Да сложим край на монопола на ГЕРБ и БСП във властта

https://www.24chasa.bg/Article/1078559 www.24chasa.bg

С Меглена Кунева, кандидат за президент на България, разговаря ИВА ПАВЛОВА

-Г-жо Кунева, какво се случи на телевизионния дебат в събота?

- Радвам се, че най-накрая стигнахме до дебат, защото щабът на единия от опонентите ми досега упорито отклоняваше всички покани. Той бе нужен най-вече на хората. След този дебат съм сигурна, че гласът на хората е силен. Хиляди изразиха подкрепата си в интернет и във фейсбук, телефоните на кампанията прегряха.

Кой твърди, че в България няма гражданско общество? Вижте какво направиха скулпторът Велислав Минеков и журналистът Сашо Диков.

- Стана ли ясно какво трябва да направи президентът за страната си?

- Първанов и Борисов обективно имат общи позиции. Спорът беше в чия кошница да е цялата власт, а не какво президентът може да направи за страната си.

Държавният глава има достатъчно власт, за да не допусне новият главен прокурор да бъде от приятелския кръг на Цветан Цветанов, да не допусне бюджет, в който парите за подслушване да са повече от тези за образование. Първанов мълча, когато се орязваха парите за образованието и за армията, така както не разбрахме неговата позиция и за семейните назначения в съдебната система.

- А вие какво ще направите?

- Ако получа доверието на хората, ще направя публични изслушвания за всички назначения с подпис на президента. Няма да назнача главния прокурор за посланик, както Първанов и Калфин направиха с Филчев. Бих наложила вето дори и върху бюджета, ако в него подслушването за пореден път има повече пари от образованието и здравеопазването.

- Бойко Борисов непрекъснато се хвали с успехите на ГЕРБ.

- Ами погледнете фактите: Катуница, Шенген, въвеждането на еврото, безработицата, бедността, организираната престъпност, обирите по домовете, корупцията, притискането на медиите, мизерията в здравеопазването, даже футболът, пък дори и митът за магистралите - това е само малка част от един път за никъде. И какъв авторитет да има държавата ни при положение, че Цар Киро се вози с документ от полицията като правителствен кортеж. След това се чудим, че не ни искат в Шенген. Страната ни все повече заприличва на България от 80-те години - никакви реформи, свиване на икономиката, обедняване.

- Казвате, че икономиката ще е основна тема при тези президентски избори?

- ГЕРБ спря за дълго време, а сега бави плащанията към фирмите. Така се задръстиха разплащанията между фирмите и доходите на хората бяха орязани. Излезе класация на ЕС за конкурентоспособност и не е изненадващо, че сме на последно място. А по оперативната програма усвояваме едва 2,5% през тази година. Може би защото при нея не се режат ленти.

Скокът на акциза на цигарите само за 1 г. увеличи контрабандата на цигари 3,5 пъти. Сега всяка втора цигара е от контрабанда и губим годишно около 1,2 млрд. лв. - доста повече от парите за строеж на магистрали. А това означава организирана престъпност с милиарди оборот! А уж ГЕРБ се борела срещу организираната престъпност. Така с един ход правителството на ГЕРБ постигна три неща - намаляване на приходите в бюджета, съществено увеличение на цените на цигарите и огромна организирана престъпност.

Никой инвеститор не идва в държава, където еднолично се решава на кого да се даде концесия, кой да строи оскъпените детски градини и въобще, където действа телефонното право. Като краен резултат ето само няколко факта. По данни на Евростат България е на второ място по ръст на безработицата в ЕС. Според данни на БСК за 2 г. работните места са намалели с 262 868! Инвестициите в България през 2010 и 2011 г. падат средногодишно с 67%, докато усреднено в бившите соцстрани, членки на ЕС, за същия период инвестициите нарастват средногодишно със 182%! Казано с други думи, инвеститорите бягат към държави с читаво управление.

- Какво трябва да прави президентът в момент на икономическа криза?

- Първо, премиерът и настоящият президент трябва да спрат да играят карти и да ходят на лов с монополистите. Днес има две Българии. Тази на всички нас, които чакаме ползите от еврочленството, и тази на "Бай Ганьо влиза в Шенген" и "Бай Ганьо усвоява еврофондове".

Първанов и Борисов провинциално изгониха инвеститорите от страната. Като президент ще наложа вето на всички закони, които въвеждат излишни регулаторни режими. Президентът трябва да е гарант за стабилност, за да се върнат инвеститорите.

Нека правителството увеличи събираемостта и да се разплаща с бизнеса, а не да се оказва, че монополисти като “Лукойл” не плащат данък печалба с години. Защо, мислите, и Първанов, и Борисов са приятели с шефа на “Лукойл”?

Икономиката и правилата са единствените, които могат да върнат в България онези млади хора, които предпочетоха да гласуват с краката си и напуснаха страната заради липсата на перспектива.

