“Алма тур” загробена еднолично със самолети и луксхотел

https://www.24chasa.bg/Article/1074608 www.24chasa.bg
Хотел "Тамплиер" в Банско - от неговата покупка тръгва затъването на "Алма тур" в дългове. Финансовата криза също свива приходите на групировката и дълговете не могат да се плащат. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Туристическата група "Алма тур"е била напусната от висш мениджър и от акционери дни преди да започне кризата с туроператора. Компанията се прочу с изоставените по морето руски туристи и българи зад граница в края на лятото.

Напусналите са именно от фирмата "Алма тур флай", която оперираше чартърните полети на туристическата група с наети от националния превозвач самолети. Точно заради нейните дългове, които според "България ер" са надхвърлили 7 млн. лв., в началото на септември 900 руснаци насилствено останаха допълнително край българското море, защото авикомпанията спря полетите.

Първи от "Алма тур флай" си тръгва Славчо Цветков, управителят на фирмата, който държи и акции за 500 лв.

Рускиня, изоставена на летището в Бургас заради фалита на
Рускиня, изоставена на летището в Бургас заради фалита на "Алма тур".

Това става на 7 юли 2011 г. след като е Цветков е във фирмата от основаването й през 2008 г.

Офисът на
Офисът на "Алма тур" на бул. "Ал. Стамболийски" в София. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

"Напуснах, защото нещата не се правеха както трябва. Комплексно управлението не бе на ниво", обясни пред в. "24 часа" Цветков. Той е специалист по авиация и е имал за задача да отговаря за експлоатацията на наетите самолети. "Независимо дали лети, или не лети, самолетът струва пари и те трябва да се плащат. Като цяло групата "Алма тур" се менажира съвместно и имаше натрупване на недостатъчна ефективност в условията на трудни условия за бизнес заради кризата", допълни Цветков.

ЛЮБОМИР ПАНКОВСКИ
ЛЮБОМИР ПАНКОВСКИ

Пак през юли молба за напускане подава и съдружникът Анелия Кръстовчева, която също е с акции за 500 лв. Нейната молба е подадена към търговския регистър в края на септември тази година и все още не е обработена, показа справка на в. "24 часа". Тя била акционер като бонус към заплатата си по трудов договор. Кръстовчева в момента е управител на товарния авиопревозвач "Ер Брайт". Тази фирма пък е включена като гарант в договор за залог между "Алма тур флай" и "България ер".

ЦВЕТАН ТОНЧЕВ
ЦВЕТАН ТОНЧЕВ

Според него националният авиопревозвач има право да получи всички суми, които "Ер Брайт" дължи на чартърната фирма на "Алма тур". Според договора за залог "Ер Брайт" е наела офис на "Алма тур", а имат и търговски взаимоотношения. Двете фирми всъщност са имали общи взаимоотношения за кратко, когато са делели офис близо до летището.

"Когато се сключваше договорът между "Алма тур флай" и "България ер", в него бяха включени като залог всички фирми, които някога са имали взаимоотношения с "Алма тур флай", разказа Кръстовчева пред в. "24 часа".

Договорът за залог между "Алма тур флай" и "България ер" е един от най-странните факти около драмата с руските туристи, станали заложници в България, и последващия фалит на туристическата групировка, твърдят източници на в. "24 часа", участващи в разследването на кризата. С него се залага чартиращата фирма и нейни бъдещи  вземания от 33 фирми-партньори, включително и майката "Алма тур БГ", като гаранция, че ще се плащат сумите за наемане на самолети от "България ер". Подписан е на 10 май 2010 г. от Славчо Цветков. В този договор "Алма тур флай" се залага цялата, като се оценява на 4 392 000 лв. Странното е, че тази фирма няма никаква реална собственост.

С договора "Алма тур флай" се задължава да плати на "България ер" 507 500 евро и 3 335 000 долара за наемането на два самолета Ербъс 320-200 и още 36 500 евро плюс 284 700 долара за един "Боинг-737". Тези суми се дължат само за лятото на 2010 г. и трябва да се платят на пет равни месечни вноски. За лятото на 2011 г. сумата нараства съответно на 655 200 евро и 4 305 600 долара. Подобни суми се дължат и за зимните сезони. Общата сума на дължимите плащания към авиокомпанията е 21 289 700 долара и 5 887 300 евро.

В същото време "Алма тур флай" е заложена и пред "Емпорики банк" за кредит от 1 млн. евро, но според договора с "България ер" имуществото, което е гарант пред авиокомпанията, не служи за обезпечение пред банката.

Интересна част от историята на "Алма тур флай" е, че уставният капитал на дружеството е едва 5000 лв. Двамата напуснали съдружници държат по 500 лв., или по 10%, а останалите 4000 лв. са били собственост на фирмата майка "Алма тур БГ" с основен акционер Любомир Панковски. Според източници на в. "24 часа" от фирмата именно той е договарял условията с "България ер", той е водил и последващи разговори за отсрочване на задълженията, след като проблемите с плащанията са започнали.

"Алма тур флай", както и всички останали дружества от туристическата групировка са приключили миналата година на загуба, показва финансовият отчет на дружеството за 2010 г., с който в. "24 часа" разполага. Счетоводната загуба на чартърната фирма от групировката "Алма тур" е 1,2 млн. лв., след като година по-рано е била на печалба от 658 хил. лв. преди данъци.

