Британски автомобилен пилот загина в ужасна катастрофа (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1079400 www.24chasa.bg
Видео: YouTube

Британският автомобилен пилот Дан Уелдън, бивш шампион от „Индикар", загина при ужасяваща масова катастрофа на състезанието „Лас Вегас Инди 300" в едноименния американски град. Смъртта му шокира спортния свят, съобщи Ройтерс.

33-годишният Уелдън получи изключително тежки травми в катастрофа, включваща 15 коли. Инцидентът се случи 13 обиколки преди края на състезанието, като автомобилът на британеца изхвърча над друга кола и се заби в предпазната мрежа.

Пилотът бе откаран с хеликоптер до Университетския медицински център в Лас Вегас, но след два часа от болницата обявиха неговата смърт. Състезанието бе отменено, а по-късно останалите пилоти взеха участие в пет символични обиколки в памет на Уелдън.

Неговият сънародник Дарио Франкити, който успя да избегне масовата катастрофа, бе безутешен след случилото се. "В последните обиколки преди инцидента хората се държаха ненормално по пистата. Обичам сериозното състезание, но не това е най-важното. Една малка грешка и... В един момент се шегуваш по радиостанцията с него, а в следващия вече го няма", сподели Франкити, който бе обявен за победител в надпреварата, след като тя бе отменена.

Дан Уелдън е шесткратен шампион на Великобритания по картинг, а през 2005 година спечели Индикар сериите. Той е и двукратен победител в състезанието Инди 500, включително и през май тази година. Уелдън е женен и има две деца.