Фандъкова удари практиката на брокери “Ако не платиш, не получаваш"

https://www.24chasa.bg/Article/1083111 Фандъкова удари практиката на брокери “Ако не платиш, не получаваш" Фандъкова удари практиката на брокери “Ако не платиш, не получаваш" www.24chasa.bg
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Със Стефан Шарлопов разговаря ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

- Г-н Шарлопов, какви са впечатленията ви от работата на община София с бизнеса през последните години?

- Ситуацията в момента е коренно различна в сравнение с по-рано. Преди години, понеже аз имам представа кой какво прави и къде, за почти всичко в общината като разрешителни и всякакви позволителни за бизнес намерение се плащаше.

Ако не платиш - не получаваш. Ясно беше кой колко струва, ясни бяха и брокерите в общината. Което си беше чиста перверзия. Познавам много хора с бизнес в София и покрай тях знам всички разценки на кой колко. Екипът на г-жа Йорданка Фандъкова успя да създаде ред, който да намали до минимум тази порочна практика.

- С какво се промени София през последните години?

- Смятам, че през последните години София се промени към по-добро. Имам достатъчно аргументи. За първите 20 години тя бе мизерен град, в който никой не се интересува за развитието на общината, а как да се разпредели общинската собственост. Никой не се интересуваше от инфраструктура, метро, трафик, саниране на сгради, какво става с бизнеса.

Фандъкова показа, че четвъртият човек в държавата - какъвто е кметът на София, работи в синхрон с държавата и резултатите са налице. Това позволи да се усвоят стотици милиони от европрограми, което е много важно. Това са средства, които ни се полагат, но ако не се потрудим да ги усвоим, ги губим.

За първи път кмет на София първо чува бизнеса какво предлага, второ, самият той има визия и ресурс, търси потенциал, който не е използван. За пример бих посочил туристическия бранш. До момента бяхме приели София като място за бизнес. Да, но бизнес хотелите в София са с 30 процента заетост през миналата година. Защото с кризата намаляха паричните потоци от чужбина, намаляха и нощувките. Туризмът е “износ на място”, бързооборотна стока с голям резерв.

Аплодирам работата на екипа на Фандъкова в прокламирането на софийската “Света гора”, на уникалното нахождение на църква, джамия и синагога, то и в Ерусалим е така. Полагат се грижи за културните паметници в града. Тя постави на масата по коректен начин използването на минералните води в София за първи път.

- Какви препоръки бихте дали на бъдещия кмет на София?

- Ще й препоръчам много внимателно да прегледа средноадминистративния си екип, човек по човек, и да прецени кой е подходящ, без да гледа политически зависимости и пристрастия. Защото от средния ешелон зависи успехът на цялата община. Там няма ясна визия кой за какво отговаря. Похвално бе, че за първи път тя не взе гербаджийската метла, обаче трябва да има пресяване на административния апарат. Защото има места, където комунизмът още си стои - унижават хората, държат се като богове. Те трябва да са наясно, че етимологията на думата служител е от слуга, а не от командир.

Идеята на Фандъкова за създаването на електронна община е много силен инструмент срещу корупцията, безнаказаността и своеволията. Тогава този въпросен служител от средния ешелон ще се хване на работа.

Бих й препоръчал да се справи по-бързо с тези прословути кучета. Вероятно има ограничения, не знам как да се реши този проблем, защото не съм специалист, но той съществува. Тя има план, но проблемът трябва да се реши в национален мащаб, защото ако се махнат кучетата в София - ще ни залеят ихтиманските.

Ще си позволя да дам още един съвет. Селското стопанство винаги е измъквало страната ни от кризи.

След спирането на “Кремиковци”, който тровеше София, общината може да се възползва. Навремето в 7-и район на София се произвеждаше селскостопанска продукция, която задоволяваше 60% от потреблението на зеленчуци, плодове, месо. Това е резерв, който може да се разработи. Фандъкова трябва да погледне в посока към мотивиране на хората да работят в селското стопанство, да създаде условия за изкупуване на продукцията, да създава още пазари.

- Кое ви кара да вярвате, че бизнесът ще се чувства комфортно в столицата при нов мандат на г-жа Фандъкова?

- Фандъкова ще бъде успешен кмет. В нейната програма виждам точни и конкретни неща, които ще направи. Няма нито едно нещо, което е неизпълнимо.

