратите прецениха, че проявата му е дребно хулиганство и не е престъпление.

Съдът отхвърли и молбата му да не го задържа в ареста, а да му наложи наказание глоба. Мотивът на магистратите бе, че нарушителят е в тежко семейно и имотно състояние, пенсионер по инвалидност, единственият му доход е 128 лв. пенсия.

Печелел и от работа на частно, но тези доходи са инцидентни и не би могъл да заплати сумата, определена му евентуално като глоба, реши съдът. Затова му наложи алтернативно предвиденото в Указа за дребно хулиганство административно наказание - три денонощия задържане в поделение на МВР.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"