Това означава влошаване на резултатите на “Алма тур флай” с 282% на годишна база.

Друга подобна загуба в групировката трупа луксозният хотел "Тамплиер" в Банско, който бе закупен от "Алма тур" през 2009 г. При него загубата за миналата година е в размер на 1,6 млн. лв., показва протокол от заседание на съвета на директорите на "Алма тур БГ" от 4 май 2011 г. Заради тези проблеми и опитите за погасяване на банковите кредити от средата на лятото през 2010 г. "Алма тур" е започнала да плаща нередовно не само на "България ер", но и на хотели.

"Решенията в цялата група се вземаха еднолично и само с оглед на това какви са моментните интереси на фирмата майка. Ако трябваше аз да подпиша такъв договор като този с "България ер", никога нямаше да го направя и съм си казала мнението, преди това да се случи. Нашето мнение обаче не се вземаше предвид", категорична бе Анелия Кръстовчева. Според нея проблемите започнали именно след този договор, който се оказал непосилен за изпълнение от страна на "Алма тур".

Чартърната фирма и хотел "Тамплиер" са в основата на потъването на "Алма тур", която бе станала най-големият играч на българския туристически пазар. Това твърдят експерти в сектора, а финансовите документи на групировката го доказват. В края на миналата година фирмата майка е отчела нетни продажби за 26, 137 млн. лв. и оперативна печалба от 1,9 млн. лв. При осчетоводяване обаче на огромните заеми, взети за покупката и модернизацията на "Тамплиер" и задълженията за чартиране на самолети, групировката се оказва на загуба от 685 хил. лв. Година по-рано "Алма тур БГ" е обявила счетоводна печалба от 837 хил. лв.

Хотелът е купен от "Алма тур" през 2008 г. и заедно с реконструкцията му сделката е оценена на 5,9 млн. евро. Срещу тези пари има хотел със застроена площ от 2690 кв. м и РЗП 20 175 кв. м. Той разполага с 255 стаи, 12 апартамента и 18 студиа с общо 580 легла. Към него върви и терен от 9726 квадрата, върху който плановете на "Алма тур" включваха построяването на още една хотелска сграда с 9000 кв. м РЗП и 100-120 стаи, конгресен център и аквапарк. Аквапаркът трябваше да е черешката на тортата, като проектът бе заимстван от свръхлуксозен финландски хотел.

Басейните щяха да предлагат изживявания като дъжд, мъгла, смог, подземни реки, каньони и водопади. Стойността на проекта пък предварително е оценена от "Алма тур БГ" на 4 929 000 евро.

Финансирането на сделката и развитието на "Тамплиер" обаче се оказва, че не е по силите на туристическата компания. Първоначално е изтеглен кредит от ОББ. Заемите всъщност са два - 3 436 000 евро и 3 890 000 евро. За да успее да ги плати ,"Алма тур БГ" тегли друг заем през август 2010 г. Той е на обща стойност от 13 900 000 евро като за обезпечение този път служи цялата фирма-майка. Отпуснат е от "Уникредит Булбанк" и ЦКБ. Втората банка държи само 3 млн. евро от кредита. Освен за погасяване на заема към ОББ, 4 млн. евро от консорцилирания кредит отиват за плащане на облигационна емисия на "Алма тур БГ", която също бе просрочена заради финансовите затруднения на компанията. Кредитът към двете банки обаче също не е обслужван и заради това те придобиха правото да управляват компанията. За управител бе назначен 26-годишният Алeксандър Наумов, като целта е да поддържа фирмата жива, докато й се намери купувач. Нещо, което при сринатия имидж на фирмата не изглежда постижимо, но пък са му отпуснати 5 години. Засега стратегията му включва разпродажба на неприсъщите за туроператор активи като хотелите например. Вече дори бе обявена сделка за хотел "Атлас" на Златни пясъци.

Агент на ДС в основата на компанията

"Алма тур" е основана още през 1991 г. от Любомир Панковски и Цветан Тончев. Последният е и председател на Българската туристическа камара, а в кариерата си е бил още генерален директор на веригата за младежки туризъм "Орбита", шеф на комитета по туризъм от 1979 до 1981 г. и зам.-председател на комитета до 1992 г. Известен е като един от малкото преподаватели по туризъм в българските университети, а името му бе обявено като агент на ДС от специализираната комисия за досиетата. Той е работил като нещатен сътрудник за Първо главно управление на ДС с псевдоним Цветанов.

Тончев е и човекът, който е открил Панковски за туристическия бизнес. Тогава Панковски е студент по автоматизация на общото производство в МЕИ. Сам е разказвал, че открил призванието си в туризма и още през 1991 г. основава “Алма тур”. До края на компанията през тази година той винаги е държал най-големия пакет акции в нея и е бил изпълнителен директор.

Преди скандала от септември "Алма тур" вече имаше офиси в 6 държави извън България - Финландия, Литва, Латвия, Естония, Русия и Украйна. Компанията почти бе монополизирала руският и украинския пазар. Постепенно в групата около "Алма тур" се включиха и фирми за недвижими имоти, хотели, строителство, рент-а-кар и чартърни полети.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"