Ракия се пие от Иран, през Йордания и Израел до Мароко

https://www.24chasa.bg/Article/1073774 www.24chasa.bg
Мераклии варят ракия в селския казан. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Oткога у нас се прави и пие ракия и имаме ли ние, българите, право да претендираме за някакви права върху нея? Да не би да сме нейни откриватели? Или пък само ние да я пием?

Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров една скорошна археологическа находка ни дава силни аргументи пред Европейската комисия да настояваме ракията да бъде призната за традиционна българска напитка.

Няма спор за това, че ракията неизменно присъства на трапезата на българина. Но е така в целия ни регион. Освен у нас я пият, ценят високо и даже я наричат по сходен начин в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция. Така е обаче не само на Балканите.

Високоалкохолна напитка, получена чрез дестилация от ферментирали плодове, се приготвя на още много места по света. Кой пръв се е сетил, е хлъзгав и даже малко безсмислен въпрос, защото сигурни доказателства липсват. (Но не е така с виното!)

Археологът Константин Тотев с находката.

Историческите извори, в които се споменава ракията или други напитки с название, звучащо по подобен начин, може да са по-късни от появата й и не биха могли да са доказателство нито за мястото, нито за времето на нейното изобретяване. Както впрочем и археологическите свидетелства. Винаги някъде може да бъде открито някое по-ранно.

Керамичният фрагмент с надписа. СНИМКИ: АВТОРКАТА

Според някои англоезични източници в интернет ракия имало в България още от IХ век, но аргументи в подкрепа на това твърдение не са приведени.

Доц. Пламен Павлов

Понятието "арак", с което някои свързват думата ракия, действително означава високоалкохолна напитка, добита чрез дестилация - бистра, безцветна и неподсладена. Но "арак" е с анасонов вкус.

Традиционен е за Ирак, Ливан, Палестина, Израел, Йордания, Сирия. Произвежда се и се консумира в цялата източна част на Средиземноморския регион и в страните от Северна Африка.

Но напитка със същото название - арак, има и в Индонезия. Традиционна е за остров Бали. Тя също се приготвя чрез дестилация, но не директно на ферментирали плодове, а на вече получено сладко вино от цветовете на кокосовата палма. Или пък от вино от вид ориз с кокосово мляко.

Думата "арак" е от арабски произход и означава кондензация. Подобно е звученето на думата "арах", с която на разговорен език наричат водката в Армения, Иран, Азербайджан и Грузия. Не я употребяват обаче за анасонови напитки.

Всъщност "арак" е по-скоро арабското събирателно название за анасоновите напитки. В Турция обаче на тяхната анасонлийка казват "раки". В Гърция е узо. В Кипър - зивания. Всички тези питиета са подобни на арак в Арабския свят, доколкото са с анасонов вкус.

Балканските ракии се приготвят от всякакви плодове и от тях вземат името си - гроздова, сливовица, крушовица, черничева, смокинова, кайсиева и т.н. на съответния език.

Албанската ракия - раки(а) е най-вече от грозде или сливи. Високоалкохолният дестилат от ферментирали плодове в Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Сърбия и Македония е "ракия", както и у нас. В Турция е "раки" или "ракъ". В Румъния имат няколко думи, но едната е "рачиу, рачие".

Че ракията е близка на сърцето на балканците, няма спор - освен че е на масата във всекидневието, тя е елемент и от множество ритуали. Спомнете си например зловещото изпитание за младоженката, което предшества пиенето на "благата" ракия.

"Варенето" или "печенето" на домашната ракия е мераклийска работа, а резултатът - повод за мерене на майсторлък, богатство, престиж.

Когато през 2007 г. беше направен първият опит домашно произведената ракия да бъде обложена с акциз, имаше сериозен отпор.

Няколко селски казана бяха докарани в центъра на София като част от реквизита на протестиращите срещу тази мярка. Сега количествата за лична употреба са освободени от данъка, но за всеки литър, който надвишава нормативно определения праг, акцизът се плаща. (24часа)

Погребали начетен търновец с любимата му купичка, от нея отпивал “ракиня”

Графит, издраскан върху средновековна купа от ХIV век, преобръща представите за това кога твърдият алкохол се е появил на Балканите, смятат изследователи.