Ще поведа битка с монополите. Сега премиерът ги бие само на карти.

- Твърдите, че ГЕРБ и БСП преговарят за властта. Те сигурно ще отрекат?

- Министър Плевнелиев заяви, че ще се съпротивлява на номинирането си за президент, че разбира от строителство и ще довърши това, с което се е захванал. И Стефан Данаилов казваше, че няма да участва в президентската надпревара. В тези партии хората не вземат решения по своя воля, а и прозрачността е в сферата на мечтите. Вече стана ясно: ГЕРБ и БСП ще са в коалиция на следващите парламентарни избори. Ще работят за едни и същи проекти. Те са двете страни на една и съща монета, но България няма нужда от тази вехта валута.

- Колко похарчихте, за да убедите хората да ви изберат?

- Набраните средства досега са 280 хил. лв. За пръв път в България предизборна кампания се финансира от малки дарения. Цялата информация до момента е изпратена в Сметната палата. Аз съм гражданският кандидат и нямам зад гърба си партийни субсидии. Срещу мен стоят 71 млн. лева от държавния бюджет като субсидии за ГЕРБ и БСП.

- Колко километра изминахте и с колко хора се срещнахте?

- Изминахме над 20 000 км. В нашия бус пътувахме с поддръжници, с журналисти, с доброволци. ГЕРБ си има своите 60 платени агенции, аз имам своите над 600 доброволци от цялата страна, които помагат в кампанията без нито един лев. Какво ми казват хората? Че има две Българии и че така повече не може. Не може кафене в Мадан да има над 250 проверки за една година, защото отказва подкрепа за ГЕРБ. Не може заради тормоза на монополистите фабрика с над 300 работни места да се премести от Бургас във Виетнам. Но срещнах и хора, които казват "от нас зависи". Имаме нужда от ново начало, така както през 1997 г. стартирахме пътя си към ЕС и НАТО.

- Как оценявате данните на социологическите агенции?

- Единственото проучване, което има значение, е резултатът на 23-и. Целта на опонентите ми е да се обезверят поддръжниците ми. Но дори и сега повечето социолози са категорични, че на втори тур единствено нашата кандидатпрезидентска двойка има шанс да победи ГЕРБ. Ние сме единствената алтернатива. Време е да се разбере, че десните избиратели не са представени на тези президентски избори чрез министър Плевнелиев. Той вече се ангажира с подкрепа на “големия шлем” на Георги Първанов - проектите "Южен поток", Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене" - и добави, че тези проекти са му малко. А г-н Калфин е за строежа на АЕЦ "Белене" независимо от цената. На 23 октомври можем да се освободим от енергийното крепостничество, от правенето на бизнес, прилагайки телефонното право, от назначенията в съдебната система на президентски съветници и по тефтерчета. За да няма нови Калинки, футболни и бирени приятели.

- Защо хората биха гласували за вас?

- Всички президенти досега са били партийно ангажирани. Един партиен кандидат винаги ще прави услуги на тези политически формации, които са го направили президент. Достатъчно е да проследите действията на досегашния президент.

Още по-опасно е, когато един кандидат за президент е зависим от друг човек. Ами вече Борисов нареди на кандидат-президента си да не се кандидатира за нов мандат.Те са един лош вариант на Путин и Медведев - на кандидата на ГЕРБ бе отредена ролята на пазач на поста до следващите избори.

Трябва да сложим край на международната изолация на България. Важно е президентът да има авторитет пред европейските и световните лидери. Това е и начинът инвеститорите да имат сигурност, за да правят инвестиции в страната.

- Вие сте гражданският кандидат, ще получите ли подкрепа от партии?

- Нямам договорки с партиите. Очаквам подкрепа от всеки човек поотделно независимо от неговите политически възгледи. Договорките с партии правят президента зависим - представете си как Плевнелиев слага вето на закон на ГЕРБ или как Попова се противопоставя на Цветанов, след като 2 г. не успя. Нека на 23 октомври не допуснем твърдите партийни електорати да определят за пореден път бъдещето ни.

ВИЗИТКА

Родена на 22 юни 1957 г. в София

Завършва правов СУ „Св. Кл. Охридски” през 1981 г.

Работи като журналист в БНР от 1987 до 1991 г.

Старши правен съветник в МС от 1991 до 2001 година

Избрана за депутат от НДСВ през юни 2001 г., а по-късно назначена за главен преговарящ с ЕС и министър по европейските въпроси.

Одобрена за еврокомисарот Европарламента на 12 декември 2006 г.

Обяви кандидатурата си за президент на България на 6 юни 2011 г.

Омъжена, има един син

  • Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Отдавна е известно, че когато в един спор вместо битка на аргументи се премине на лични нападки, това вече не е конструктивен разговор, а безсмислена размяна на думи. А когато личните нападки не са само вербални, а по-груби, нещата вече намирисват на вандалщина. Точно такъв е случаят с агресията на протестиращи заради новите мерки за ограничаване
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо