Уволняват съдийката, която опита да спре “24 часа” и “Труд”

https://www.24chasa.bg/Article/1083467 Уволняват съдийката, която опита да спре “24 часа” и “Труд” Уволняват съдийката, която опита да спре “24 часа” и “Труд” www.24chasa.bg

Софийският градски съдия Мария Георгиева, която издаде заповед за налагане на запор върху имущество на "Медийна група България холдинг", да бъде уволнена.

Това поиска ревизор №1 на Темида Ана Караиванова. Предложението за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание бе внесено във Висшия съдебен съвет ден след като частният съдия-изпълнител Стоян Якимов влезе в сградата на Полиграфическия комбинат да описва имущество и да въдворява като особен представител в медийната група Христо Грозев.

Георгиева е прототипа на съдия Стоева от сериала "Седем часа разлика", казаха добре осведомени.

Уволнението на Мария Георгиева бе поискано след проверка на работата й през 2011 г., наредена със заповед на Ана Караиванова от 22 юли. Повод за проверката са над 10 сигнала срещу съдията, заведени в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за периода от 2010 г. до юли 2011 г., както и публикации в медиите.

Ревизор №1 на Темида Ана Караиванова (на снимката) поиска съдия Мария Георгиева, наложила запор върху имущество на "Медийна група България холдинг", да бъде уволнена. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

"При проверката са констатирани нарушения по образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства за 2011 г.", съобщиха от инспектората.

Факсимиле от публикацията на "24 часа" от 1 август т.г. как съдия Мария Георгиева е блокирала сметки на Столичната община.

Ревизорите не са проверили обезпечителната заповед върху имущество на "Медийна група България холдинг", защото тя е издадена след приключване на проверката.

На адреса, на който би трябвало да живее молителят Иван Христов, няма такъв човек. Кооперацията на "Тулча" 47. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

Сред многото нарушения, които са установили ревизорите в работата на Мария Георгиева, са неспазване на процедурните срокове, изписване на решения със закъснение от 15-18 месеца, нарушаване на принципа на случайното разпределение на делата.

Пощенската кутия

Инспекторите установяват още, че Мария Георгиева неправилно е разпоредила действия на съдия-изпълнител - запориране на акциите на Столичната община в Централните хали, въз основа на съдебно решение, което обаче не е било годно изпълнително основание, тъй като липсва осъдителен диспозитив.

Входната врата

Става въпрос за спор между Столичната община и фирма за оценка на имот от 4585 кв. м между улиците "Раковски" и "Козлодуй", предвиден за отчуждаване заради пробива "Данаил Николаев". Георгиева налага запор върху банкови смитки и върху акции на общината в Централни хали, въпреки че друг съд е наредил вдигането им. ("24 часа" разказа за съдебната сага на 1 август 2011 г).

Владимира Янева

Изброените нарушения на Мария Георгиева се характеризират със своята многобройност и тежест, съобщиха още от инспектората към ВСС.

Борис Велчев

Актът за проверката на съдията и установените нарушения е връчен на магистрата и на шефа на Софийския градски съдВладимира Янева на 29 септември 2011 г. Те са имали срок да направят възражения, ако искат, но не са го сторили.

След изтичането му Ана Караиванова е внесла предложението за уволнение на Мария Георгиева вън Висшия съдебен съвет. Предстои 25-те висши магистрати да изберат с компютър трима сред тях. Дисциплинарният състав ще проучи работата на съдията и ще предложи на съвета какво наказание да наложи.

Съдия Мария Георгиева запорира имущество на "Медийна група България холдинг" като обезпечение за бъдещ иск, след като петима нейни колеги от Софийския градски съд са отхвърлили подобни молби.

Тя издава и друго обезпечение - въдворява Христо Грозев като особен представител в медийната група, след като шест дни преди това неин колега е отхвърлил такава молба.

Обезпечителната заповед е издадена по молба на Иван Христов Христов според регистъра на съда, а лице с такова име не фигурира нито сред собствениците на медийната група, нито като представител на ищеца

"24 часа" попита Мария Георгиев:

- Защо е допуснала обезпечителни мерки за бъдещ иск, след като нейни колеги са ги отхвърлили?