Находката, открита при разпкопки на Трапезица, доказва, че болярите са пили ракия 200 години преди арабската напитка, известна като арак, да стане част от трапезата на Европа, смята откривателят доц. Константин Тотев.

"Ракиеният" надпис излезе преди дни при разкопки на първия дворец на Асеневци на хълма Трапезица.

"Фрагментът 3 на 4 см средновековна сграфито керамика бе открит в некропола на дворцовата църква от ХIV в. наред с множество други керамични фрагменти. Запазено е част от дъното на купичка, изписана в прочутата търновска технология на художествена украса сграфито. На него вторично след изпичането е издраскан надпис на два реда.

Според археолога графиката е сигурна и не би могло да има други думи, защото древната купичка е много малка. "Надписът е кръгово разположен и ако съдът бъде реконструиран, ще стане ясно, че няма повече място с този формат", казва доц.Тотев.

За съжаление находката не е открита в гроб, който би дал повече данни за статуса на древния й притежател, но учените смятат, че той е положен с любимата си купичка като гробен дар. До момента са открити над 30 такива погребения на граждани на Търновград и военни с разкошни керамични съдове от различен вид в сектора за проучване на доц. Тотев на Трапезица. Съвършено изписаният надпис му дава основание да твърди, че човекът бил доста начетен. Безспорен за откривателя е и фактът, че неизвестният болярин е пил ракия.

"За да го увековечи като събитие в графит, означава, че това питие не се пие всеки ден", казва Константин Тотев. Хипотезата на учения е, че търновецът е бил почерпен и е пил ракия от любимия си съд на голям празник.

Доц. Константин Тотев имал и други подобни находки при проучването на манастира "Великата лавра" край историческата църква "Св. 40 мъченици". Там върху съд древните били оставили надпис "манастирско вино", но за първи път имал свидетелство за производство на твърдия алкохол в Средновековна България. Учени специалисти по старобългарски тепърва ще правят анализи дали "ракиня" е еквивалент на съвременната ракия.

ДИМА МАКСИМОВА

Доц. Пламен Павлов, историк: Влязла е на Балканите през България с чумната епидемия

Тази находка наистина обръща представите за появата на твърдия алкохол на Балканите.

Още в Древен Китай и в Древен Рим са познавали дестилацията като метод, но той се е ползвал преди всичко в медицината. Както е известно, останалото е донесено от арабите и наименованието на напитката идва от понятието "арак".

Има много хипотези кога се появява твърдият алкохол на европейския континент. Смята се, че уиски в Шотландия и Англия започва да се прави в края на ХII и началото на ХIII век. По същото време в Германия, а според някои учени и в Русия има дестилация, но всичко това е преди всичко като настойки, отвари с лечебна цел.

Масово твърдият алкохол навлиза с Чумната пандемия през 1347-1349 г. Тя е пренесена от генуезките кораби първо в Константинопол, а после и в цяла Европа. Тогава на места измира между 1/10 и 1/3 от населението. И твърдият алкохол е използван като лекарство срещу смъртоносната болест.

У нас ракията идва във втората половина на ХIV век. Не трябва да забравяме, че именно на Трапезица в разрушената трапезария на манастирския комплекс "Св. Иван Рилски" бяха намерени скелети, нахвърляни и затрупани като след масов мор или бедствие. За разлика от откривателя им Йордан Алексиев аз смятам, че те не са жертви на земетресение, а именно на чумната епидемия. Тогава и в крепостта започва дестилацията на напитката.

Наименованието е от арабското "арак", но е отпаднало началното "а" в простонародната форма. Такива примери има в разговорния български - като Атанас и Танас по народному. Фактът, че на гръцки е "раки", а на турски "ракъ" може да означава, че пътят на тази напитка е през България до съседните балкански страни.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,