На такива хора трябва да залагаме. Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България имахме среща с нея и се опитахме да я провокираме отвсякъде, но от отговорите, които тя ни даде, се разбра, че има ясна визия за развитието на града. Има и социален поглед към децата, младите хора, към промяната на образователната система, защото нацията ни се опростачва.

Ако продължава така, ще загубим няколко поколения. Аз харесвам съзиданието.

Фандъкова е олицетворение на градежа на София. Не казвам, че е безгрешна, но имаме примери и на други кметове.

Фандъкова трябва да има един цял мандат. Тя знае какво прави. Прави го с акъл и коректност и с подкрепата на държавата, което пък значи, че ако оста местно управление и държава бият в две различни посоки, ще се рестартираме постоянно, като през последните 20 години.

- Какво е нужно според вас на страната в момента, за да се отлепим от дъното?

- Светът е в страхотна рецесия. Клати се. И той не е същият, може би няма да е същият скоро. Страните около България са в изключително тежко положение. България плува в много бурно море.

Сега всеки един, който се смята за национално отговорен човек, дали е политик, или е обикновен човек, или член гражданското общество, трябва да спре с това негативно говорене. И всички да се обединим като нация. За да може да минем бурното море и да се озовем в по-спокойни води. Чак тогава може да започнем да се караме пак.

Започвам да виждам прокламиране на предсрочни парламентарни избори. Защо не се съберат политическите мъже и не видят колко бала е вълнението и да кажат “докато са такива вълните, ще спрем да клатим лодката”?

За мен, когато има буря, всички слушат капитана и никой не оспорва това, което трябва да се прави. Аз не фаворизирам никого, но съм противник на говоренето, което отрича всичко, а няма нито едно предложение. Това политическо говорене в негативен план води до загуба на енергия на нацията и пълно недоверие. Води до консервиране.

Виждаме, че растат депозитите в банките с милиарди, намалява вътрешното потребление и рецесията продължава. 20 години оставихме политиците да правят каквото си искат, защото си мислихме като граждани, че управлението не е наша работа. Гражданското общество в България трябва спешно да изгради консултативни съвети към кметовете, общините и правителството и да предлага решения. Не трябва да чакаме политическата воля на някоя партия, която и да е тя.

Сега има политическа воля, ако вертикалната ос в развитието на държавата я има, трябва да има енергия и отдолу, за да може двете посоки на движение, макар и с отворена скорост, да се срещнат като две енергии.

Ако това стане, съм сигурен, че след 5-6 години България ще бъде коренно различна.

ВИЗИТКА

Стефан Шарлопов е собственик на верига хотели в България и чужбина. Член е на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Председател е на гражданското движение "Майка България" и председател на българската СПА асоциация. Семеен, с пет деца. 49-годишният Шарлопов е безпартиен.

Вижте предизборния сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Жена от Непал на 112 години пуши от 17-годишна (видео)

Считаната за най-възрастна жена в света пуши 30 цигари на ден от 95 години насам. 112-годишната непалка пуши от 17-годишна, съобщава агенция ЮПИ. Батули Ламишхан по документи е на 112,

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД с приз за “TRUE LEADERS”

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД бе отличена за "TRUE LEADERS” в рамките на инициативата на ICAP Bulgaria. Наградата бе връчена на церемония в Rainbow Plaza в София.

Най-богатият човек в Европа спести 585 млн. евро данъци

Собственикът на модната верига Zara е спестил най-малко 585 млн. евро, използвайки "агресивни методи за избягване на данъчно облагане" през фискалните системи на Ирландия, Холандия и Швейцария.

“Практикер” строи нов хипермаркет в Ямбол

Магазинът ще следва обновената концепция и новата модерна визия на веригата На студентския празник 8 декември “Практикер” започна изграждането на нов хипермаркет за дома и градината в Ямбол.

"Война и мир" излиза в два луксозни тома

Излезе изключително луксозно издание на “Война и мир” от руския класик Лев Толстой, което ще може да се намери на Панаира на книгата в НДК, който започва на 13 декември.

Евростат: Почти една пета от българите работят за малки заплати

Близо една пета от работещите българи получават ниски заплати. По данни на "Евростат" към 2014 г. това не е най-лошият резултат в ЕС. Но България остава страната,

4 фирми искат да патентоват черен уикенд

Интересът дойде след скандалния патент за “еМаг” за черен петък 4 фирми са подали заявки за патент на словосъчетанието “черен уикенд”, сочи справка в регистъра на Патентното ведомство.