- Защо не е проверила дали между същите страни по същия спор вече съдът не се е произнесъл по обезпечението?

От съда обясниха, че Мария Георгиева няма да прави коментар по делото. Мотивите й са залегнали в решението по него.

Дежурен патрул съдействал на съдебния изпълнител

В. "24 часа" попита МВР кога частният съдия-изпълнител Стоян Якимов е поискал съдействие от тях, за да влезе в сградата на Полиграфическия комбинат, проверили ли са дали наистина му е отказан достъп, след колко време сапристигнали полицаите.

От МВР отговориха:

Към 10 ч на дежурния телефон в Първо РУП частен съдебен изпълнител е поискал съдействие за опазване на обществения ред в Полиграфическия комбинат и предотвратяване на ескалиране на напрежение. Той се е позовал на обезпечителна заповед на СГС. Отзовал се е дежурният патрул, отговарящ за района, и районният инспектор.

В обаждането си частният съдебен изпълнител е казал, че му е отказан достъп до сградата на Полиграфическия комбинат. Когато отива с полицаите, първоначално също е отказан достъп от охраната. Едва след появата на адвокат служителите на МВР и частният съдебен изпълнител са допуснати до сградата.

Служителите на МВР оказват съдействие съгласно Инструкция за условията и реда за оказване на помощ на частен съдебен изпълнител.

Владимира Янева, шеф на Софийския градски съд:

Наредила съм при еднакви молби да се произнасяме само по първата

- Г-жо Янева, защо не се спазва заповедта, издадена от и.д. председателя на съда Величка Цанова, когато фирми или граждани предявяват едни и същи искови молби и молби за обезпечения по едни и същи спорове, съдът да се произнася само по първата от тях, а делата по останалите да се прекратяват? Тази заповед бе издадена, за да не могат фирми и граждани да избират "правилния" съдия.

- Заповедта се спазва. Такава заповед бе издадена и от мен в качеството ми на председател. В конкретния случай има допълнениe към исковата молба, като това допълнение се прилага към първата молба.

- Как ще обясните факта, че един и същи въпрос се решава коренно противоположно - на 12 октомври съдия Десислава Добрева отказва да наложи обезпечителна мярка - особено представителство на Христо Грозев в "Медийна група България холдинг", защото молбата е недопустима и неоснователна, а шест дни по-късно Георгиева допуска обезпечението.

- Всеки съдия има различно вътрешно убеждение и решава правния казус на базата на материалите в кориците на делото.

 

Борис Велчев: Прокуратурата не се занимава с отношения между акционери

"Има сигнали, които касаят сделката за покупката на бившите ВАЦ-ови вестници. Не мога да коментирам тяхното съдържание", каза вчера прокурор №1 Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Според него не е работа на прокуратурата да се занимава с взаимоотношения между акционери, които уточняват участието си в някаква фирма, но през последните години това е практика.

Според Велчев при сериозен икономически или търговски спор между акционери всяка от страните се опитва по някакъв начин да ангажира прокуратурата. "Ние сме задължени да извършим немалко действия, преди да кажем, че нямаме отношение по случая", каза още главният прокурор. (24 часа)

Борислав Цеков:
Атаката срещу "24 часа" и "Труд" е посегателство срещу демокрацията

"Долу ръцете от свободното слово! Не пречете на "24 часа" и "Труд" да си вършат работата! Оставете махленските съдебни свади за след изборите. Дайте възможност на хората да си кажат мнението."

Това призова вчера в Пловдив Борислав Цеков, директор на Института за модерна политика. Той е категоричен, че това е посегателство срещу демокрацията. Според него и колегите му от Гражданската мрежа за модерна политика, сред които е и ексдепутатът Владимир Дончев, съдебният спор е трябвало да изчака вота, за да не се насажда страх и несигурност сред медиите. "Атаката срещу големите издания е предупреждение, че утре полицаи и съдия-изпълнители ще нахлуят и в малките медии. Такива неща не са ставали в България от 10 ноември насам", заяви Цеков.

