Гърци скрили 20 милиарда евро в Швейцария

https://www.24chasa.bg/Article/1072323 www.24chasa.bg

20 милиарда евро са скрили гръцки граждани в Швейцария. Информацията бе изнесена изненадващо от директора на Службата за данъчно правосъдие Джон Кристенсен.

Според констатациите му хората предпочитат европейските данъчни райски кътчета заради лесния достъп, най-вече Великобритания, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Кипър. Кристенсен заявява също, че едно споразумение с Швейцария като това с Германия например не би било ефективно, тъй като за да бъдат обложени с данък сметките, би трябвало да са поименни, а мнозинството от тях се водят на фирми, които обикновено са офшорки.

Новината взриви гръцкото общество, а финансовото министерство отговори с ретроспективна проверка за влогове от 2009 г. насам. Хиляди данъкоплатци, които са изнесли в чужбина свои капитали, надвишаващи 100 000 евро годишно, ще бъдат проверени. С решение на финансовото министерство банките ще предоставят данни на държавата и след това ще последват справки с цел установяване на данъчни измами.

Банково-кредитните учреждения, включително и клоновете на чужди банкови институции и служби за плащания, работещи в Гърция, както и Гръцките пощи се задължават да прехвърлят на службата по информационни системи към министерството данни от финансов и данъчен интерес, като кредитни преводи, записи, преки дебити и банкови чекове на физически и юридически лица за пренос на капитали в чужбина, включително и чрез кредитни карти.

Междувременно в мрежите на службата за финансови проверки попаднаха 77 гръцки данъкоплатци, половината от които са лекари, чиито общи влогове в размер на близо 2 млрд. евро не съответстват на декларираните им приходи в данъчната служба. Инспекторите от службата са отворили със заповед от прокурор банковите сметки на такива данъкоплатци и те са подканени да докажат произхода на влоговете си. В списъка на данъчните измамници са също така бизнесмени, фермери, пенсионери, футболни мениджъри, фризьори и астролози.

Впечатление прави и фактът, че данъкоплатци, които декларират, че са безработни, нямат приходи и не подават данъчни декларации, се оказват с нарастващи влогове с милиони евро за няколко години.