500 лева глоба за “Ще те заколя!”

https://www.24chasa.bg/Article/1071241 www.24chasa.bg
Кирил Рашков - Цар Киро, и внукът му Кирил Рашков-младши бяха задържани по обвинение в закана за убийство. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ

Глоба или условна присъда е най-честото наказание, налагано за закана за убийство, сочи практиката на съдилищата през последните години.

По закон максималната санкция е шест години затвор ефективно.

По това обвинение бяха задържани Кирил Рашков - Цар Киро, и внукът му Кирил Рашков- младши. Да заплашиш с престъпление някого или негов имот или негов близък е едно от престъпленията срещу личността, записано в раздела "Принуда".

Кирил Рашков-младши
Кирил Рашков-младши

Закани като "Ще те смачкам!" или "Ще ти запаля къщата!" попадат под ударите на закона само ако са могли да възбудят основателен страх у сплашвания за осъществяването им. Санкцията, предвидена в чл. 144 на Наказателния кодекс, е затвор до 3 г.

До 5 г. зад решетките грози всеки, заканил се с престъпление срещу полицай или което и да е длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на работата му.

Най-тежкото наказание - до 6 г. лишаване от свобода, се предвижда за закана с убийство и когато тя е отправена от член на организирана престъпна група или от лице, занимаващо се с охранителна или застрахователна дейност.

Обикновено до съда стигат заканите за убийство. Заради фразата "Ще те заколя", отправена към познат, дупничанин бе санкциониран с 500 лв. административна глоба, след като съдът го освободи от назателна отговорност.

"Ще те убия!", заканил се 58-годишен мъж от сливенско село на жена. За думите си той получи условна присъда - 3 месеца затвор с 3 г. изпитателен срок.

Условно е и наказанието, наложено на врачанин заради заканите "Ще те застрелям!", "Че защо да не те застрелям!",

"Сега ще те гръмна!" - 6 месеца затвор с изпитателен срок от 3 г. Мъжът бе признат за виновен и по друго обвинение за същия инцидент - изключително дръзкохулиганство, тъй като освен заканите обидил заплашвания с "Чакай, сега ще ти е.. майката" и произвел изстрел с боен пистолет "Байкал". За него получи също условно, но по-тежко наказание - година затвор с 3 г. изпитателен срок. Именно то му бе наложено като общо.

51-годишен мъж от хайрединско село, също заплашил свой познат с пистолет и убийство, пък бе наказан с 6 месеца пробация, след като се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата. Двамата се скарали, кавгата се ожесточила и в един момент Иван извадил законно притежавания си "Макаров", опрял го в главата на опонента си и заплашил, че ще убие него и близките му. Но заплашеният не се стреснал, сборили се, отнел пистолета на нападателя и повикал полиция.

Ефективни присъди от 3 и 6 месеца затвор получиха двама мъже, които това лято заплашиха с убийство полицаи и потрошиха патрулката им. Те също се признаха за виновни и се споразумяха с държавното обвинение. Пътували в "Опел Вектра", спрян за проверка на пътя Рила-Кочериново. Докато униформените пишели акт на 22-годишната шофьорка за липса на винетка, двамата видимо пийнали мъже слезли от колата и влезли в разправии с полицаите.

Единият скъсал пагона на униформения, който пишел акта. Другият счулил предното скъкло на полицейската "Опел Астра" с дърво, обработено като бухалка. Завели ги в управлението, където те продължили да ругаят униформените, счупили и стъклото на предната врата.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"