"Не е случайно, че два основни всекидневника са заплашани в навечерието на избори, чиято честност се поставя под въпрос. Това не е обикновен спор, в него се вижда политически подтекст и опит на един медиен картел да забие пирон в ковчега на свободното слово. Зад събитията прозира ръката на Дилян Пеевски, който се опитва да удари своите медийни конкуренти и да заглуши териториите, неконтролирани от този картел, да се насади чувството на страх", обясни Цеков.

ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

Жан вместо Иван на адреса на молителя

"Иван Христов Христов ли?! Откак сградата е построена, тук не живее такъв човек. И други са ни питали за него, но нито сме го виждали, нито сме го чували", уверяваха вчера обитатели на кооперацията на ул. "Тулча" 37 в София. Според съдебните книжа там е адресът на човека, подал молбата за обезпечение, въз основа на която съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат.

Посочен е ап. №27. Той е на 5-я етаж. Там никой не ни отвори. Комшийка обаче обясни, че в апартамента не живее Иван, а Жан със семейството си.

"Жан е на работа. Но ми е казвал, че няма такъв човек на адреса му от построяването на кооперацията преди 4-5 г. Много пъти хора са идвали да търсят Иван. Пристигат писма от съда и от банки, но на етажа такъв човек няма", каза съседката.

Кооперацията е лъскава, има 7 етажа и един партерен. Домоуправителят също потвърди, че човек на име Иван Христов Христов никога не е живял в сградата. На пощенската кутия и вратата на ап. 27 няма табели или надпис с име. (24 часа)

(Виж в галерията факсимилие от съобщение за обезпечителна заповед)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Над 126 000 души смениха личния лекар през декември

126 240 здравноосигурени са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-голям е техният брой в София – 26 644души, а най-малък - в Смолян, 874.

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв. за болни деца

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Здравният министър ще договаря ограничени вещни права заради обновяването на спешните центрове

Правителството възложи на министъра на здравеопазването да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ върху имоти,

Диабетът може да съкрати живота ни с до 9 години

Хора на средна възраст, диагностицирани с диабет, могат да изгубят около 9 години от животите си, предаде The Independent. Китайските учени, провели изследването, са достигнали и до извод, който сочи,

Асеновград събра пари за лечение на 16-годишния Синан, но ракът победи

Момчето издъхна в дома си след продължителна битка с рака Съученици, приятели и близки от Асеновград са съсипани от скръб, след като разбраха, че 16-годишният Синан Мурад не успя да пребори рака.

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Булбанк продала фирмени кредити за поне 560 млн. лева

Това е най-голямата сделка засега за такъв вид кредити, вземат ги норвежци Рекордна сделка за продажбата на просрочени фирмени кредити е сключила УниКредит Булбанк.

Заради студа ще разсрочват сметки за ток

Това договори енергийният министър договори с “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат.

Парламентът пусна 2 млрд. лева, за да продължи още година санирането, върна стария режим за казаните с ракия

Финансовият ресурс за саниране да се увеличи на 2 млрд. лв. вместо 1 млрд. лв. Това реши парламентът в сряда след близо час дебати. Освен увеличаването на средствата депутатите гласуваха и да се

Терминал 2 прокапа. Поправиха теча

Терминал 2 на летище София е прокапал, видяха пътници, които изпратиха снимки във в. "24 часа", те са правени в четвъртък вечерта.  Попихаме аеропорта какво се е случило,

Борисов: Всички са искали добро, но друго е да го направиш

Не построим ли “Хемус”, Северна България е загубена, твърди премиерът “Предполагам, че всички управляващи у нас са искали да направят нещо добро. Но едно е да искаш, друго е да можеш,

"Самсон и Далила" - различен спектакъл на Софийската опера и балет

На 27, 28 и 29 януари в Софийската опера и балет предстои спектакълът на световноизвестния шедьовър на французина Камий Сен-Санс, операта „Самсон и Далила.